Cele 4 stadii ale omului eficient

17 iun.

4stadii1Traim intr-o lume materiala, fizica, observabila, dupa niste reguli foarte bine stabilite si pe care le respectam, in mod implicit.
Bineinteles ca exista lucruri mai presus decat le percepem noi, insa atata timp cat nu le percepem, este neproductiv sa ne concentram pe ele.

Acum cateva luni de zile, pustiul meu, care avea doar cateva luni, m-a uimit efectiv prin modul simplu in care descopera lumea. Era pe hol, in bezna totala, si orbecaia “de-a busilea”, gonganind sunete pe care numai el le intelege. Si atunci s-a intamplat ceva fabulos.

Am vrut sa ii aprind lumina, ca sa vada pe unde merge. Am apasat pe intrerupator, s-a aprins lumina pe hol. Copilul a avut un moment de revelatie – s-a uitat “orgasmic” la bec, apoi la mine, apoi la intrerupator. Apoi la bec, la mine, la intrerupator. Si a facut o conexiune in mintea lui, s-a repezit la intrerupator, pe care eu il am pozitionat cam la inaltimea soldului, s-a ridicat pe perete, s-a intins pe varfuri cat a putut de mult si a apasat… stingand lumina. Intuneric si chicoteli de copil.

Apoi a aprins-o. Apoi a stins-o.
Apoi a luat la rand toate intrerupatoarele din casa si a repetat procesul. Tacticos, de fiecare data cand aprindea lumina, se intorcea fascinat catre bec si se uita pret de cateva secunde la el.

Legea cauza-efect intr-o forma simplista, dar extrem de profunda.
Pamantul se invarte in jurul soarelui in 365 de zile si cateva ore. Exista legea gravitatiei, si cu totii “functionam” pe baza ei. Respiram aer, avem nevoie de hrana, ne nastem, ne dezvoltam, murim.

Strabunicii si bunicii nostri, in afara ce cei mai norocosi dintre noi, nu mai sunt acum in viata. Parintii nostri nu vor mai fi, in curand, in viata. Noi, la randul nostru, vom respecta lumea fizica in care traim si, cat de curand, nu vom mai fi.

Bineinteles ca ma poti contrazice. Si imi poti spune ca toata viata este mai complexa de atat si ca sunt lucruri pe care noi nu le percepem. Cu toate astea – traim in corpuri fizice, care sunt “vehiculele” in care noi ne miscam si orice actiune pe care o facem ne aduce un rezultat in viata.

De multe ori m-am intalnit cu persoane care mi-au spus ca o calitate, poate una dintre cele mai mari pe care le am, este faptul ca sunt, inainte de toate, un “practician” intr-o lume de teoreticieni.

Din observatiile proprii – cu cat ne departam mai mult de natura noastra fizica, materiala, procesuala, cu atat imbratisam abstractul si lucruri pe care nu le controlam. Nu caut sa diminuez importanta emotiilor pe care le traim sau a laturii spirituale, ci dimpotriva, caut sa le pun intr-o ordine care sa fie naturala pentru noi.

4stadii1

 

“Doamne, da-mi puterea sa accept lucrurile care nu sunt in puterea mea sa le schimb, curajul sa schimb lucrurile care sunt in puterea mea sa le schimb si intelepciunea sa fac diferenta intre cele doua.”

Mult timp am cautat sa inteleg profunzimea acestui citat care, desi este foarte cunoscut, nu are un autor consacrat, spunandu-se din gura in gura deja de peste 100 de ani.

Traim intr-o lume care ne mananca din atentie din ce in ce mai mult si ne incapaciteaza din rezultatele pe care le putem obtine, personal. Suntem din ce in ce mai confuzi pentru ca avem teorii din ce in ce mai complexe si raspunsuri din ce in ce mai complicate cu privire la cine suntem, ce facem, ce obtinem.

In ultimii ani gasesc ingrijorator faptul ca din ce in ce mai multi dintre noi gasim motive pentru care nu avem rezultate si nu ducem viata pe care o dorim.

  • Cati dintre noi nu vor sa se duca la sala, dar renunta dupa 2-3 sedinte?
  • Cati dintre noi nu vor sa slabeasca, dar sunt incapabili sa tina un regim adecvat mai mult de cateva zile inchegate?
  • Cati dintre noi nu vrem sa scriem o carte si, cu toate astea, nu avem scrise mai mult de cateva pagini, si ele organizate in mod haotic?
  • Cati dintre noi nu vrem un salariu mai mare, dar suntem capabili sa facem ceea ce este necesar pentru acest lucru – o demisie/performante mai mari/reconversie profesionala/disciplina pe proiecte?
  • Cati dintre noi nu vrem o afacere proprie, dar suntem ingroziti de ideea de a actiona si de a risca sa ne pierdem “stabilitatea” si “confortul” pe care l-am dobandit de-a lungul vietii?

