Ce afacere sa incep? (partea a II-a)

17 feb.

Astazi vin cu partea a doua a articolului “Ce afacere sa incep?”. Daca nu l-ai citit pe primul, ar fi bine sa intri acum pe linkul de mai jos si sa il citesti. Daca l-ai citit deja, nu strica sa il recitesti inainte de a citi continuarea. Ii da o valoare mai mare.

http://construimimperii.ro/ce-afacere-sa-incep

3) Lectia abundentei

Diferenta dintre lectia nisei profitabile si lectia abundentei este ca diferenta dintre un mercenar angajat sa iti protejeze un obiectiv si soldatul care stie ca daca inamicul trece de el, dincolo de zidurile aparate urmatoarea victima va fi propria lui mama.

Mediul de afaceri online si offline trece prin niste modificari masive, esentiale pentru maturizare. Daca deschizi mailul, daca iti citesti presa, daca vorbesti cu prietenii.. o sa observi ce repede s-a propagat lectia nisei profitabile in randul oamenilor.

Se spune ca cea mai profitabila nisa de unde poti castiga rapid bani (si nu putini) este chiar.. nisa banilor. Uita-te cate siteuri de “te invat sa faci afaceri online” au aparut numai. Unele sunt veritabile, stiu oamenii din spatele lor si sunt nebuni dupa arta de a face marketing.. motiv pentru care asta preda, pentru ca e pasiunea lor sa inteleaga cum se face procesul vanzarii si care este psihologia din spatele unei vanzari.

Pe de alta parte cele mai multe din oferte apartin unor oameni care inca nu au castigat bani online .. dar care au invatat (probabil de la alt curs) ca una din nisele profitabile sunt “banii”. Sunt atat de multi copii de 16-20 de ani care incearca sa te invete cum sa faci afaceri pe internetul romanesc, fara ca ei sa fi facut afaceri.. incat capeti o reticenta explicabila si normala fata de un proces de vanzare “online”. Nu am nimic cu initiativa celor de varsta 16-20, vorbesc doar de psihologia vanzarii, care in cazul asta specific este gresita.

Este ironic ce se intampla, dar este, repet, un proces natural.

Ceea ce iti voi face cunoscut acum este cea mai valoroasa lectie pe care o poti primi de la cineva.

Am intarziat foarte mult cu raspunsul la mesajul “Nu stiu la ce sunt buna, nu stiu la ce sunt experta, nu stiu ce nisa sa aleg, nu stiu ce afacere sa incep, ajuta-ma..”. Am vrut sa zugravesc diversele stadii prin care trecem in nevoia de a porni o activitate profitabila.

Adevarul (meu), pe care il zugravesc cursantilor mei pe la diverse seminarii, de exemplu, in legatura cu nisele si cu “ce sa faca” este ca nu conteaza asta neaparat. Cand esti copil, daca nu ai bani in buzunar, vinzi un pantalon de training si ai scos un ban sa iti cumperi un pachet de tigari. Dar aia e lectia bisnitarului.

Cele mai multe esecuri in antreprenoriat de aici pleaca. Nu ne maturizam.

Nu conteaza ce nisa alegi, poti sa scoti bani DIN ORICE.

Conteaza mai mult pasiunea pe care o ai, mesajul pe care vrei sa il transmiti, emotia cu care vibrezi cand esti in domeniul respectiv. Daca nu scoti bani din nisa in care ai intrat, nu este nisa neaparat, ci ca nu stii sa transmiti mesajul.

Conteaza mai mult sa iei lucrul in serios, nu sa incerci “de foame” sau din nevoia de a “avea un backup” sau din pentru ca vrei sa “scapi de seful tau si sa nu te mai angajezi niciodata.”

Cei mai multi oameni nu incep afaceri din pasiune, ci din nevoia de a fugi de ceva. In online se traduce ca ajungi acasa de la job si incerci o ora sa lucrezi (maxim). Maine probabil ca vei uita de siteul pe care l-ai lansat. Poimaine vei vrea sa iesi cu prietenii. Daca te regasesti in cele scrise este pentru ca nu iei in serios ceea ce faci si pentru ca probabil vrei doar o evadare din viata ta actuala, dar ti-e prea lene sau comod ca sa sapi un tunel cat sa iesi din inchisoare. Ti-e mai bine la inchisoare decat in afara ei.

Ce conteaza cu adevarat.. conteaza ce miscare poti sa provoci in celalalt prin mesajul pe care il transmiti.

Oamenii se aduna in grupuri si au tendinta sa devina adepti ai unor miscari. Sunt asa zisele triburi. Daca reusesti sa recreezi un astfel de trib, nu mai conteaza nisa, esti pe cai si banii vor incepe sa curga.

Poti sa scoti bani din sosete tricotate, daca TE PRICEPI, daca ITI PLACE si daca VIBREZI cand vorbesti despre asta. Vei gasi oameni pasionati de sosete tricotate, care te vor urma.

Iti dau un exemplu, unde cheltui eu banii:

– mi-am luat masina de unde mi s-a parut ca primesc mesajul cel mai congruent; ma duc la un singur service, am o persoana de contact care suna si vorbim ore intregi de masini. Acel om stie sa transmita mesajul, stie sa isi faca un trib (chit ca este angajat). Nu am cumparat masina pentru ca era puternica sau confortabila sau nici macar pentru ca mi-a placut marca. Mi-a placut omul cand am facut testdriveul si am zis, emotional, ca eu vreau sa fac parte din tribul lui, din care facea parte. A fost mesajul cel mai autentic primit si am vrut sa ma alatur acelui mesaj.

– mananc deseori in oras, restrang locurile unde mananc aproape exclusiv la locurile unde ma simt cel mai bine si oamenii din acea locatie reusesc sa imi transmita pasiunea pentru mancare. Aproape ca nu conteaza pretul sau unde este locatia, ci cum ma face sa ma simt tribul respectiv. Cel mai des schimbi un restaurant nu din cauza mancarii, ci a serviciului oferit, ca se uita de la 10 metri la bacsisul pe care il lasi, a faptului ca astepti dupa nota de plata prea mult, ca nu te intreaba de mancare, daca ti-a placut, ca nu te sfatuieste cand esti indecis, ca cei care te servesc se urasc pentru jobul pe care il au etc etc etc

– imi place fotbalul, zilele astea se presupune ca ar trebui sa ma duc la un meci cu temperatura de sub 10 grade (realmente sa stau in frig 4-5 ore).  Puteam sa ma uit linistit intr-un bar sau chiar acasa, cu o bere in mana, dar simt o inchegare a unui trib care ma poate face sa uit de frig.. si acolo se vor duce banii.

