M-am oprit din proiecte pentru o cafea buna si un articol scris pentru tine. Astazi o sa iti spun despre evolutia unei afaceri online si care e drumul corect. Pregatesc o surpriza pentru tine, dar vreau ca totul sa fie perfect cand o sa lansez proiectul.
Pana atunci da-mi voie sa iti spun o poveste.
Exista o batalie de idei intre tipul de afacere pe care sa pornesti la drum: offline sau online. Exista multe materiale scrise pe aceasta tema si cred ca pot sa te luminez macar intr-o masura mai mare decat ‘extremistii’ celor doua directii.
Am afaceri si offline si online iar eu, personal, sunt genul putin mai… conservator. Ma pornesc greu, dar cand ma pornesc consolidez totul si fac o treaba excelenta. Prima mea afacere a fost, logic, offline. Am castigat un program de finantare pentru studenti, a trebuit sa pun eu cam o treime, statul punea o treime (si nu o cerea inapoi) si banca imi oferea un credit cam de o treime.
TOtul foarte frumos, insa in realitate munca a fost imensa. Dar ce a rezultat chiar mi-a placut. SUnt genul care construieste, care vrea sa lase ceva in urma, nu care sa distruga si sa mearga pe cadavre. Fiecare etapa din viata mea am considerat-o incheiata in momentul in care creatia mea ajunsese la maturitate.
In online m-am pornit mai greu, dar rezultatele au fost si mai mari.
Avand o gandire strategica, am putut sa pun pe hartie avantaje si dezavantaje ale amandurora. ATENTIE! Cele doua tipuri de afacere nu prea functioneaza fara cealalta latura, dar exista partea predominanta intradevar (predominant online sau offline).
In principiu pentru offline iti trebuie bani ca sa te urnesti, odata pusa pe picioare satisfactia e enorma si banii iti vin regulat. Are avantajul comunicarii directe, parteneriatele pot lua cateodata forme de nebanuit.
Pentru online ai nevoie de o investie mai mica (poti pleca si cu o investie minima si sa scoti mii de euro la o simpla lansare), tot ce ai nevoie este de viziune, rabdare, parteneri si EXPERIENTA. Experienta o poti acumula pe parcurs, logic, dar mult mai repede in momentul in care ai in jur oameni care asta fac si au acces la informatia corecta.
Pe offline cat si pe online poti face o schema logica pentru a pleca dintr-un punct si a ajunge in altul. Pe offline ai cheltuieli mai mari si depinzi si de oameni, ai nevoie de o dezvoltare personala in management, pe online ai nevoie de mult mai putin, un wordpress, un hosting si un calculator.
Totusi, daca pare atat de usor pe online, daca ai nevoie de atat de putine resurse comparativ cu offline-ul, DE CE NU FAC TOTI ASTA? In grupul nostru de siteuri avem o mare nevoie de oameni care sa se ridice pe online calauziti in mod CORECT, asta pentru ca unitatea aduce mai multi bani decat imaginea ‘horror’ cu bloggerul in turnul de clestar, rece la ce se intampla in jur.
Pentru asta iti dau cateva ‘hinturi’ despre cum sa te dezvolti corect:
1. Altruism vs. Ego
Din pacate 90 % din cei dornici de o aventura banoasa pe net pornesc cu stangul. Vad siteul ca pe o unealta prin care sa isi aline sufletul, nicidecum un vehicul prin care pot ajuta pe ceilalti in anumite domenii. Chiar daca au schita logica corect desenata in cap, ajung ca articolele sa fie unele de frustrare, ca un urlet de lup in lumina lunii. Din pacate asta vine in special cu tineretea.
Un site nu il faci pentru a spune tot ce nu ai curaj in viata reala. Un site nu il faci pentru a ataca pe ceilalti. Un site il faci pentru a-i ajuta pe ceilalti intr-un domeniu in care tu ai decis ca esti mai bun decat majoritatea.
Acesta se numeste site de specialitate (in comparatie cu siteul de ‘opinie’, adica siteul frustrarilor interioare).