Ironic, cu cat suntem mai culti, cu cat am citit mai mult, cu cat dezvoltam teorii mai multe despre ce nu este in puterea noastra, cu atat mai incapabili suntem sa obtinem rezultate in viata noastra.

Un exemplu este “lipsa motivatiei”, care este o scuza foarte buna ca sa nu obtinem rezultate. “Daca as avea motivatie, as reusi sa ma tin de sala.”

Problema cu motivatia este ca … nu exista. Este un termen foarte fain, dar abstract si imposibil de controlat pe termen lung. Tine de “vrut” (vrem sau nu vrem) si “facut” (facem sau nu facem). Fara complicatii. Daca vrem sa mergem la sala, atunci ne luam echipamentul si mergem la sala. Daca nu vrem – gasim scuze si ne mintim ca, in realitate, vrem, dar sunt forte mai mari decat noi care ne impiedica.

Un alt exemplu de scuza este “vocatia” – “daca mi-as gasi vocatia, as fi fericit si as avea rezultate.” Problema cu vocatia este ca si acest termen este abstract, prin urmare este greu de controlat si induce pasivitate. “Nu stiu daca imi place ce fac, daca este vocatia mea.” “Cum stiu care e vocatia mea?”

Sa ne intoarcem la baza. Facem o actiune (apasam pe intrerupator) si se aprinde lumina. Ne tinem de un regim ca la carte si … slabim. Facem pasii necesari ca sa ajungem la un rezultat – si ajungem la acel rezultat.

Legea cauzalitatii, dar intr-un mod simplist, lasand la o parte abstractul pe care nu il controlam. Nu vorbim de “faci bine” si “atragi bine” ca parte a legii cauzalitatii – pentru ca este abstract si greu de controlat.

Raspunsurile simple sunt cele mai bune raspunsuri.
Ne-am obisnuit sa dam raspunsuri complexe la intrebari care au raspunsuri extrem de simple.

Daca te concentrezi pe lucruri abstracte sau prea departe de sfera ta de influenta, ramai in pozitia de victima, de pasivitate/non-actiune. Iar legea cauzalitatii spune ca daca faci ceva, obtii ceva.

Asta e filozofia dupa care functionez in momentul asta. Si pentru cei care ma acuza ca sunt prea putin spiritual si ca sunt mult mai multe implicatii intr-un rezultat personal, le dau dreptate. Dar le spun ca modul meu de a privi lucrurile, desi la prima vedere este foarte simplist, este mult mai profund decat pare si, in acelasi timp, mult mai “controlabil”.

Exista patru stadii pe care eu le vad intr-o ordine foarte bine definita, stadii ale persoanelor eficiente:

4stadii41 – Stadiul de observator – persoana eficienta este, inainte de toate, un bun observator al mediului inconjurator

Cei care observa, pot face conexiuni. Totul pleaca de la puterea de a intelege aceasta lege a cauzalitatii, dar intr-un mod simplu, popular.

Cicero spunea in “Cele sase pacate ale omului”, printre altele, ca un pacat pe care il repetam de secole este:
“Tendinta de a ne ingrijora de lucruri pe care nu le putem schimba sau corecta.”

Care sunt acele lucruri?

  • familia in care ne-am nascut, prin urmare pozitia de “start” pe care am avut-o in viata (oricat ne-am plange, nu avem cum sa schimbam asta)
  • politica – si faptul ca avem politicieni corupti; in afara de situatia in care suntem in sistem si putem avea o influenta directa, singurul lucru pe care il putem face este sa votam si sa ne vedem de viata
  • sistemul economic, luat la nivel global (eterna “criza” pe care dam vina) – putem sa o influentam prea putin, asa ca putem doar sa ne intrebam cum ne putem adapta
  • diverse legi care ni se par strambe
  • nedreptatea si inechitatea sociala
  • etc. etc. etc.

(o sa te rog sa ai rabdare, o sa iti dau toate pacatele descrise de Cicero la finalul articolului)

Cand ne dam voie sa observam mediul inconjurator, putem sa facem distinctie unde putem interveni si unde nu. Oamenii prosperi stau in pozitie de observator mai mult decat in pozitia de actiune efectiva.

Intr-un studiu al oamenilor prosperi versus oameni “saraci” despre care am vorbit in materialul “Cum sa scapi de datorii” (apasa pentru mai multe detalii), spuneam ca primii petrec primele ore ale zilei “relaxandu-se”, inainte de a incepe munca efectiva (citind, facand sport, facand agenda etc.), pe cand ultimii sar din pat direct la birou, cu cat mai putine actiuni intre cele doua puncte.