Banii mereu se vor duce acolo unde chemarea tribului este mai puternica.

Daca e sa schimbam cadrul de referinta, pentru ca am vorbit de cum cheltui bani, siteul ConstruimImperii.Ro, de exemplu, prin Jurnalul Generalului, Jurnalul Visurilor, seminariile pe care le tin, materialele pe care le scriu… imi intregesc veniturile intr-o piata care vibreaza de prea multe oferte si in care prea putini oameni care castiga din asta. De ce? Pentru ca acesti oameni cauta o nisa si nimic mai mult. Oamenii care ma citesc sunt adeptii tribului meu, a mesajului pe care il transmit.. si vor sa faca parte din el. Banii vin si vor veni atata timp cat tribul este aici si ajuta pe individul din cadrul tribului sa se miste, sa gaseasca ceea ce cauta.

Asa ca nu te mai gandi la ce sa faci!

Cauta in tine CE ITI PLACE TIE SA FACI si porneste o afacere intr-acolo.

Sunt cateva reguli insa:

  • va trebui sa iti placa atat de mult incat sa te ocupi SERIOS de aceasta pasiune.
  • va trebui sa iti placa atat de mult incat sa fii dispus sa iti dedici TOT TIMPUL de acum incolo aceste pasiuni
  • va trebui sa iti placa atat de mult incat sa vrei sa te dezvolti incontinuu in nisa care te pasioneaza
  • va trebui sa iti placa atat de mult incat daca inchizi ochii si faci un salt peste 3-5 ani.. sa te gaseasca la fel de pasionat si dornic, curios sa evoluezi mai mult ca acum

Doar asa vei putea raspunde la intrebarea: “Ce nisa sa aleg?” sau “Ce afacere sa incep”?

Este un salt imens de credinta, dincolo de nevoia primara de bani. Cu motivele corecte, motivatia si pasiunea te vor ajuta sa ridici un astfel de trib in care adeptii sai sa iti dea bani pentru cum se simt in interiorul tribului, pentru ca te apreciaza, pentru ca vor ca lucrurile sa ramana la fel sau mai bune. Cu motivele incorecte, vei cauta disperat sa “faci treaba” si nu vei sti cum sa tii motivatia ridicata.

Multi vad oportunitatile de afaceri din motive incorecte, mai ales pe online. Multi cred inca in “tunuri” pe care le dai, fara sa isi dea seama ca cei care reusesc in domeniul asta sunt oamenii pasionati, care si-au creat un trib, care transmite propriul mesaj zilnic, saptamanal, lunar, anual.. cu aceeasi intensitate. Pentru ca deja vorbim de AFACERI, nu de bisnita.

Suntem creatori, arhitecti, nebuni dupa viata.. am depasit de mult stadiul de bisnita. Cel putin mie asa imi place sa cred, atunci cand iti vorbesc tie si partenerilor mei, cei cu care fac afaceri zi de zi.

Dupa ce ai raspuns la prima intrebare, care este nisa ta in care crezi ca vei scoate bani, as vrea sa iti mai pun o intrebare acum, dupa aceasta lectie.

“Te vei facand parte din aceasta nisa peste 3-5 ani? Esti dispus sa iti dedici TOT TIMPUL pe care il gasesti pentru aceasta nisa? Iti vei pastra curiozitatea si entuziasmul chiar si peste ani de zile, astfel incat sa ramai pasionat si mereu in miscare?

Nici macar nu e nevoie sa raspunzi la aceasta intrebare in scris. E o intrebare la care tu, acasa, intre patru pereti, singur, va trebui sa iti raspunzi. Bineinteles ca daca vei combina pasiunea ta cu una din nisele profitabile, probabil ca vei scoate bani mai multi.

DAR NU E REGULA.

De ce? Pentru ca pe nisele profitabile este si bataie mare si semnale confuze din partea triburilor diverse. Diferenta o sa o faci tot prin mesajul pe care il transmiti si cati adepti aduni.

In schimb ai toate sansele sa iei fata cuiva care face ce face doar pentru bani, cand tu o faci din pasiune si aduni oameni pasionati in jurul tau.

Daniel Zarnescu



Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 thoughts on “Ce afacere sa incep? (partea a II-a)

  1. Salut Daniel,eu cred ca una din nise ar putea invatam sa mancam sanatos de exemplu cum sa ne plantam proprile legume, fructe si cum sa avem grije in potriva daunatorilor

  2. bravo, felicitari. un articol foarte bun cu observatii corecte. dar cireasa de pe tort este aceasta intrebare:

    http://construimimperii.ro/ce-afacere-sa-incep-partea-a-ii-a

    “Te vei facand parte din aceasta nisa peste 3-5 ani? Esti dispus sa iti dedici TOT TIMPUL pe care il gasesti pentru aceasta nisa? Iti vei pastra curiozitatea si entuziasmul chiar si peste ani de zile, astfel incat sa ramai pasionat si mereu in miscare? ”

    raspunsul la aceasta intrebare, curajul de a urma raspunsul vor fi cheia succesului

  3. Un articol foarte bun. Intradevar daca vrei cu adevarat sa pornesti ceva, porneste cu ceva care iti place.
    Eu cand am inceput sa ma ocup serios de site-ul meu, eram in plina sesiune, si jumatate din zi o petreceam lucrand la site, in loc sa invat pentru examene.

  4. abia acum am inteles ca nu trebuie sa ma iau dupa alte pareri,mi-ai confirmat ceea ce simteam demult si am inteles unde gresam!foarte la obiect articolul si foarte folositor;multumesc mult de tot!

  5. Adevarat spus si foarte motivant articolul. M-am regasit in ultima parte in care spui de competitie.

    Am deschis in urma cu 2 -3 luni un blog de seductie… Poate ca nu am cele mai grozave rezultalte insa seductia m-a adus pe drumul dezvoltarii personale si asta imi place enorm.

    Atunci cand vorbesc de seductie inima imi bate de 2 ori mai tare, daca ma concentrez putin o si aud :).