De obicei se simte din primele luni daca un site are sanse sau nu in functie de ‘vibe’ul pe care il transmite. Daca e negativ, energia autorului ori nu o sa tina mult (nu are esenta) ori va ingrosa randurile jurnalistilor ratati, care scriu opinii despre tot ce se intampla in lumea asta si au impresia ca fac un bine criticand ce nu merge. Siteul de specialitate este unui proactiv, siteul de opinie este unul pasiv.
Un site construit din ego se hraneste din comentarii negative/pozitive si de obicei merge pe critica ‘sistemului’.
2. Domeniul de specialitate – veridic !
Dupa ce ai stabilit ca siteul respectiv trebuie sa fie unul de specialitate, urmeaza o noua dilema.
Ca toate sa functioneze bine, siteul tau de specialitate trebuie sa vina pe un punct forte al tau. Daca vrei ca siteul sa se dezvolte, trebuie si tu sa te dezvolti ca specialist in acel domeniu IN VIATA REALA.
Sunt enorm de multe domenii in care poti ajuta pe ceilalti, insa important este ca tu sa faci toate conexiunile in ‘offline’ ca sa ai ce sa dai in ‘online’. De asta cele doua se intrepatrund atat de bine.
Ca exemplu concret, siteul ‘construimimperii.ro’ este un site de antreprenoriat si este umbra mea. Experienta relevanta este foarte mare la varsta pe care o am, experienta mare in conceptia de programe de finantare, de planuri de afaceri, afaceri offline (4 firme infiintate), afaceri online (mai multe siteuri pe care le administrez, lansari de mii si zeci de mii de euro in Romania). Sunt obsedat de prolificitate, de rezultate, am o gandire strategica peste medie, stiu sa scot esenta dintr-o activitate in ideea in care acea activitate se vrea a fi una profitabila si repetitiva.
Siteul asta este mai mult decat un site bazat pe o carte citita si sparta in articole, este bazat pe EXPERIENTA si pe foarte multe suisuri si coborasuri in domeniu.
===
Ca si concluzie vin cu o imagine. Cele doua tipuri de bloggeri pot fi infatisate in felul urmator:
– tipul javrei care latra la tot ce misca
– tipul arhitectului care vrea sa construiasca ceva durabil si vrea sa AJUTE pe ceilalti cu experienta lui
Tu ce vrei sa fii, o javra sau un arhitect?
Se vede ca te-a suparat cineva. Oricum, foarte bune observatiile. Ce imi place la siteul tau este tocmai acest aspect, ca se concentreaza pe ce se poate face si ca este foarte pozitiv. Tine-o tot asa.
Sunt interesat de antreprenoriat si urmaresc site-ul http://construimimperii.ro de la lansare si cred ca faci o treaba buna cu acest site. Astept si eu momentul in care voi deschide prima afacere pe cont propriu. Ai putea sa exemplifici un pic mai in detaliu paragraful urmator, ca suna foarte general, nimic specific.
„Experienta relevanta este foarte mare la varsta pe care o am, experienta mare in conceptia de programe de finantare, de planuri de afaceri, afaceri offline (4 firme infiintate), afaceri online (mai multe siteuri pe care le administrez, lansari de mii si zeci de mii de euro in Romania).”
Good job!
Multumesc pentru aprecieri. O sa scriu alta data un articol despre drumul meu pana acum si rezultatele avute.
Consider ca e important sa ne impartasesti experienta personala pentru a putea incheia un articol in maniera in care ai incheiat aici.
Sunt arhitectul propriei vieti si pot exprima asta prin intermediul unui site, care nu este decat un canal pentru ca altii sa poata vedea ceea ce eu reprezint. Bineinteles ca nu e totul numai despre mine. E despre felul cum vad eu realitatea si cum pot sa influentez realitatea altora.
Nu ma consider foarte specialist in mai nimic dar vreau sa fac ceea ce fac din pasiune: pentru viata, pentru oportunitati, pentru gasirea drumului in viata.
Daca vorbim de antreprenoriat, atunci siteul trebuie sa se concentreze pe cititor, nu pe tine. 🙂
Nu am nimic impotriva ideii de a te exprima, dar depinde cum o faci.