Pozitia de observator este data de capacitatea de a genera planuri de actiune pe baza legii cauzalitatii. Pozitia de observator implica abilitatea de a decide directia de actiune pe ziua respectiva. Implica rolul de “strateg”, dincolo de urgentele care apar de-a lungul zilei.

O metoda foarte buna de a dezvolta pozitia de observator este de a lucra cu metoda “Eisenhower” si de a petrece cat mai mult timp in cadranul II – de sarcini “importante”, dar “neurgente”. Persoanele care lucreaza pe urgente in majoritatea timpului sunt oamenii care nu reusesc sa acceseze pozitia de observator si nu inteleg legatura intre urgentele pe care le rezolva si actiunile defectuoase care duc la generarea acelor urgente.

4stadii22 – Stadiul procesual (al actiunii) – Un om eficient este cel care stie ce sa nu faca.

Este o legatura directa intre primul si al doilea stadiu. Stadiul procesual vine din intelegerea legii cauzalitatii si a faptului ca, pentru a ajunge la un rezultat, ai nevoie de niste actiuni care sa duca intr-acolo.

Cei care nu respecta acest stadiu sunt cei care se lasa traiti “de viata” si care, de obicei, rezolva urgente cu un nivel ridicat de stres. Sunt oameni care in majoritatea timpului reactioneaza la viata, in loc sa anticipeze.

Stadiul procesual se bazeaza pe legea cauzalitatii “simple” si a pasilor de actiune.

4stadii73 – Stadiul emotional – Un om eficient este cel realizeaza ca actiunile pe care le controleaza in primele stadii influenteaza in mod direct emotiile.

Este gresit sa te concentrezi pe emotii ca punct de plecare, pentru ca si ele intra in sfera legii cauzalitatii. Emotiile sunt abstracte, daca nu vezi elementele pe care le genereaza. Si tot ce este abstract nu poate fi controlat, decat pe termen scurt.

Lumea se plange de motivatie, vocatie, incredere in sine, convingeri limitative – pentru ca e mai usor sa ai un raspuns complex pentru ineficienta ta.

Intrebari bune pentru a putea controla abstractul sunt:

  • care sunt pasii care duc catre aceste lipsuri emotionale si pe care eu ii fac deja?
  • ce pot adauga in acest proces sau scoate – astfel incat rezultatul sa fie altul?
  • ce pot schimba in lumea “materiala” care sa imi aduca rezultate pe plan emotional?

Din pacate oamenii ineficienti devin victime ale trairii emotionale. Au o suita de actiuni care ar duce catre un rezultat, incep sa actioneze conform legii cauzalitatii, ajung la concluzia gresita ca nu le place ceea ce fac si renunta. Ori intreg procesul este important iar pasii sunt doar niste pasi care ne duc catre un rezultat, o intelegere superioara si un punct avansat de plecare pe urmatoarea “calatorie”.

Daca acceptam pasii si ii facem pana la capat, independent de emotiile actiunii in sine, controlam si acest stadiu.

4 – Stadiul spiritual – Un om eficient este un om care intelege ca spiritualitatea este strans legata de lumea fizica in care traim

La un moment dat am avut norocul sa particip la o slujba a unui preot catolic. Dupa un discurs puternic inspirational, a conchis cu o replica ce a devenit laitmotiv pentru mine:
“In final, crestinii sunt doar niste calatori. Unii isi traiesc calatoria, altii o refuza.”

Traim intr-o lume fizica, ne nastem, traim si murim. Asta este calatoria noastra. Ce face un calugar (o persoana strans conectata la lumea spirituala) dupa ce se roaga? Se duce, taie lemne, scoate apa, face focul, face mancare, mananca, se culca.

Prin urmare – actiuni lumesti care sunt specifice lumii fizice in care traim.

Atata timp cat respectam ordinea stadiilor, putem ajunge la un nivel ridicat de spiritualitate. Atata timp cat ne refuzam calatoria, refuzam si latura spirituala din noi.

Cu drag,
Daniel Zarnescu
3

PS – vreau la final sa iti dau cele 6 pacate ale omului, spuse de filozoful roman Cicero, si care reprezinta intreaga “dezvoltare personala” de care ai nevoie, intr-un sens simplu si profund:

1 – Iluzia ca un castig financiar/material il obtii doar saracind pe altii

Este o gandire binara care duce inclusiv la replica “Bogatii sunt oameni rai” si la convingerea ca noi nu avem mai multi bani, pentru ca altcineva are prea multi.

in realitate nu exista o limita a prosperitatii financiare (nu este finita) si, obtinand noi insine castiguri materiale nu facem decat sa dam sansa si altora sa isi imbunatateasca situatia financiara.

2 – Tendinta de a ne ingrijora de lucruri pe care nu le putem schimba sau corecta.

