CONSTRUIM IMPERII
No Result
View All Result
Construim Imperii
No Result
View All Result

Cum maresti sansa de reusita intr-un proiect nou?

Daniel Zarnescu by Daniel Zarnescu
mai 16, 2011
in business, mentalitate, motivatie
7
Cum maresti sansa de reusita intr-un proiect nou?

Orice faci prima oara, faci gresit.

Obisnuieste-te cu ideea.

Cand am jucat fotbal prima oara, nu stiam sa pun un stop la minge iar antrenorul mi-a zis ca nu am nicio sansa sa intru in prima echipa. Mi-a luat 6 luni sa devin titular, dar odata ajuns, nu m-a mai scos nimeni. Mi-am dat seama ca sunt bun la asta, ca sunt ‘talentat’. Dar talentul nu m-a impiedicat ca la primul antrenament sa cad in fund la o pasa a unui coleg.

Cand m-am dus la primul loc de munca, a fost groaznic. Nu am reusit sa ma integrez, a trebuit sa plec in alta parte dupa 10 luni de zile. Cu toate astea la urmatorul loc de munca am luat treaba de la capat, am inteles unde gresisem si lucrurile au evoluat pentru mine foarte bine.

Cand am hotarat ca sunt menit sa fiu antreprenor.. am deschis doua firme deodata, nu una. Credeam ca daca sunt atat de bun in ceea ce fac ca angajat, ca antreprenor, fara limitele impuse de altii o sa zbarnai. A trebuit sa ma declar invins si sa le inchid. Cu toate astea urmatoarele proiecte de antreprenoriat au iesit de nota 10.

Cand am deschis agentia de productie publicitara, nu stiam nimic din domeniu, dar am crezut in optimismul meu ca sunt capabil sa o pun pe picioare. Mi-a luat 6 luni ca sa am prima incasare cu profit de peste 1000 euro, timp in care a trebuit sa ma mut inapoi la parinti, unde inainte stateam cu chirie.. si a trebuit sa fac foarte multe concesii, mai ales financiare. Acum imi aduce destui bani cat sa traiesc decent.

Chiar si acum de fiecare data cand intru intr-un proiect nou sau intr-o afacere noua, desi sunt calit in atatea batalii.. planul initial tot nu este pus in aplicare pas cu pas, ci sufera modificari, amanari, rezultate mai mici (uneori mai mari). Dar ce te asigur, daca multiplic procesul, a doua oara o sa iasa mai bine, a 5-a oara o sa fie o varianta de piata.. iar a 10-a oara deja inovez, incerc sa sparg tiparele.

Orice proiect, oricat de bine te-ai pregati, oricat de mult te-ai stresa.. trebuie sa ai o rabdare de fier ca sa poti face fata cu primele esecuri percepute. Rezultatele vin, dar pe masura ce batatoresti calea.

Prea multi renunta de la un proiect banos sau dintr-o afacere profitabila pentru ca inceputul perceput este ‘dezastruos’ .. si nu iau in considerare acest mic aspect: permite-ti prima oara sa testezi si sa tragi concluziile la rece. Taie ce este prost, adauga ce crezi ca se merita.

Orice esec este un imens feedback prin care poti merge mai departe.

Totusi, de ce ai nevoie ca sa dai sansa unui inceput sa fie acceptabil?

1 – Putina practica nu strica!

Vrei sa deschizi o shaormerie? Primul meu sfat pe care ti l-as da ar fi sa te angajezi ca shaormar pentru 1-2-3 luni, ca sa vezi dedesubturile. Vrei sa iti deschizi o gradinita, fa ceva ca sa ajungi angajat intr-o gradinita. Ai nevoie de o imagine din interior a afacerii. Care sunt procedurile, care sunt riscurile, cum ar trebui sa fie un angajat in domeniu etc. etc.

2 – Analiza si planificare amanuntita

Chiar daca nu ai facut niciodata lucrul la care te bagi, poti analiza ceea ce se intampla pe piata si poti identifica anumiti pasi pe care trebuie sa ii faci si tu. Oricat de schematizat ai fi, atata timp cat e prima oara cand faci asa ceva, considera planul pe care propui sa il respecti din oficiu imperfect, cu alte cuvinte continuu perfectionabil.

3 – Nu reinventa roata

Cel putin nu la inceput. Atata timp cat nu ai mai facut asa ceva, nu inova.. Mergi pe calea aleasa de toti, fura tot ce poti de la celelalte afaceri (cateodata chiar si cu nesimtire), multiplica apoi cat poti rezultatele si, cand te poti numi rutinat in domeniu, abia atunci sa te simti indreptatit sa poti inova ceva.

4 – Cauta solutii, fii flexibil

Un proiect facut prima oara (dintr-un domeniu) e un experiment. Ia-l ca atare si pastreaza directia, dar in acelasi timp nu te incapatana sa ai dreptate intr-un domeniu in care esti la inceput. Daca ai planificat pasul 1-2-3.. si dupa pasul 1 nu gasesti 2-ul definit de tine, nu deveni crispat si disperat sa ajungi la 3. Refa planul in functie de feedbackul primit, acum esti cu un pas mai destept.