    Din cauza lipsei de trafic, a rezultatelor si a incurajarilor am avut tendinta sa renunt la blog, dar nu am putut, pasiunea e prea mare si sunt sigur ca intr-o zi vor aparea si rezultate.

    Pana acolo, mai este de munca!

  6. Imi place ce ai scris. Te urmaresc cu interes. Ideea generoasa de a da celorlalti informatii valoroase despre modul de a trai – pana la urma, m-a cucerit!
    Succes!

  7. Daca te trezesti dimineata si iti dai seama ca ceea ce urmeaza sa faci in acea zi nu e ceea ce-ti doresti sa faci toata viata ta… inca nu ti-ai descoperit pasiunea, caci numai muncind cu pasiune, parca, timpul sta pe loc.
    Cred cu convingere ca unul din elementele esentiale ale abundentei este convingerea ca faci ceea ce iti doresti sa faci, stii cum sa faci (ai un plan), stii de ce faci (ai un vis) si simti ca te mistuie pe interior daca nu faci. Si am gasit o intrebare excelenta: care e lucrul pe care l-ai face de dimineata pana seara chiar daca n-ai fi platit?
    Sunt cateva puncte pe care le-am descoperit, drept e la o varsta destul de inaintata – bun si asa, si a mers.
    Lucrez in Network Marketing. Mi-a placut destul de mult matematica la scoala dar niciodata nu m-am gandit ca as putea sa invat ceva despre esec folosind-o. Orice lucru pe care vrem sa-l facem in viata are la baza niste fapte, niste date clare din care rezulta niste realitati. Este principiul Cauza – Efect. Facem X… se intampla Y.
    Treaba mea este sa dau telefoane si sa ma intalnesc cu posibil viitori parteneri sau clienti ca sa primesc bonusuri cat mai mari. Sa spunem ca dau 100 de telefoane pe luna si imi iese: un partener de afacere si 5 clienti. 94 de esecuri. E demoralizant, nu? Ce-am facut ca sa am 2 parteneri/luna si 10 clienti? Am avut 188 de esecuri.
    Matematica “mi-a spus” ca tot ce trebuie sa fac cand am un esec este sa continui!
    Caci cu cat merg inainte, ma apropii de venitul pasiv si cred ca merita.
    Si mai merita pentru ca descopar felul oamenilor de a fi, astfel descoperindu-ma pe mine.
    Mult succes!

    • Foarte bine spus Gabi . Lucrul in MLm este o scoala in sine , un loc unde inveti sa te intaresti psihic . Renuntarea nu este o optiune (varianta din GO este – Sinuciderea este interzisa!)

    • In cazul asta tu trebuie sa intelegi ca siteul este doar o unealta (eventual un canal de transmitere). Nimic mai mult. Adevarata afacere se bazeaza pe ce mesaj transmiti, cum reusesti sa ii reunesti pe cei cu aceeasi pasiune.

  8. Sunt de acord cu tot ceea ce spui.Personal nu sunt pregatit tehnic vorbind sa incep ceva.Pentru marketing on-line gasesti o groaza de articole si se pare ca toti sunt experti.Pe mine m-ar intersa un curs in care cineva sa iti arate pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a face un web site. Cum sa il setezi cum sa usurezi navigarea pe site cum sa il promovezi ….Si apoi toti acesti experti pe care ii gasesti pe internet incearca sa iti vinda imediat ceva … cumperi? ok esti uitat pa …Nu stiu daca de vina e numai automatizarea pentru ca e posibil ca tu sa cumperi un infoprodus si administratorul de site nici macar sa nu stie ca x abonat la lista de e-mail a platit si asteapta si o consultatie mai are nevoie si de un sfat de o sugestie …On line of line o afacere presupune munca pasiune respect pentru clienti pentru eventuali clienti .Ar mai fi de spus dar nu vreu sa plictisesc pe nimeni asa ca ma opresc aici.

  9. Buna
    Ideea este cum descoperim care este pasiunea din moment ce nu ne-a fost dezvoltata din copilarie asa cum cred ca trebuie.?
    Eu asta vreau sa fac pentru fata mea de 9 ani ,Antonia.O las sa incerce tot ce spune ca ii place,o incurajez asa cum nu m-a incurajat mama pe mine.
    Deci, cum descopar ce imi placea sa fac in copilarie ?Cum descoperim pasiunea?
    Sunt foarte multe lucruri care imi plac si lucruri la care doar ma gandesc ca mi-ar placea sa le fac,dar din pacate asa de putin timp sa ma ocup sa le iau pe fiecare in parte ca sa vad care este pasiunea mea cu adevarat.

    • Tine de primul nivel al succesului personal – cunoasterea de sine.
      Nu are cum sa iti raspunda cineva care este pasiunea ta. Sunt raspunsuri la care trebuie sa raspunzi tu cu tine. Prin introspectie, prin experimentare, prin deschidere catre noi experiente (de multe ori sociale), eventual cursuri de dezvoltare personala, poti ajunge la un nivel de autocunoastere care sa iti permita sa spui ce te defineste ca persoana.

  10. Foarte intesant articolul … insa eu vad putin altfel lucrurile si as vrea sa aduc cateva completari daca imi permiti. E clar, si aici sunt de acord cu tine, ca pentru a avea o afacere profitabila pe internet sau pentru a face vanzari pe internet trebuie sa atragi catre site-ul tau si sa-ti formezi o baza de date cu potentiali clienti, adica persoane pasionate sau interesate de nisa pe care este construit site-ul (tribul de care vorbesti tu).
    Cu alegerea nisei e putin mai complicat … adica trebuie sa tinem cont de doua lucruri esentiale:
    – afacerea este online si ca urmare trebuie creata si dezvoltata dupa regulule si specificul acestui mediu (online);
    – absolut toate persoanele care vor sa faca afaceri online vor sa faca si bani 🙂 … e logic nu, deci scopul tuturor sunt banii (si cred ca fiecare vrea sa faca cat mai multi bani).

    Ca atare trebuie urmarita nisa in care sunt bani. Daca cunosti nisa respectiva binenteles ca vei avea un succes mai mare dar nu trebuie sa ne limitam doar la pasiunile noastre pentru a face bani pe net. Daca ne limitam doar la o nisa pe care o cunoastem atunci si castigurile vor fi limitate. Spre exemplu daca eu sunt pasionat de trenulete de jucarie – probabil ca voi gasi un numar limitat de persoane pasionate de acest subiect si atat … deci castiguri limitate.