Ca sa obtii rezultate, trebuie sa te adaptezi mediului in care traiesti si sa functionezi conform legilor, a oportunitatilor si a constrangerilor care parvin. Concentrandu-ne pe lucruri care nu sunt in sfera noastra directa de influenta (criza, politica, razboi, inechitate) – nu facem decat sa le dam putere.

Rolul nostru este de a corecta ce este in puterea noastra sa corectam si sa ducem o viata cat mai buna, pe situatia in care traim.

3 -Credinta si insistenta ca un lucru este imposibil de atins doar pentru ca noi nu suntem capabil sa il atingem.

De cate ori am auzit: “Nu iti da demisia, ce o sa faci pe urma?”. Sau, la gandul ca vrem sa deschidem o afacere, de cate ori nu am auzit replica: “O sa dai faliment si o sa pierzi tot ce ai.”

De fiecare data cand cineva iti spune ca nu poti sa faci ceva, in realitate persoana respectiva iti spune ca el nu poate. Si viceversa este la fel de real. Daca vezi pe cineva care face un lucru aparent imposibil, doar pentru ca tie ti se pare imposibil, nu inseamna ca cealalta persoana nu o sa reuseasca.

4 – Refuzul de a pune deoparte preferintele noastre triviale

Este, poate, cel mai greu de inteles pacat. Se refera la faptul ca judecam realitatea celorlalti prin modul in care noi vedem lucrurile, propriile preferinte pe care le avem, obiceiuri si defecte.

Se refera tot la stadiul I, cel al observatorului, care poate sa puna deoparte pe el, ca persoana, in observarea mediului inconjurator si a legii cauzalitatii.

5 – Neglijenta dezvoltarii si rafinarii mintii (a procesului cognitiv) si ignorarea obiceiului de a citi si a studia

Modul cum gandim (stadiul I definit in articol) necesita o rafinare continua pana ajungem la o realitate pe care sa o controlam. Nu exista un moment in care sa spui: “Stiu tot!”, asa cum ce te aduce la un nivel – te impiedica sa ajungi la urmatorul.

Educatie/Educatie/Educatie

6 – Incercarea de a convinge pe ceilalti sa creada in ce credem noi si sa traiasca asa cum traim noi

Este motivul celor mai mari crime ale umanitatii. Fiecare are propria calatorie si este responsabil pentru ceea ce crede si modul cum se dezvolta. Era o vorba pe tema asta: “Cand esti ciocan, ai impresia ca toate lucrurile din jurul tau sunt cuie.”

PPS: Un om eficient este, contrar parerilor majoritatii, un om care stie ce sa nu faca (nu unul care face mai multe intr-un timp mai scurt).

Pe filozofia de mai sus am scris cartea “Esenta Eficientei”, cea mai buna carte scrisa de mine pana acum: apasa aici pentru mai multe detalii.

De asemenea, impreuna cu Mioara Soldan, am un workshop dedicat setarii si atingerii de obiective si care merge pe aceeasi filozofie, a omului eficient:
apasa aici pentru mai multe detalii



Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 thoughts on “Cele 4 stadii ale omului eficient

  1. E fascinant cum au reusit acum mai bine de 2000 de ani sa comprime toata industria dezvoltarii personale de astazi. Aici se vede tendinta naturala a omului de a complica lucrurile.

    Cea mai faina etapa din cele 4 descrise mi se pare prima, care cred ca e si cea mai importanta. Sa poti da Zoom out si sa te detasezi de orice, sa vezi totul din exterior. In felul asta incepi sa iti controlezi viata.

    Cred ca asta e cea mai importanta lectie pe care o iau cu mine din articolul asta.
    O sa implementez asta si o sa ma intorc pentru altele. De fiecare data de pe o treapta mai sus.

  2. Observator? Cand esti literalmente agresat informational cu pretinse stiri, de nu mai stii ce sa alegi? Mai esti capabil sa faci SELECTIA a ceea ce conteaza? Poti sa observi doar lucrurile importante, facand abstractie de ceea ce nu te intereseaza? Aici e cheia, in acest filtru… altfel, nici in prima etapa nu ai acces.

    • “Cand ne dam voie sa observam mediul inconjurator, putem sa facem distinctie unde putem interveni si unde nu. ”
      “Pozitia de observator este data de capacitatea de a genera planuri de actiune pe baza legii cauzalitatii.”

      1 – Cine agreseaza mai exact?
      2 – Cum agreseaza?
      3 – Cum se lasa agresata persoana respectiva (ce face ca sa fie agresata)? Pas cu pas…
      4 – Ce poate face in acest proces, ce pas poate scoate sau adauga – ca sa nu mai fie agresata?

      Din pozitia de observator intrebarile iti raspund unde si daca poti interveni. Dar pozitia de observator este cea care vede “legea cauzalitatii” in actiunile din jur. E nevoie de detasare.

