“What is important is seldom urgent and what is urgent is seldom important.”
Dwight D. Eisenhower
In urma cu ceva ani, cand lucram pe programe de finantare, simteam ca tot timpul sunt in contratimp. Era o lupta acerba cu un termen limita care nu putea fi intarziat, cu nopti nedormite si zeci/sute/mii de ‘checkboxuri’ pe care trebuia sa le bifez. In timp am dezvoltat un simt ascutit catre solutionarea problemelor care apareau, daca se putea in timp cat mai rapid; pentru asta era nevoie insa de o organizare de fier.
Asa ca am inceput sa lucrez la sisteme de organizare. Ironia face ca de multe ori sa vad dezorganizare acolo unde am cele mai mari pretentii. Nu mica mi-a fost fost mirarea sa vad, de exemplu, la un prieten de-al meu cu firma cum isi scria pe agenda sarcinile una sub alta si le lua apoi in ordinea in care le scrisese si incerca sa le rezolve. Am avut apoi o discutie serioasa despre acest lucru, pentru ca mereu mi se plangea de faptul ca are impresia ca nu isi mai termina treaba.
L-am jignit, i-am spus ca e omul pesterii.
Cea mai simpla lectie legata de prioritizare, metoda Eisenhower (se spune ca fostul presedinte al SUA o folosea):
– Sunt doua criterii pe baza carora evaluezi prioritatea sarcinilor:
o Important/Not Important
o Urgent/Not so urgent
– Cele 4 cadrane care rezulta au si titulaturi sugestive (do, plan, delegate, drop)
– Marea problema pe care o inlatura acest exercitiu este faptul ca majoritatea, chiar si cand ne trecem pe hartie sarcinile, incurca prioritatile mai ales intre cadranul 2 si 3 (un lucru urgent si neimportant de obicei ia fata unui lucru important, dar care nu e atat de urgent. De bicei lucrurile importante care nu sunt urgente, daca le amani se transforma in lucruri importante si urgente.
O observatie amuzanta: pe locul 1 sunt banii, iar pe locul 4 sunt prietenii 🙂 Sper ca asta se intampla doar intr-o zi aglomerata,nu?
La lucrurile inportante trebuie sa lucrezi continu.Cele neimportante trebuie sa le faci intretimp daca poti.
Elena, pe primul loc e jobul sau afacerea ta.Transfera-ti prieteni pentru seara sau sfarsit de saptamana atunci cand poti spune linistit gata pentru moment am terminat merit si eu o bere.Desigur daca un prieten are o problema urgenta si il poti ajuta e de datoria ta morala sa-l ajuti.Deci problema lui sa devina urgenta si pentru tine.Principiul e ajuta omul cand are nevoie nu?
Este un articol foarte bun,iar exemplul il ilustreaza excelent.
Sunt medic (rezident) de urgentza :)…si problema mea principala ,de zi cu zi este sa „triez” urgentele reale de cele care sunt „urgente” subiective
Sunt de acord ca o bere cu prietenii nu este o urgenta; nu mi se pare nici egoist, nici antisocial pentru ca realitatea este ca toti avem nevoie de bani ca sa traim si nu voi merge niciodata la o distractie daca am de lucru sau de invatat. Poate parea dur , dar stiu din proprie experienta ca atunci cand esti la pamant extrem de putini prieteni sar sa te ajute….fiind extrem de ocupati cu propriile lor probleme.Normal ca ajut pe cineva cand are o nevoie reala si las totul la o parte, asta este cu totul alta problema.
Ai adus un nou punct de vedere asupra articolului pana la urma, pot exista urgente ‘reale’ si urgente ‘subiective’. Foarte bine punctat!