    Ca urmare (si este parerea mea) pentru a face afaceri online (deci pentru a face bani online – finalitatea oricarui afaceri online) nu trebuie sa ne limitam la o singura nisa (pe care o cunoastem) ci putem sa dezvoltam mai multe site-uri pe mai multe nisa (chiar daca nu ne plac acele nise atata timp cat sunt profitabile … pentru ca scopul este de a face bani nu de a ne intretine un hoby sau o pasiune ). Sunt persoane in afara tarii care au castiguri foarte mari (de ordinul milioanelor de dolari) … si cu siguranta nu activeaza doar pe o nisa.
    As putea sa va dau un exemplu de o persoana din Noua Zeelanda (dar nu este locul aici) care realizeaza castiguri foarte mari cu zeci de site-uri pe diverse nise (caini, curs chitara, invatare limbi straine, relatii intre parteneri etc) care vinde atat produsele lui cat si produsele altora ca afiliat.
    … Iar pentru a nisele profitabile (sau subnisele) trebuie parcursi niste pasi de cercetare a mediului online (cautare cuvinte cheie, concurenta … etc)
    Deci lucrurile sunt putin mai complicate … daca vrem sa facem cu adevarat bani online.
    Sper ca nu am deranjat cu comentariul meu .

    Mult succes tuturor.

    • Nu m-ai deranjat, dimpotriva, ma bucur ca discutam pe marginea subiectului.
      Logic ca este mai mult de atat, dar principiile raman.

      Internetul si siteul nu este afacerea in sine, sunt doar canale de comunicare, sunt doar unelte pe care le folosesti.
      Tu spui constructia de trenulete, dar eu spun ca pasiunea poate sa fie rafinata pana reusesti sa transmiti mesajul, sa gasesti oameni pasionati ca tine si tu sa iti pastrezi motivatia de a lucra pe ce iti place intacta.

      Cand banii devin principalul scop, incep sa apara probleme, incep sa curga mai greu catre tine, pentru ca nu te concentrezi pe mesaj. In definitiv, scopul nu este banul, acesta este doar un bonus. Nici macar pasiunea ta nu este scopul, pentru ca ar insemna ca esti un egoist. Scopul tau este sa imparti bucuria pasiunii tale cu ceilalti. Daca faci asta autentic, nu conteaza domeniul (nu discutam de exceptii) pentru ca vei gasi o metoda sa transmiti pe intelesul celorlalti ca sa ii aduni la un loc.

      Daca iti place sa construiesti trenulete, dar nu faci asta pentru ca nu ies bani, inseamna ca nu iti plac trenuletele, iti plac banii mai mult. In cazul asta sunt doua solutii, ori cauti o metoda sa aduni oamenii pasionati de trenulete (sau jucarii, sau constructii de jucarii, sau amenajari sau sau sau – pentru ca o constructie de trenulete nu tine de constructia trenuletului in sine numai), sau cauti ce alta pasiune crezi a poti transpune mai bine in mesajul tau.

      Vezi tu, cand zici “din constructia de trenulete nu se scot bani”, strict replica asta o vad ca pe o limitare:
      – a internetului si a siteului web (trebuie sa ma restrang la metodele celorlalti de a se promova)
      – a lipsei pasiunii (nu o vezi din pozitia omului care ii place sa construiasca trenulete efectiv)

      Cum ar fi sa transmiti mesajul asta copiilor de 3-4-8 ani? Si sa le vinzi trenulete construite pe o camera intreaga, deasupra patului, deasupra televizorului, ca o increngatura a imaginatiei copilariei. Si copilul ala sa dea drumul la trenulet din pat si sa mearga pana la statia “lustra”.

      NU CONTEAZA DOMENIUL, CONTEAZA MESAJUL PE CARE IL TRANSMITI SI CAT DE MULT VIBREZI IN MESAJUL TAU, IN PASIUNEA TA.

      Problema e ca gandim liniar si din propriul punct de vedere, al omului nepasionat de domeniul respectiv. Pentru ca un om pasionat ar face orice ca sa impartaseasca acea pasiune.

      • Ai perfecta dreptate , abordarea subiectului din punctul de vedere al dedicarii este cea mai buna abordare pentru o “afacere” de lunca durata . Daca se urmareste doar dezvoltarea pe principiul “societate comerciala” adica profit ,atunci trebuie facuta o cercetare prealabila amanuntita si in final cautati OAMENII DEDICATI SUBIECTULUI . Ei Specialistii in domeniul respectiv , vor dezvolta afacerea si bineinteles vor aduce profitul cautat. Ca si concluzie Dedicatia si Pasiunea sunt baza unei afaceri de durata si de succes .

        PS
        Cat despre afacerea din exemplul de mai sus , trenulete , este o afacere super banoasa si ca sa vezi de ce – este un HOBBY ,adica e vorba de pasiune . Sunt oameni care cheltuiesc mii de eur pe “jucarii”.

        • Da, adevarat. Citeam undeva ca e mai “ecologic”, sa zicem, sa activezi intr-un domeniu in care sa amplifici bucuria, decat intr-unul in care sa rezolvi problemele. Adica, sa vinzi echipament de snowboard, de exemplu, fata de medicamente pentru tratarea unei boli. In primul caz, oricum pasionatii sunt cu mana pe jumatate in buzunar, fata de varianta a doua in care probabil iti trebuie mai multa putere de convingere. Insa, in ultima instanta, daca esti pasionat…..oricare ar fi domeniul, vei gasi oameni care sa te asculte.

  11. Ah, si cand am inceput sa te plac, te-ai dat de gol ca esti stelist…glumesc :))

    Nisa mea este designul, si da, ma vad facand parte din aceasta nisa si peste 100 de ani, nu doar 5 ani.

    Iti multumesc pentru lamurirea pe care ne-ai adus-o.

  12. Multumesc pentru raspuns

    Sunt de acord cu tine … dar orice ai spune tot nu pot sa consider scopul unei afaceri (online in cazul nostru) altul decat a face cat mai multi bani – si nu sunt un materialist de felul meu. Asta este definitia afacerii, sa obtii profit maxim.