    • Noi ne agresam cu „știrile”. Putem alege să nu le citim / ascultăm / privim. Ca observator activ observi doar ce-ți este util.
      Mașinile trec pe stradă. Nu este vina șoferilor /proprietarilor /constructorilor de mașini că ele te tulbură și te distrag cu mișcarea și zgomotul lor și nu mai poți să te concentrezi pe scopul tău. Iar scopul tău este să produci și să vinzi seturi de spălat pe dinți de unică folosință. Pentru asta te urci în mașină și mergi și observi oamenii acolo unde ei nu mănâncă acasă și au nevoie să-și curețe dinții după masă. Îți trebuie filtru pentru asta sau trebuie doar să scapi de obiceiul de a fi nemulțumit?
      Te-am înțeles bine, Daniel?

  3. Mulțumesc mult de articol! Mi-a confirmat multe și am așezat altele…ținute în suspans :-))))

    Spor și soare interior,
    cu bine

  4. Daniel, as vrea sa iti cumpar cartile (sau macar una), dar nu stiu exact ce fel de informatii gasesc in ele. Poate sunt mai multi in situatia mea, nu crezi ca un sneak-preview (un pdf cu cateva pagini random din carte) ar ajuta la cresterea vanzarilor? Asta m-ar ajuta sa aleg cartea cu informatiile de care am nevoie acum, in stadiul prezent. Nu mai stiu unde am vazut aplicat conceptul asta dar sunt convins ca functioneaza.

    Un articol genial, felicitari!

  5. Da, cel mai interesant e stadiul de Observator. Uneori e extrem de greu sa ajungi sa observi ceva. De multe ori nu poti observa decat daca incerci/ testezi, incercare care consuma resurse. Si asta inseamna ce ? Ca n-ai observat bine ce poti si ce nu poti face de la inceput ?

    Unele lucruri nu se pot observa, ca sa le intelegi, trebuie sa le testezi, nu e asa simplu. Si atunci, despre ce vorbim ?

    Articolul, foarte bun. Marketing excelent )

    • Cosmin, este o legatura directa intre observator si procesual. Nu exista rezultat fara actiune. Este logic ca trebuie sa testezi. 🙂

      Perfectiunea vine nu dintr-o actiune perfecta, ci dintr-o suita de actiuni imperfecte, dar perfectionabile, pe termen lung.

      Pozitia de observator inseamna capacitatea de a “iesi” din valtoarea actiunii si de a putea corecta drumul.

  6. bravo! mi se pare incredibil cat de frumos ai sintetizat totul, postezi rar dar articolele tale merita asteptarea! ma ajuta mult…iti multumesc!

  7. Ai livrat din nou un material de calitate. Îmi place foarte mult stilul “no BS” pe care îl practici. Ni se ofera atat de multe informații complexe încât uitam sa fim practici și eficienți.
    Aveam nevoie de un astfel de articol sa mă pună din nou drumul călătoriei mele. Cu siguranță am sa-l recitesc în scurt timp.

    Îmi poți spune cum pot implementa informațiile din acest articol cât mai bine și mai rapid? As aprecia foarte mult.

    Mult spor în continuare, Daniel. Astept si alte materiale asemănătoare!

    • Articolul asta l-am scris ca urmare a experientei de coaching 1 la 1 cu oameni care vor sa obtina rezultate de la ei insisi, dar si a workshop-ului Achiever. Rezultate cele mai rapide le obtii daca vii la workshop, pentru ca acolo este explicat in detaliu si intrat in exercitii, ca sa poti sa “gusti” din fiecare stadiu in parte cate putin.

      Alt lucru pe care poti sa il faci este sa citesti Esenta Eficientei – care iti da toate uneltele ca sa poti face ce am scris mai sus.

      Pe cont propriu: este un joc continuu al simplificarii vietii. Ce as face eu – mi-as scrie ce vreau de la mine pe termen lung, pe o foaie de A4. O declaratie de independenta 🙂 – asta reprezinta directia si este ceva mai greu sa o schimbi radical de la o zi la alta.

      Si apoi, de fiecare data cand sunt in “ceata”, dezorganizat sau am intrebari, acea foaie imi va spune daca sunt pe directia buna sau nu si imi va spune daca m-am indepartat de la sursa sau nu.

      Noi rareori facem lucruri care conteaza cu adevarat pentru noi. De cele mai multe ori ne invartim in cerc si preluam obiective si sarcini care pur si simplu nu sunt ale noastre sau pe “directia” noastra. De aici vine tot frecusul mental.

      Scopul nu este sa muncesti mai mult, ci sa ai mai multa liniste, respectiv impact, cand vine vorba de ce conteaza pentru tine.

      • Mulțumesc foarte mult pentru răspunsul tău detaliat și coprehensiv.