Repet: siteul corect pentru a face bani este despre ce reprezinta clientul si ce poate face el. Daca reusesti sa il faci sa se miste si sa obtina rezultate, atunci esti un antreprenor in online.
dap, interesant. asa am mai citit si eu in carti de spiritualitate si asa si simt sa fac. sa ajut pe ceilalti in timp ce mi dezvolt o afacere.
da, cine „stie” sa gandeasca conduce lumea. afacerea on line e poate mai buna pt k poti sa creezi un blog gratuit si sa vinzi ceva acolo fara investitii. sau minim de investitii daca te pricepi sa faci un blog. atunci investitia insemna timpul. ce sa zik… si eu am facut cateva bloguri. acum doar updatare fac si n rest ramane rabdarea. un milionar zicea ca cea mai proasta scuza pe care o aude fff des este ca nu poti sa faci bani fara bani, ei bn, blogul iti da o sansa sa faci ceva cu investitii minime. cam atat pt inceput.
Salut si eu!Stiu ca trebuie sa ai certitudinea ca vei reusii cindva.Am o virsta cind ar trebuii sa ma gindesc la nepoti.Asa e ,cum spui.Avem „calitatea”sa ne plingem.De obicei o facem cind simtim nevoia sa ne descarcam sufletul.(valabil si pentru mine).Dar….ar trebuii s-o facem altfel.Probabil sa ne aduca si foloase.E pacat sa-ti tii calculatorul fara sa-l pui la munca in folosul tau.Eu una sunt deacord,dar……i-mi lipsesc exact ceea ce e mai important BANII!Nu sunt nici studenta,nici om de afaceri,nici macar muncitor.Sunt un simplu om,pensionat de boala.Ce zici, POT? Elena
Am o poveste. Cand eram mic si aveam foame (20-23) mi se parea ca timpul trece greu. Mereu cand ma intreba lumea, spuneam ca vreau sa treaca anii, pentru ca vreau sa prind experienta, sa am greutate.
Nimeni nu vrea sa auda un om cum se plange. NImeni nu vrea sa auda de greutatile vietii, de facturile neplatite, de locul de munca inexistent.
Lumea vrea SOLUTII.
Elena (permite-mi sa te tutuiesc), cand imi spui ca esti pensionara ochii mei lucesc. De ce?
Pentru ca mi se pare ca anii au trecut peste tine lasand ceva de dat mai departe. Eu ii ascult pe batranii mei invatand lectii importante cand ma confrunt cu probleme. Conteaza domeniul (sa il identifici, in ce esti tu buna si ai un mesaj de transmis), conteaza vibe-ul (sa fie pozitiv), conteaza gandirea progresiva.
Eu nu vreau langa mine pe cineva care se plange ca nu are. Toti ne plangem.
Eu vreau pe cineva care se uita inainte.
Raspunsul meu este – da, se poate la detaliile pe care mi le-ai dat tu (pensionara pe caz de boala, fara bani etc). Daca poti tu? Asta nu stiu si cred ca aici e intrebarea. Pentru ca nu pot eu sa iti spun la ce esti buna.
Asta tine de autocunoastere.
Ai inceputin forta si te-ai oprit brusc.Apoi ai formulat concluziile prin cele 2 intrebari. Totusi cred ca arhitectul esti TU! Constructorul da viata lucrarii proiectate de arhitect.
Pe de alta parte, mi-ar place sa colaboram pe viitor la un proiect! Felicitari pentru realizarile de pana acum, si mult succes pe viitor!
Cine l-a suparat pentru articolul asta merita mult mai mult decat niste apropouri subtile ca astea.
Mi-au placut ideile.
Salut!
Chiar vreau sa fac ceva pentru oameni. In momentul de fata studiez piata. Trebuie sa echilibrez balanta intre ceea ce imi place sa fac si ceea ce-si doresc ei.
Ai dreptate in ceea ce privesc javrele, sunt peste tot. Toxice mai sunt.
Nu poti doar sa comentezi. Trebuie sa vii cu solutii la problemele existente. Toti avem nevoie de sprijin, de actiune si nu de critici. Nimeni nu este mai breaz.