    Tu spui ca : “In definitiv, scopul nu este banul, acesta este doar un bonus. Nici macar pasiunea ta nu este scopul, pentru ca ar insemna ca esti un egoist. Scopul tau este sa imparti bucuria pasiunii tale cu ceilalti. ”
    si “Cand banii devin principalul scop, incep sa apara probleme, incep sa curga mai greu catre tine, pentru ca nu te concentrezi pe mesaj.”

    Hmm … nu neaparat, daca pentru a obtine profit maxim trebuie sa te concentrezi asupra mesajului …. asta vei face. Trebuie sa transmiti acele mesaje care aduc cei mai multi clienti, cel mai mare profit … simplu.

    Parerea mea este ca pentru a face afaceri online putem activa pe oricate nise vrem (si putem), trebuie doar sa gandim ca un pasionat de domeniu, ca un expert in domeniu si sa stim ce vrea potentialul client, sa stim ce sa-i oferim . (de fapt si in afacerile clasice trebuie sa stim cum sa venim in intampinarea clientilor). Daca nu cunoastem un domeniu va trebui sa invatam totul despre acel domeniu …

    Si ce spui tu este adevarat (si binenteles ca este adevarul in care tu crez cel mai mult) dar nu cred ca putem realiza castiguri mari concentrandu-ne doar pe o nisa sau doua. Daca scopul nu sunt banii merge si asa, va fi o afacere de un nivel mai limitat, mai redus … ceea ce e OK.

    • Costi, de ce gandesti ca opinia mea este diferita de a ta?
      Eu vad ca ceea ce spun in randurile asta, daca le adaugi pe invataturile tale (si pe care am le-am avut si eu), esti cu un pas mai in fata. Trebuie doar sa integrezi o filozofie superioara.

      Nu am spus niciodata ca scopul nu este banul (sau profitul), altfel nu s-ar numi afacere. Dar nu este scopul principal. El vine in plan secundar si mesajul transmis, scopul tribului in sine devine prioritar.

      Tu nu ai observat ca toti vor bani? Toti se concentreaza pe bani? Si daca se intampla asta, de ce atat de putini fac bani? Pentru ca nu iau in considerare latura mesajului transmis si a tribului pe care il pot crea.

      Repet, sunt superbune invataturile si ideile tale. Cum ai zis si tu, poti gandi ca un pasionat in domeniu, daca asta este calea ta. Pentru incepatori e mai greu. Ideea e ca daca viziunea se transforma la nivel de trib si la mesaj dincolo de tehnicile de adus bani, ai mult mai multa consistenta.

      In acelasi timp, daca tu crezi ca nu se pot scoate bani dintr-o nisa, asta este pentru ca nu reusesti sa gandesti ca un pasionat in nisa respectiva, nu ca nu poti sa scoti bani. Efortul ca sa gandesti ca un pasionat poate fi prea mare ca sa vrei sa dai curs.

      Mintea noastra este singura limita.

  13. Draga Daniel. E foarte corect si convingator ce scrii tu. Insa, chiar in intrebarea de la inceputul partii I al articolului, problema pusa a fost lipsa pasiunii: persoana in cauza nu stia ce ii place, sau ce i/ar placea sa faca. Ori articolul tau este pentru cei care au o pasiune totusi, insa nu au curajul/pregatirea sa.si urmeze “inclinatiile naturale”. Insa cei totalmente dezorientati sunt mai numerosi decat ai crede. Iar pentru ei, eu personal nu vad ce ar putea face in afara faptului de a-si schimba mediul/orasul/modul de viata, etc. Poate asa isi vor gasi chemarea.
    Oricum, daca e sa sapam mai adanc, parerea mea e ca pentru a reusi cat mai multe prin pasiunea ta, trebuie sa oferi. Ajutandu/i pe ceilalti, oferindu/le lucrurile de care au nevoie(iar nevoia se poate educa, daca esti un bun psiholog), oamenii te vor cauta din ce in ce mai mult. Cred ca asta ar trebui sa fie baza psihologica a unei afaceri. Sa oferi cat mai multe, si sa te afli in progres continuu. O stii bine, doar si tu o faci in mod exceptional cu construimimperii;).

    • Corect.
      Insa eu nu pot spune unui om care sunt pasiunile lui. De asta am si pus intrebarile respective. Prin introspectie si deschidere fata de propriile limitari poti ajunge sa te cunosti destul astfel incat sa poti raspunde.

      Pe o filozofie ca cea din articolele astea, tehnicile de marketing si business pe care le predam functioneaza 100% si nu predam in van ca sa vedem ca lumea se opreste pe parcurs.

  14. Articolul pune punctul pe i. Asa cum am comentat si la partea a I-a, cand am zis ca se pot face bani din orice, ma bucur ca sunt pe aceeasi unda cu tine. Facusem un rezumat cum vad eu lucrurile, in care am spus ca ai nevoie de ambitie, curaj si rabdare, si este total adevarat ce spui. MESAJUL SI PASIUNEA te pot face sa castigi bani. Daca incerci sa vinzi un produs scump si nici macar tu nu esti entuziasmat cand vorbesti despre produs, cum ar putea cineva sa il cumpere? Si mai IMPORTANT pentru cei care vor intr-adevar sa castige bani, trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca vor trebui sa renunte la lucruri si actiuni care ii golesc de bani, sau care ii fac sa chelutie bani aiurea mai pe romaneste. Am prieteni care traiesc dintr-un salariu mediu, si de fiecare data cand se duc in club merg sa-si cumpere haine. Iar in club ei merg aproape in fiecare week-end. E un caz: Asa NU! Mai ales daca stii ca stai toata luna sa te plangi ca nu ai bani. Trebuie sa renunte sa mai piarda timpul aiurea: pe facebook, pe mess, la seriale si altele.. Aceasta renuntare trebuie facuta pana la un punct. E normal sa te recompensezi cand reusesti ceva, insa mare atentie la cheltuieli. Abia dupa ce incepi sa castigi bani, poti sa revii la unele obiceiuri din trecut si anume sa iesi in cluburi, sa te ingropi in haine sau mai stiu eu ce placeri ai tu… Pentru ca dupa ce castigi bani, vei avea nevoie si de relaxare, o altfel de relaxare, mai ales in week-end…Si pana sa castigi bani ai nevoie de relaxare, insa una care nu iti scoate bani din buzunar. Totul se face cu sacrificiu, iar ca sa obtii ceva trebuie sa renunti la altceva. Daca esti in stare sa renunti la unele placeri care iti scot bani din buzunar, doar pentru ca ,,asa fac toti prietenii tai,, atunci vei avea un drum greu de parcurs, plus ca nu vei fi pregatit sa iti administrezi banii cum trebuie, nu vei sti sa faci economie si vei cheltui aiurea oricat de mult ai castiga. Succes in afaceri tuturor!