        Mi-ar plăcea foarte mult sa particip la workshop-urile tale. Din păcate nu voi putea face ăsta prea curând deoarece sunt în Danemarca la studii acum. Dar cu siguranță am sa achiziționez cartea când ajung în România.

        Deja am o “foaie” cu lucrurile pe care vreau sa le fac pe termen lung. Problema e ca e prea încărcată (aici voi avea nevoie de arta simplificării) și ca lucrurile pe care trebuie sa le fac pe termen scurt și mediu (în special activitatile legate de facultate) nu îmi permit sa mă focusez pe direcția mea. Iar eu consider ca ambele sunt importante.

        Cum decizi care este calea corecta când toate “direcțiile” sunt importante pentru tine?
        O alta intrebare care ma macina este: După ce termin facultatea ar trebui sa continui sa muncesc pentru un salariu foarte bun sau sa devin un antreprenor (ceea ce ar fi plătit prost la început, dar care are potențial mare)?

        Daca ai răspunsuri pentru mine am sa le citesc cu mare atenție.

        • Cum decizi care este calea corecta când toate „direcțiile” sunt importante pentru tine?

          Iti raspund cu o intrebare – cand ai si 5 destinatii la care trebuie sa ajungi (deci trebuie sa ajungi la toate), cu care drum incepi de obicei?

          După ce termin facultatea ar trebui sa continui sa muncesc pentru un salariu foarte bun sau sa devin un antreprenor (ceea ce ar fi plătit prost la început, dar care are potențial mare)?

          Nu sunt in masura sa iti raspund eu. Nu te cunosc, stiu nimic despre tine, deciziile astea le ia fiecare pentru el Exista antreprenori care cresc intai ca angajati si isi dau seama ca sunt foarte buni si abia pe urma isi pornesc o afacere. Exista antreprenori care isi dau seama ca nu au nimic de-a face cu statutul de angajat si renunta repede si pornesc o afacere. Exista oameni care nu vor o afacere si, cu toate astea, castiga bani ok pentru ca se concentreaza pe cariera. Si 1001 de alte calatorii si 1001 de tipologii de oameni. Ramane sa o descoperi pe a ta. Nicio tipologie nu este mai “smechera” decat alta – important este sa fii multumit cu viata ta.

          • …încep cu drumul cel mai apropiat. 🙂 Working on it… doar ca e așa de ușor sa devîn confuz având atâtea lucruri în minte în același timp.

            Iar la întrebarea a doua așteptam sa-mi dai un răspuns general pentru ca nu mă cunoști și ăsta ai și făcut.

            Îți sunt foarte recunoscător! Mult succes în continuare și urări de bine familiei Zarnescu!

            P. S. Mi-a plăcut foarte mult contribuția ta la “Fabrica de bani”, asa ca am ascultat-o de 3 ori pana acum. M-a ajutat foarte mult în a-mi dezvolta o mentalitate de strateg și sa-mi structureze planurile pentru visuri și mai realist decât o făceam în trecut. Din nou, 10/10!

  8. Foarte misto articolul! Nici nu am asteptat sa il termin de citit ca sa iti spun asta. Am simtit nevoia sa iti scriu imediat. Acum o sa il termin de citit.
    Anticipat iti spun: buna treaba!

  9. Buna Daniel. Super articol. Spui la un moment dat ca e omul eficient este cel care se relaxeaza si stie ce sa nu faca. Si nu neaparat face mai multe lucruri in acelasi timp sau intr-un timp mai scurt. Brian Tracey sustine ideea ca trebuie sa fii performant si sa faci lucrurile intr-un timp mai scurt. Tu ce zici?

    • Da, sa faci lucrurile intr-un timp scurt = stare de flux. Viteza de implementare este una dintre cele mai mari calitati pe care le poti dezvolta.

      DAR

      eu am spus in felul urmator: “Un om eficient este, contrar parerilor majoritatii, un om care stie ce sa nu faca (nu unul care face mai multe intr-un timp mai scurt).”

      Degeaba faci 10 lucruri intr-un timp scurt, daca de 8 nu aveai nevoie.
      La asta ma refer.

      Sa stii ce sa nu faci nu este “rocket science” precum pare. Este doar o decizie care vine instant cand apare o sarcina: “nu este importanta pentru mine” – si decizia de a nu o face, alegand sa te concentrezi pe ce este important.

      Noi traim cu impresia ca teoriile de time management inseamna o superputere prin care putem sa facem multe lucruri deodata, eventual cat mai multe. In realitate inseamna puterea de a face distinctia intre “Ce sa faci” si “ce sa nu faci” ca sa te poti concentra pe ce este important.