Toate cele bune si imi pare bine ca te-am intalnit. Oferi solutii!
Elena
🙂 genial articolul. De mult vreau sa pot ajuta persoanele din jurul meu. De ceva timp citesc diferite siteuri de dezvoltare, treaba e ca la mine e mai greu cu pornitul ca dupa ma descurc. Si cel mai sigur este ca ai nevoie si de un mentor care sa te ghideze la inceput de drum.
Sper ca atunci cand o sa incept sa pot benefica de sfaturile unui expert 😉
multumesc
Inca un articol care imi place. Eu incerc o combintaitie intre afaceri online si offline. Cat despre cei care se plang, ii putem ajuta si pe ei..daca decid ca vor sa fie ajutati. Astept si eu ca si Valentin mai multe la rubrica despre tine. Felicitari pentru articol!
Spui: In grupul nostru de siteuri avem o mare nevoie de oameni care sa se ridice pe online calauziti in mod CORECT.
FACETI RECRUTARI? Eu va admir unitatea si faptul ca va promovati in bloc produsele. Chiar m-ar interesa sa invat de la voi, daca aveti nevoie de ucenici.
Multumesc.
Foarte bun articolul.Apreciez ca esti sincer si pozitiv !
Succes!
Ai spus un lucru perfect adevarat.De multe ori suntem tentati sa spunem ceea ce avem pe suflet.Cititori nostri nu sunt preoti sa ne asculte spovedania.In cazul in care decizio sa faci un site trebuie sa ai ceva de spus.alti trebuie sa invete ceva de la tine si tu de la ei.
Felicitari pentru munca pe care o faci si nu ceda presiunilor.Chiar daca concurenta este mare.Pana la urma valoarea iese la suprafata.
Incerci sa minimalizezi critica , insa intodeauna este ceva constructiv in ea. Si nu uita ca stam intr-o lume complexa plina de imperfecti si chiar si cei care se considera asa sunt defapt doar perfectibili. Recunoaste ca uneori drumul de la javra la arhitect este destul de scurt si este doar o chestiune de timp pentru a-l parcurge. Faci bine ca ai opinii si le impartasesti ..ca vrei sa iti depasesti egoimul nativ . Si daca nu ar fi frustrari cine ar dori sa mai fie arhitect?…Oricum am sa citesc , ce spui macar din cand in cand si am sa scriu ce cred la fel…..Am mai citit cate ceva se pare ca ai mai evoluat tu personal…asta este un lucru bun , macar o sa fi mai atent ce inveti pe altii…si apropo…imperiul real nu este in lumea vizibila real decat cand va fi in lumea interioara .Ce este important ca pentru fiecare este necesara o straduinta bine condusa catre un scop suficient de nobil pentru a reusi atat pentru tine personal cat si pentru cei care exista in jurul tau.
@Aprilia Una e critica, alta e cancanul.
Sunt de acord cu ceea ce ai scris, tot din experienta. Este foarte important sa faci ceva. In cursul lui (nu stiu daca mai este in grupul vostru sau nici nu a fost), spunea sa iti stabilesti o activitate pe care iti place sa o faci si atunci cand simti ca depresia incearca sa se apropie de tine, sa incepi sa faci acea activitate. Asa am facut, si de atunci trec cu bine peste momentele in care incep sa simt ca ceva nu imi place.
Despre site… am o problema si incerc sa o depasesc: am impresia ca ceea ce am de spus nu este foarte interesant. Dar cred ca nu ma straduiesc suficient. Exista subiecte despre care poti discuta si la care comentariile po fi foarte multe iar oamenii au multe de adaugat.
Mie imi place foarte mult cum scrii, cel mai mult dintre toti cei din grup. Una din activitatile pe care le fac cand simt tristetea pe langa mine este chiar aceasta: sa citesc articolele tale. La mai multa experienta!
Foarte folositor acel ‘insight’ in legatura cu scrisul si gandirea negativa ce trebuiesc elimimate complet atunci cand vine vorba de o afacere/blog online.