    • Ai perfecta dreptate , societatea de azi “blocheaza” dezvoltarea psihologica a tanarului prin mesajele distribuite nonstop , prin emisiunile de doi bani , prin tv nonstop , si bineinteles internet. Dar se poate spune ca ai liberul arbitru , poti alege ce sa faci cu timpul tau si aici ar trebui sa intervina scoala ,parintii in primul rand . Povestile de succes in care unii au ajuns milionari nu se aplica tuturor . Trebuie sa ai o baza cel putin teoretica pentru a depasi barielel impuse d esocietate . Interzicerea din proprie initiativa a Televizorului , citirea unor carti , afilierea la un club (trib) ,pot aduce numai lucuri bune si trasarea unei directii de urmat in viata .

      • Daca multi dintre noi pierdem o mare parte din vreme la calculator, macar hai sa facem bani cu el, sa lasam jocurile (Counter Strike, Fifa…etc..) sa lasam facebook-ul sa ne promoveze afacerea, nu sa ne invete sa agatam (exista alte locuri pt asta), sa folosim armele daunatoare in favoarea noastra. Iar timpul liber sa il folosim inteligent sau macar sa ne creeze starea de relaxare si incarcare de forte pentru o noua zi de razboi.

  15. salutare,

    cred ca exemplul perfect al ideilor desfasurate de tine il gasim in persoana lui Gary Vaynerchuk,
    omul care din pasiunea sa a facut o avere de peste 50 milioane de dolari.

    il puteti gasi pe youtube si pe google.

    succes

  16. Pingback: Bani ,bani si iar bani in lumea afacerilor online | afacereonline.net

  17. Eu puneam intrebarea “unde te vezi peste 5 ani” intotdeauna cand trebuia sa pornesc la drum cu cineva la un proiect. De data asta am pornit cu mine. Si am raspunsul: t0ot aici, pe net. De asta cand nu sunt on line lucrand sau invatand incerc sa fiu tot in priza, in fata cartilor de specialitate sau a revistelor. Incepe sa se contureze ideea, am mai pornit inca un blog…o sa fie interesantm pentru ca un um care a pierdut tot, e bolnav de are zile cand nu se prea poate ridica din pat si totusi si-a gasit sprijinul si sansa de progres si dezvoltare in Internet ar trebui sa insemne ceva!

  18. Mulțumesc mult Daniel, acum mi-am dat seama ca nu fac exact cea ce-mi palce , și pasiunea mea era decan ma știu sporturile, defapt sa ma plimb cu bicicleta și visul meu era sa fac cat mai multe sporturi extreme ,gen mountainbike, snowboarding, bunjee-jumping etc., deși suna extrem cea ce-mi doresc, știu ca asta îmi doresc Acum chiar pot sa imi imaginez ce pot face peste 5 ani, dacă fac ceste lucruri și cu siguranță i-mi voi crea propriul meu trib. eram atat de concentrat pe calculatoare până acum încât am uitat definitiv de aceste lucruri.
    Mulțumesc încă odată.

    • Este un proces continuu, sa ne dam seama cine suntem, ce ne misca si unde vrem sa ajungem. Unii oameni cred ca e o finalitate, dar de fapt e un proces, un antrenament continuu.

  19. Bun,asta cu pasiunea am inteles-o..sincer sa fiu, o stiam din alta parte asa ca nu mi-era chiar noua abordarea asta.. Dar…ce vreau sa te intreb si nu numai pe tine,ci pe toti cei care vor citi acest comentariu(consider ca asta e adevarata “problema” si adevarata “provocare” ) : “ce-i de facut atunci cand nu ai acel lucru despre care sa stii atatea incat sa oferi valoare prin continutul unor articole, daca nu ai acea pasiune pe care trebuie sa fii apucat deja sa ti-o cultivi,pt ca, altfel ce ai scrie: “hai sa invatam sa cantam impreuna?” cine ti-ar da bani sub o forma sau alta pt asa ceva?

    Un raspuns de genul “trebuie sa te analizezi si vei gasi raspunsul singur” nu ma ajuta cu absolut nimic..de ce? Pt ca problema nu e ca nu “vad” acea nisa care sa provina dintr-o pasiune, repet,deja “cultivata” de-a mea, ci doar nu am acea pasiune intensa si, repet din nou, despre care pot sa scriu lucruri noi si captivante, prin care sa “ofer valoare” …

    Si atunci, noi astia mai “nepasionati” ce facem? a nu se intelege vreo subtilitate aici, ci sincer, ce e de facut.. Bineinteles, dorinta de a avea propria “afacere” si de a castiga bani din propria munca sunt f.mari… Doar ca, sunt curios ce parere ai/aveti despre o astfel de situatie?
    Sunt convins ca nu sunt doar eu in situatia asta, ci,dincontra, putini sunt cei din “tabara” cealalta,norocosi chiar, cei cu pasiunea si cu oferirea de valoare..pt ca, asta e o calitate esentiala daca vrei sa formezi un “trib”,nu-i asa Abel?
    Intrebari de genul au mai fost puse,dar,la fel-fara sa se supere cineva, cam astea sunt raspunsurile: fa ceva ce-ti place, ce te pasioneaza, ceva ce stii deja,etc.. Dar sa luam un exemplu: tanar, 20 ani, poate mai mult, in timpul sau dupa sau chiar fara facultate..pasiuni:fotbalul cu prietenii, jocul pe pc, filme, iesit in oras, un biliard,un pescuit ocazional si cam atat.. Ce site ar putea face cineva in aceasta situatie? Sa aiba rabdare sa gaseasca o nisa care-l pasioneaza si mai ales sa astepte pana stie destule in domeniul respectiv incat sa poata sa-i “invete” si pe altii , nu-i un raspuns prea imbucurator… Sa nu mai zic daca in locul tanarului punem un domn/doamna pe la vreo 35/40 de ani care au o familie, un loc de munca “banal” , gen nu stiu, vanzatoare sau paznic,ceva de genu, ati prins voi ideea, un loc de munca de unde nu pot oferi informatii pe care altii ar plati oricat de putin pt a le afla..pasiuni iarasi f.putine,mai ales ca au si copii.. Ce-i de facut in astfel de cazuri? Oare ei nu au nicio sansa ?