5 – Fii optimist – ai in vedere scopul final

Cum poti ramane optimist fara sa ai rezultatele imediate care te contrazic? Simplu.. Stiind care e rezultatul final pe care il astepti, ce urmaresti pe termen lung. Fara o viziune de ansamblu, pe ani de zile poate, vei deveni deprimat si pesimist.

6 – Fii sceptic cu incasarile initiale

Principiul contabil spune ca pentru a face o estimare financiara buna, trebuie sa iei in considerare ca vei avea incasarile mult mai mici decat vrei tu sa fie si cheltuielile mult mai mari. Daca tai din ideatic, transpui un plan pesimist in prima faza din cele doua puncte de vedere, al incasarilor si al cheltuielilor .. si consideri ca atunci cand se va adeveri ACEASTA estimare nu o sa cedezi nervos, atunci esti pregatit sa fii pentru prima oara in viata ta un antreprenor sau un om proactiv cu adevarat.

7 – Bucura-te de viata

Iti traiesti visul, construiesti ceva in timp ce altii se pacalesc ca nu au avut sansa in viata asta. In timp ce pui un proiect pe picioare, nu uita sa tragi aer din cand in cand in piept, sa respiri adanc, sa te uiti imprejur si sa te bucuri de ceea ce faci, de ceea ce esti. Un om independent, liber.

Previous Post

Stii de ce esti predispus catre succes? – orice final este un nou inceput (partea a III-a)

Next Post

Impresii dupa Bootcampul #9, de afaceri

Next Post
Impresii dupa Bootcampul #9, de afaceri

Impresii dupa Bootcampul #9, de afaceri

Comments 7

  1. Nicusor says:
    14 ani ago

    Ciao Daniel! Eu ma pregatesc sa devin antreprenor in 3 luni de acum incoace..prima afacere pe care intentionez sa o deschid nu are ca misiune decat sa dezvolte spiritul antreprenorial din mine..desigur ca am si o misiune materiala..Insa nu stiu ce sa cred despre punctul 6..stii eu sunt un optimist de felul meu asa ca eu merg pe principiul ca inainte sa castig imi imaginez…imi vine greu sa pornesc la drum cu ideea sa am incasari mici si cheltuieli mai mari..spre ex eu incep cu forma juridica de pfa deoarece vreau sa am controlul asupra afacerii..mi se pare pesimist punctul 6..ciao si astept feed-backul tau!

    Răspunde
    • Daniel Zarnescu says:
      14 ani ago

      Nu zice nimeni sa nu fii optimist. Antreprenorii sunt optimisti din fire, altfel nu s-ar apuca de afaceri si proiecte noi. Dar cand faci un lucru pentru prima oara, faci din scenariul pesimist punctul de plecare .. si faci tot ce tine de tine ca sa atingi scenariul optimist de fapt.

      E ca si cum gandesti de la mic la mare. AI viziunea de ansamblu, dar daca te astepti la incasari imense si sunt mici.. poti sa iti tai craca de sub picioare. In schimb daca ai viziunea de ansamblu si te astepti la scenariul pesimist ca punct de plecare.. restul e doar bonus sau crestere.

      Ca antreprenor vrei sa fii realist, nu fantezist. Iar asta nu o poti face umfland incasarile si diminuand cheltuielile pe hartie.. si sa risti ca realitatea sa iti traga una peste bot.

      Răspunde
  2. Miky says:
    14 ani ago

    Foarte interesant articolul, Daniel! Mi-a placut in mod deosebit ultimul paragraf, mi-a mers la suflet. Intr-adevar, este frustrant cand esti pe cont propriu dar iti asumi responsabilitatea si este un sentiment grozav. Iar cand iti acorzi un respiro in care constientizezi ,, ce faci, ce esti,, ……..
    Spor in tot ceea ce faci!

    Răspunde
  3. Laur says:
    14 ani ago

    Am atat de multe proiecte de facut … (sau idei in curs de dezvoltare, tot una e)

    Din pacate n-am suport financiar, ca as fi realizat mult mai mult, fata de ritmul pe care il am acum.

    Răspunde
    • Daniel Zarnescu says:
      14 ani ago

      Toti avem impresia ca daca aveam ceva din exterior (suport financiar, familie instarita, relatii) eram mult mai sus acum. Din pacate nu este neaparat adevarat; gandeste-te ca asta este o lectie pentru tine si ca daca aveai suport financiar de un anumit nivel, poate erai in aceeasi situatie pentru ca te bagai in si mai multe proiecte (de exemplu).

      Poate ca lectia ta este sa iti strangi finantele din proiectele profitabile ca sa ai suport financiar pe urmatoarele.