      Eu cand am sedinte de coaching pe tematica de productictivitate/performanta, de obicei aici sunt problemele. Supraresponsabilizare, preluare de 1001 sarcini, din care 999 sunt total irelevante pentru rezultatul final, lipsa de placere in ceea ce faci (si este si logic, daca faci 999 care sunt inutile), lipsa viziunii (este din nou logica, din moment ce nu te mai ocupi de ea, ci de urgente si situatii care apar si tot felul de sarcini inutile) etc. etc.

      In situatii de genul asta merg pe “cura de renuntare”. Pur si simplu o lista cu toate sarcinile care nu au importanta. Cateodata se strang foi intregi de sarcini de genul asta.

      Un om eficient stie ce sa nu faca (prin urmare stie ce e important pentru el si ce sa faca).

    • Eu le-am gasit intr-o lucrare care se referea la cele mai de impact “ziceri” de dinainte de Hristos. Ca orice citat existent pe internet, are o parte de “mistica” – este si motivul pentru care nu am pus un autor la Serenity Prayer (citatul din articol cu rugaciunea, “Doamne, da-mi puterea sa accept…”, este prima oara documentata de Niebuhr, dar are cel putin 8 atribuiri de-a lungul timpului).

      La cele sase pacate (traducere oficiala “The six mistakes of a man”) nu am gasit pe nicaieri pe cineva care sa aiba dubiu cu privire la autor, dar sursa efectiva nu am gasit-o. Avand in vedere ca mare parte din operele lui Cicero erau formate din discursuri, dar si ca de acum 2000 de ani multe dintre operele lui au fost pastrate / recuperate partial – am decis sa ii acord “prezumtia” ca el e autorul.

      Aici gasesti operele lui Cicero care exista pe “piata”:
      https://www.goodreads.com/author/list/13755.Marcus_Tullius_Cicero

      Aici unele dintre cele mai importante citate pe care le-a lasat in urma:
      https://www.goodreads.com/author/quotes/13755.Marcus_Tullius_Cicero

  10. “primii petrec primele ore ale zilei “relaxandu-se”, inainte de a incepe munca efectiva”
    ca un motor cu reactie : dureaza pana capata destula putere , iar pe urma “zbori” cu el

    “… a convinge pe ceilalti sa creada in ce credem noi si sa traiasca asa cum traim noi”
    asta au incercat cei din regimurile Totalitare , si d-aia au “dat-o-n bara”

    • si cu toate astea exista un rezultat pe care il vezi (cel putin din paradigma celor scrise de mine):
      – rezultatele pe care le ai in viata, daca esti multumit cu cine esti si ce faci.

      Sa controlezi “ceea ce iti propui” inseamna sa il obtii.

  11. Salut Daniel ! Foarte frumos articolul si interesant. Plin de informatii utile celor carora le pasa de dezvoltarea personala. Asa cum ne-ai obisnuit dintotdeauna in privinta calitatii articolelor scrise de tine. Dar am totusi o remarca de facut : nu sunt de acord cu teoria conform careia motivatia personala nu exista ( este o notiune abstracta ) sau ca n-ar fii importanta in atingerea obiectivelor personale. Dupa parerea mea, motivatia personala este extrem de importanta in atingerea obiectivelor . Acum depinde fiecare ce intelege din aceasta notiune. Sigur ca si disciplina din actiunile intreprinse pentru a atinge obiectivul respectiv este foare importanta deasemeni. E clar ca sunt majoritari cei lipsiti de vointa , motivatie personala puternica in atingerea obiectivelor .
    Iar in privinta talentului nativ intr-un domeniu oarecare de activitate. Eu cred cu tarie si-n aceasta notiune . Ea exista, e importanta. E adevarat ca nu inseamna totul. Pe langa, mai ai foarte multe de adaugat pentru a avea succes in ceea ce-ti doresti sa faci. Aici, pot da un mic exemplu pentru a ilustra importanta talentului nativ in atingerea unui obiectiv personal important. Exemplul este din domeniul sportului , mai exact al culturismului : poti sa te duci la sala de forta zi de zi , sa te antrenezi din greu , alimentezi ca la carte , odihnesti, suplimentezi organismul la maxim cu tot ce este mai bun de pe piata si tot nu vei deveni campion daca nu ai o anume structura genetica ( umeri largi, talie ingusta, metabolism corect , etc ) . Dar oricum, concluzia este ca atitudinea fiecaruia dintre noi face diferenta in mod real in atingerea obiectivelor personale ! ( sa nu facem abstractie totusi si de calitatile native ale fiecaruia dintre noi care in mod sigur trebuiesc puse in valoare prin actiuni concrete, altfel in timp se pot pierde….) Mult succes in continuare, Daniel , cu toate proiectele de viitor pe care le ai ! Si, apreciez in mod deosebit , tot ceea ce faci pentru noi toti ceilalti !

    • Eugen,
      eu doar aleg sa nu cred ca exista si sa fac pasi in directia a ceea ce vreau. Atata tot.