    Asta e adevarata “intrebare” la care majoritatea refuza sa raspunda si incearca s-o puna sub alta forma si chiar ar fi o bucurie sa vad un raspuns bun pe tema asta.

    Numai bine!

  20. Eu m-am straduit doar, pe parcursul a 54 de ani, sa invat…… Mai mult nu am ce sa fac…… Faptul, pur si simplu imtamplator, ca sunt mai apreciata la Bruxelles decat in Romania nu este treaba mea…. este treaba romanilor!

  21. Marius, aici raspunsul intra in alt material de-al meu.
    Tu poti sa apelezi la lectia doi, sa iti alegi o nisa si sa faci tot ce tine de tine sa castigi bani. Din pozitia asta sunt cei mai multi care nu ajung la o destinatie, dar se poate. De ce nu ajung la destinatie? Pentru ca nu e de ajuns sa ai informatia CUM SA FACI BANI ca sa faci bani.

    E o problema de varsta si de maturitate. Tu daca nu stii ce vrei si vrei sa faci bani, probabil ca o sa iti alegi o nisa. Dar pana nu inveti sa fii pasionat de ce faci si, mai ales, sa inveti sa aduni oameni in jur, o sa ai mai mari sanse sa renunti decat sa ai rezultate.

    Exista 4 planuri ale succesului personal, la care trebuie sa lucrezi CONTINUU:
    – cunoasterea de sine (cine esti si cum functionezi)
    – comunicarea (cum interactionezi cu cei din jur)
    – excelenta (cum iti creezi cadrul pentru performanta)
    – know how-ul (tehnicile, pasii prin care ajungi la rezultat, acel “how to”)

    Tu degeaba primesti “how to”, daca pe primele trei planuri stai prost. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa intelegi cine esti. Punctul de plecare este un test MBTI de personalitate (e o solutie, sunt mai multe). Intra aici: http://construimimperii.ro/profile-psihologice-testul-mbti Este un test care a schimbat destine.

    De asemenea recunosc ca exista oameni care nu pot simti pasiune in vreun domeniu destul de mare incat sa poata sustine construirea unui “trib’. S-ar putea asta din doua motive:

    – sa fie directionati spre procese (nu pe emotii) la nivel extrem, caz in care ar trebui sa incerce pe varianta de know how si sa reuseasca. Asta ar insemna sa isi aleaga o nisa pur rational si sa mearga mai departe. Sunt sanse destul de mici sa intri in categoria asta, se confunda cu urmatorul caz.
    – sa nu aiba experienta de viata si sa aiba ca si plan cel mai putin dezvoltat planul “cunoastere de sine”.

    Repet, se poate si prin nisa. Eu vorbesc de filozofia castigatoare, petnru ca din incepatorii care pleaca la drum cu o “nisa profitabila”, foarte putini au rezultate. Cand ai experienta si mananci rezultate pe paine, poti substitui pasiunea cu stiinta. La inceput e greu, daca nu ai nici pasiune nici stiinta.

  22. Daniel,
    Eram curioasa, ce o sa scrii in acest articol si o sa fie atat de valoros. Recunosc ca tot ce ai scris este FOARTE valoros si reprezinta esenta a tot ce am avut atunci cand am reusit in ceva si tot ce mi-a lipsit atunci cand nu am reusit sa duc la bun sfarsit lucrurile.
    Multumesc, Daniel.

  23. Comentariile cititorilor completeaza intr-un mod fericit articolele tale, Daniel. Am remarcat comentariile lui Andi S, care ar putea fi considerate partea a treia a acestei serii de articole. Adica, seriozitatea , pasiunea, vibratia, despre care tu vorbesti, impregneaza un mesaj in asa fel incat acel mesaj sa ajunga la cei interesati, la cei ce vibreaza la fel ca tine si care afla, in acest fel, ca “existi” si ca ai ceva de oferit.
    Suntem pe acest sit pentru ca dorim sa aflam cum sa facem sa functioneze lucrurile pentru noi, sa intelegem unde gresim si atunci cand intelegem nu mai trebuie decat sa actionam. Sunt cititori care chiar “actioneaza” si ne impartasesc din experienta lor si doresc sa le multumesc si lor.

  24. Bune articole.

    Consider ca este absolut necesar sa excelezi intr-un domeniu pentru a avea ce vrei in abundenta. Excelenta intr-un domeniu si competenta inalta in celelalte domenii care te intereseaza.

    De aici porneste totul. De-asemenea am observat ca lucrand la ceva de foarte mult timp incep sa-mi creez un sistem propriu pentru excelenta, piesele puzzle-ului incep sa se aseze si incep sa-si puna amprenta la nivel emotional.

    Daca joci bine (ai un sistem bun pentru excelenta si ai teoria pusa cap la coada) e doar o chestiune de timp pana cand incepi sa castigi, pana cand ajungi la termen lung. Restul este doar o chestiune de “table selection”. Unele mese (nisa) sunt mai bune ca altele, adica ai o valoare asteptata mai mare daca joci la ele 🙂

  25. Ca sa raspund si la articolul anterior, domeniul care ma intereseaza este cel de sanatate, am mai gasit si o nisa (ca sa zic asa) de vanzare de produse insa nu o voi putea incepe pana cand nu am niste bani pusi de o parte pentru a cumpara acele produse si a le vinde aici. Asta inseamna ca va trebui sa mai astept o perioada de timp.

    M-am mai gandit si la altele dar astea doua sunt cele mai realizabile.

    Bafta in continuare!

  26. Unele din aceste lucruri le stiu dar nu le-am constientizat pana acum, adica nu le-am vazut numaidecat asa. Multumesc pentru ca imi “deschizi ochii”!

  27. sfaturi si sugestii…despre orice imi vine in minte..asta va fi nisa mea
    sper si imi doresc foarte mult sa reusesc o asa zisa afacere online.
    recunosc , nu e usor pentru mine,sunt o incepatoare dar nu ma las .