      Răspunde
  4. Iulian Bendrea says:
    14 ani ago

    Se vede clar ca cel mai mult iubesti libertatea si sa-ti traiesti viata…
    Ma simt „mic” cand citesc informatiile si comentariile de pe acest sait, avand in vedere ca anul asta ar trebui sa termin facultatea si nu am facut nimic pentru a-mi castiga independenta financiara – cea mult visata…
    Pana una-alta vreau sa iti multumesc (momentan doar in cuvinte) pentru toate gandurile si informatiile foarte utile asternute pe paginile web, dar in special pentru cele din Jurnalul lui Abel (personaj cu care am foarte multe lucruri in comun, chiar si partea cu datoria morala, parte ce m-a surprins foarte mult)…
    Stiu ca nu e saitul potrivit pentru a vorbi despre cartea ta, dar am tinut neaparat sa imi arat recunostinta pentru o parte din experienta acumulata de tine si impartasita noua…
    In rest, iti doresc sa-ti traiesti viata la fel de liber si luptator ca si pana acum….iar vinul, femeile, orgasmele si satisfactiile financiare sa nu-ti lipseasca….

    Răspunde
  5. Traian says:
    14 ani ago

    Foarte frumoase sfaturi si idei, felicitari !

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Daniel Zarnescu

Sunt o treime antreprenor si vreo doua marketer. Asta este blogul meu unde scriu despre marketing & antreprenoriat (strategii de lansare de produse si servicii, moduri de a digitaliza activitatea de marketing a unei companii, moduri de a porni o afacere de la zero, fara un chior in buzunar etc.).

Abonează-te la newsletter

Thank you!

You have successfully joined our subscriber list.

Comentarii recente

  • Allison3283 la [Partea a III-a] Cei 7 pitici ai productivitatii personale
  • Anika3688 la Eroul si micul lui secret
  • Lane3098 la Dragonul sau un alt mod de a vedea obiectivele noastre
  • Hallie4115 la „Dusmanii” – ce te impiedica sa obtii rezultatele pe care le vrei?
  • Kristina345 la „Aliatii”- cine te ajuta ca sa inaintezi pe proiectele tale?
Acasa Carti Programe Daniel Zarnescu Bucketlist Ce spun altii Da-mi un mesaj
Politica de protectie a datelor Politica de utilizare Cookies

Copyright (C) - 2015 - Daniel Zarnescu - Toate drepturile rezervate
  • 11 intrebari la care vrei sa stii raspunsul inainte de a te apuca de o afacere online
  • Acasa
  • Aproape gata…
  • Bootcamp #9 – Descopera antreprenorul din tine !
  • Cartile Daniel Zarnescu
  • Ce spun altii
  • Cele mai bune articole
  • Chestionar Afaceri Online
  • Chestionar Agenda/Planificare
  • Chestionar2
  • Colectia Daniel Zarnescu i
  • Colectia Daniel Zarnescu ii
  • confirmare
  • Confirmat
  • Contact
  • Despre Daniel Zarnescu
  • Dezabonare Coaching
  • Dezabonare Construim Imperii
  • Dezabonare Construim Imperii – ghiduri
  • Dezabonare Copywriter
  • Dezabonare Cum sa scapi de datorii
  • drumul personal de la angajat la antreprenor 2
  • Echipa Stepout Business
  • Evenimente si Programe
  • Felicitari…
  • Impresii dupa Bootcampul de Afaceri
  • mai ai doar un pas pana primesti articolul pe mail in format pdf
  • Oferta Jurnalul Generalului
  • Politica de protectie a datelor
  • Politica de utilizare Cookies
  • Produse
  • Sample Page
  • Verifica emailul pentru articol!

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • 11 intrebari la care vrei sa stii raspunsul inainte de a te apuca de o afacere online
  • Acasa
  • Aproape gata…
  • Bootcamp #9 – Descopera antreprenorul din tine !
  • Cartile Daniel Zarnescu
  • Ce spun altii
  • Cele mai bune articole
  • Chestionar Afaceri Online
  • Chestionar Agenda/Planificare
  • Chestionar2
  • Colectia Daniel Zarnescu i
  • Colectia Daniel Zarnescu ii
  • confirmare
  • Confirmat
  • Contact
  • Despre Daniel Zarnescu
  • Dezabonare Coaching
  • Dezabonare Construim Imperii
  • Dezabonare Construim Imperii – ghiduri
  • Dezabonare Copywriter
  • Dezabonare Cum sa scapi de datorii
  • drumul personal de la angajat la antreprenor 2
  • Echipa Stepout Business
  • Evenimente si Programe
  • Felicitari…
  • Impresii dupa Bootcampul de Afaceri
  • mai ai doar un pas pana primesti articolul pe mail in format pdf
  • Oferta Jurnalul Generalului
  • Politica de protectie a datelor
  • Politica de utilizare Cookies
  • Produse
  • Sample Page
  • Verifica emailul pentru articol!

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.