      Spun lucrurile astea observand cati oameni se plang de lipsa de motivatie, folosind asta drept scuza pentru multe lipsuri pe care le au in viata.

      Cat despre paralela facuta cu sala – ai 100% dreptate.
      Ar fi cam absurd sa vrei sa te pregatesti de box profesionist la 50 de ani, spre exemplu. Sunt unele “legi” pe care nu prea ai cum sa le incalci.

  12. Buna Daniel,
    Eu am fost in stadiul de observator pana la Achieverul din August. De atunci corabia mea nu mai sta in port. Este pe curs si gata sa imparta marfa adunata de muuult dar pastrata bine atatia ani. Adica n-am pastrat doar Marfa care s-a invechit, ci am reinoit-o periodic ca sa fiu gata sa plec in larg oricand vreau. A
    Mesajul asta il transmit din stadiul procesual. Multumesc si inspiratie!

    • Eu am alta intrebare ; de fapt INTREBAREA ! asa ceisndor eu, THE QUESTION ! :))) si intrebarea asta este : ce am facut noi (toti si fiecare in parte) pentru a merita sa fim trimisi pe acest pamant (in lumea asta virtuala dar care pare al dracu’ de reala!) pentru a suferi vieti de-a randul in scopul obtinerii iluminarii, invatarii “lectiilor”, etc, etc, fiecare sa-i spuna cum vrea acestui “scop” final…Deci ce am facut, ce am gresit, ca sa meritam asta ?! Si, atentie, nu ma refer la greselile din vietile precedente care evident ne-au aruncat intr-un cerc vicios, nope :), ar fi un raspuns banal asta, dar nope 🙂 ma refer la greseala INITIALA, la cea care ne-a aruncat in haul asta tridimensional si dureros. Deci reiau : CARE A FOST GRESEALA (PACATUL) INITIAL AL NOSTRU ? Si va rog…..sa nu ma luati cu marul si cu neascultarea lui Dzeu care a zis : Eva….sa nu musti si sa nu-i dai nici lui Adam…. :))) Imi pare f rau, sunt crestin, DAR anumite parti din biblie par idioate de-a dreptul !! Asta ca sa nu zic ca au fost modificate (rescrise) din varii motive care servesc “stapanilor” nostrii :)Deci, avem vreun iluminat pe aici care stie ?! Si sa nu-mi raspunda careva ca “viata” a devenit “o suferinta” mai mare sau mai mica in timp, ca initial totul era lapte si miere pe pamant….cred ca dintotdeauna aceasta terra a fost un loc de “pedeapsa” un fel de coltul cu coji de nuci :)) pentru “copiii” neascultatori. Pe terra toate fiintele sunt “pedepsite” : atat oamenii cat si restul animalelor….ne devoram unii pe altii atat la propriu cat si la figurat, dupa care murim….si poate venim din nou…si tot asa….

  13. Buna Daniel
    As dori sa scrii un articol ce inseamna pentru tine spiritualite ca concept, ca traire etc, etc.
    Am scris un comentariu pe care o pti citi aicihttp://www.personalitatealfa.com/blog/lipsa-de-suferinta-si-provocari-naste-monstrii/ tot sub acest username in care am exprimat nedumeririle mele. In acest context mi-am pernis sa-ti cer acest articol

  14. Extraordinar! Subiectul, consistenta informatiei, emotia pe care o trezesti prin prezentare. Felicitari!

    Paranteza – citatul apartine lui Francesco d’Asissi.

    Cu admiratie profrunda si o imbratisare virtuala, imi exprim recunostinta ca imi esti mentor.

    • Pentru Anonim… Dupa parerea mea, peilprul nostru prin toate suferintele acestei lumi nu are la baza o greseala a noastra. Eu cred ca este vorba de o necesitate. Ca o intelegem sau nu, ca o gasim sau nu justificata, este o alta problema. In ceea ce priveste povestea biblica, sunt sigur ca ea este una simbolica si, prin urmare, nu trebuie luata la propriu, asa cum Facerea lumii in 7 zile nu este un reportaj ci tot o poveste plina de simboluri. Trecand peste toate, eu as zice sa te gandesti la urmatorul lucru: indiferent ca ni se pare nedrept, ca nu ne convine situatia, existam in aceasta lume si legile ei ni se vor aplica implacabil. De aceea, in loc sa ne revoltam pentru ca nu gasim sensuri pentru inceputul existentei noastre, mai bine ne-am transforma in bine cat putem de mult, in speranta ca aceste raspunsuri ni se vor da atunci cand le vom si putea intelege. Dupa parerea mea, daca tot e sa cautam explicatii pentru motivele care ne-au adus aici, eu cred ca cea mai apropiata de realitate este filozofia orientala in care se vorbeste despre faptul ca intreaga creatie este UN JOC DIVIN, “Lila”…