  28. Un-fucking believable. Nu stiu cum reusesti dar exprimi in cuvinte ceva ce mie mi-a luat aproape 2 ani sa inteleg, prin foarte mult trial and error. Am inceput la 16 ani sa incerc sa fac bani pe net (PTC-uri si alte chestii de genu) si dupa atata timp nu ma pot lauda cu mai mult de 2 dolari castigati. 🙂 Daca as fi citit acest articol de la inceput, n-as mai fi pierdut atat de mult timp. Dar no…E bine totusi ca mi-am invatat lectia decat sa nu o fi invatat deloc. 😀

    Vreau sa-ti multumesc pentru munca care o faci si desi am doar 18 ani pot spune ca mi-ai schimbat viata.

    Multumesc. 🙂

  29. Alex, asta e avantajul celor educati pe o nisa. Te pot salva de ani de cercetari in domeniu. Ei au facut deja cercetarea, acum iti ofera valoarea.

    Eu, dupa ce mi-am negat vocea interioara sunt pe cale sa fac primul pas. Asa am sa devin si eu cea care stie deja mai multe si poate ajuta pe altii, se va educa in paralel si, cu ajutorul feed-back-ului (de aia e valoros si pentru Daniel feed-back-ul nostru) voi vedea care mai sunt problemele oamenilor pe nisa respectiva si ajutandu-i imi voi spori si eu mai mult educatia…

    Spor la treaba!!!

    P.S. Daniel, am sa iti trimit un mail cu o maaare rugaminte. Sper sa imi raspunzi si sper sa nu te deranjez prea rau.

  30. Recunosc,foarte interesante articolele tale,Daniel! Multumesc foarte mult si ..recunosc mi-ai dat mult de gandit. Voi citi in continuare articolele tale si sper sa imi reiau “mica mea afacere”(cum ii spun eu). Multumesc inca o data!

    • Buna Florin pana vine raspunsul lui Daniel vreau sa iti spun ca orice se invata,eu foloses pe site-ul meu o platforma de wordpress care este gratuita si usor de intretinut.( de ceva luni si sunt chiar foarte multumit)
      Te duci pe youtube si dai o cautare de instalare wordpress si acolo iti vor aparea mai multe video-uri legate de acest lucru
      eu am ales aici rapid http://www.youtube.com/watch?v=TEc2myg2KCM. si mi s-a parut ca stie cel de acolo ca stie de face;).

      Spor la invatat si pus in practica!!

      So

    • WordPress este foarte usor de instalat.
      Ar trebui sa te folosesti de google, gasesti tutoriale la greu.

      Cel mai simplu sa instalezi un wordpress este cu fantastico (cateva clickuri, fara cunostinte “avansate”)

      Dupa ce ai cumparat domeniul, intri in cpanel (majoritatea serviciilor de hosting iti ofera optiunea asta). In josul paginii o sa vezi o iconita care se va numi “fantastico” sau “fantastico de luxe”.

      Dublu clik pe ea, alegi apoi din lista care apare “install wordpress” si in 2 minute ai propriul tau site pe picioare.

      Bineinteles ca ai de invatat cate ceva despre cum se foloseste, dar repet: este pentru oameni nontehnici. Nu ar trebui sa intampini mari probleme.

      Plugins (diverse functionalitati, de la sincronizarea cu o pagina de facebook pana la statistici ale vizitatorilor si alte nebunii) – gasesti aici: http://www.wordpress.org/extend/plugins

      Teme (sau cum sa iti imbraci siteul sa arate fami frumos) – gasesti aici: http://www.wordpress.org/extend/themes

      Repet, daca esti o fire curioasa si te folosesti de google si youtube ca sa cauti diverse tutoriale despre wordpress, nu ar trebui sa ai nicio problema.

  31. Intr-un final ce mai important este sa te apuci de ceva ca dupa aia se vor lega lucrurile si vei vedea mult mai usor oportunitatile..Felicitari pentru articole!

  32. Greu dar am ajuns si eu la tine pe site….interesanta discutie, f mult adevar. Unii cauta o viata intreaga nisa si sfarsesc prina regreta ca nu au luat o decizie la timp pentru ca important e sa faci ceva decat sa NU FACI ca poate dai greș. Felicitari pentru articol, chat-ul ecxcelent…mult succes tuturor care isi doresc cu adevarat sa se dezvolte!

  33. Nu e chiar asa mare filozofie. sa incepem cu inceputu:
    1. se invata ABECEDARUL, daca e vorba de un site, atunci se invata regulile dupa care functionaza, si anume cum se face cum se imbunatateste, cum se promaveaza, cum se folosesc diferite programe, s.a.m.d.(totul este mecanic aici)
    2. se capata EXPERIENTA (Repetitia este mama invataturi!) (totul mecanic si aici)
    3. se intelege mecanistu, aici ii umpic mai dificil si anume, este nevoie de vointa aceea de a merge mai departe.Am vazut un exemplu mai sus intr-un comentariu “din 100 telefoane doar 5 devin clienti”. la acest punct fiecare trebuie sa caute exemplele lui pe care vrea sa le urmeze.
    (aici nu este totul chiar mecanic)
    4. se cauta OPORTUNITATIILE, aici vreau sa mentionez ca odata gasita oportunitatea nu este nevoie de pasiune ci in special de intelegerea acesteia.

    Acesta este un subiect mult mai complex si eu am scris doar cateva randuri,

  34. As fi interesat sa citesc articole despre cum te influenteaza persoanele din jur in ceea ce faci, dar in special, cum te influenteaza sa renunti sa faci ceva ce ei nu reusesc sa faca.
    Mi-ar place sa faca Daniel un articol despre acest subiect, pe principiul”este important ce se spune, dar mai important este cine o spune”
    Nu urmaresc regulat acest site, deci daca este deja un articol cu acest subiect, am un motiv sa nu stiu despre el!

    Multumesc!

  35. Ce te faci cand nu reusesti sa-ti identifici pasiunea,de fapt subscriu la ceea ce a scris Marius in Februarie 2012 postarea 42.
    In rest ce sa zic ,ma bucur ca exista oameni ca tine.Mi-ar place sa aflu raspunsul la aceasta ,,problema”,Oare noi acestia ,,fara pasiune”ce ar trebui sa facem?Multumesc.