Prima oara cand am scris articole despre economia romaneasca aveam un aer de frustrare care se simtea in fiecare rand care iesea. A fost si motivul pentru care construimimperii a luat pauza la un moment dat. Nu puteam sa nu lovesc in prostul management al tarii si credeam ca sunt in masura sa arat cu degetul.
Adevarul este ca nu eram cu nimic mai presus decat ceilalti caini care doar latra.
Am avut o intalnire zilele trecute cu un director de banca. Intamplator sau nu mi-a spus ca de multe ori a fost acuzat de teoria conspiratiei, dar ca nu se poate abtine, pentru ca au murit prea multe firme mici in romania.
Eu, personal, am avut drept clienti zeci de firme detinute de studenti si care, odata cu impozitul forfetar, s-au inchis. Erau firme detinute de tineri care vroiau sa faca un ban cinstit si care s-au trezit in situatia sa dea la stat mai mult decat faceau din cauza unei taxe imorale. Firmele erau ca un fel de scoala de autodezvoltare in antreprenoriat, un drept care mi se pare de neatins.
Iar vorbele respectivului m-au pocnit in moalele capului: „vorbesc din experienta mea in domeniu, teorie a conspiratiei, dar cred in aceasta conspiratie. Romania a fost privita ca o piata unde mana de lucru era ieftina, a fost privita ca o piata de desfacere – iar lucrurile incepeau sa miroasa. Prea mult romani care isi luau soarta in mainile lor. Salariile crescusera prea mult, mai ales pentru multinationale si atunci a aparut o lege care i-a ingropat pe toti. Nu era interesul jucatorilor mari ca lumea sa vrea sa traiasca bine. Toata initiativa tanarului student a disparut in neant. Startupurile s-au inchis pe banda rulanta, tinerii au trebuit sa se angajeze si ne-a disparut o intreaga generatie de antreprenori care puteau sa ajunga undeva. De ce? Ca sa avem iar mana de lucru ieftina.”
Director sau nu, mi s-a parut un om resemnat.. si m-a intristat si pe mine.
Apoi mi-am adus aminte de ce fac ceea ce fac. Pentru ca, simplist vorbind, daca in lumea asta reusesc sa fac 5 oameni sa se ridice dincolo de conditia lor si daca acei 5 oameni ajuta inca 5, care ajuta inca 5.. Ati prins ideea.. Putem avea o perestroika, putem schimba societatea in care traim din interior.
Cred in potentialul uman si nu voi inceta sa cred pana voi ajunge in bat de lemn. Cred in capacitatea omului de a se ridica si de a creea ceva valoros. Voi lupta pentru idealul asta pana cand voi vedea in jurul meu oameni capabili sa isi infrunte destinul cu succes.
Asa se incheie un alt articol din frustrare, sper sa fie printre ultimele.
Avem nevoie de eroi.
Avem nevoie de povesti de succes care sa inspire.
Avem nevoie de liniste sa putem schimba o tara intreaga.
Astea sunt doar cateva din motivele pentru care urmatorul bootcamp pe care il lansam, ajuns la a 9-a editie, este unul de afaceri.
Mai jos un mic preview din ce a fost la Bootcampul #6 – Descopera-ti vocatia, ca sa va faceti o idee:
Super!!! Bravoo!!!
tare as vrea sa vin, pacat ca nu sunt in tara,
nu ma mira ce zice directorul de banca,
asa e peste tot, nu oricine poate incepe o afacere, doar in Romania credem ca suntem cei mai buni si meritam totul.
Societatea are nevoie de oameni sa munceasca , sa duca greul- nu neaparat sclavi, doar ca nu pot fi toti lideri-alfa. Nu vedeti ce se intampla in tarile super bogate cu nivel de trai ridicat, ca norvegia, nu mai au copii, generatii noi care sa vina din urma, doar se distreaza si nu-i intereseaza ce va fi peste o generatie.
ce vor face americanii cand vor avea mai mult de 60% (sau deja au) populatie pensionari?? cine va munci si va produce bani sa plateasca pensia lor?
cred asa ca fiecare poate sa aleaga, fie la munca pentru altii, fie educatie si munca pentru sine,
multa bafta
Nu am crezut niciodata in teorii ale conspiratiei si ii consideram prosti pe cei care credeau. De la un timp insa, nu pot sa nu observ ca directia generala spre care se merge in tara asta este prostirea populatiei. E suficient sa dai drumul la TV ca sa vezi ca cineva vrea sa fim cit mai prosti, mai indobitociti. Asta se vede si din faptul ca BOR primeste finantare dupa finantare de la stat, din fondul de urgenta, pentru construirea de noi biserici, intr-o perioada in care se inchid spitale si scoli.
Este pacat. Se putea merge pe desteptarea populatiei si un management cit mai bun.