Nu stiu daca ai auzit de termenul „latte factor” din limba engleza. Daca nu ai auzit de el, incerc sa ti-l definesc foarte repede. Varianta romaneasca pe care am auzit-o din mai multe guri intelepte ar fi „factorul shaorma”.
„Latte factor” spune ca omul, de cele mai multe ori, cheltuie sume foarte mari pe lucruri marunte, care ar putea fi economisite. Ideea de baza era ca daca nu iti cumperi cafea in fiecare zi, pe termen lung poti ajunge sa ai sume imense de bani (daca ii economisesti, bineinteles).
Un calcul simplist spune ca daca tu cheltui 1 euro pe cafea in medie pe zi, daca i-ai economisi ai castiga:
– intr-o luna 30 de euro
– intr-un an 365 de euro
– in 10 ani 3650 euro
Asta ar fi doar pentru cafea (sau shaorma, dupa caz). Daca ai reduce cureaua in mai multe locuri, ai avea in 10 ani (poate douazeci de ani) valoarea a jumatate dintr-un apartament.
Impresionant, nu?
Intotdeauna m-a distrat mania asta cu „managementul cheltuielilor” si am considerat ca oamenii se concentreaza gresit pe problema (in loc sa caute o solutie financiara adecvata nevoilor lor).
Ce genereaza factorul cafelei de fapt?
Depinde foarte mult de psihicul fiecaruia, dar in momentul in care te concentrezi pe cheltuieli si incerci sa le reduci, de cele mai multe ori nu faci decat sa te limitezi si pe tine in ceea ce tine de exprimarea ta (profesionala de cele mai multe ori, dar vorbim de implicatii sociale, mentale etc).
Ce inseamna asta?
Inseamna ca atunci cand vei strange cureaua, poate nu imediat, dar vei incepe sa castigi mai putini bani. Reactia psihica in momentul in care vei castiga mai putini bani va fi sa … strangi si mai mult cureaua. E un cerc vicios care duce in jos.
Nu spun ca acea cafea pe care o bei in fiecare zi este secretul succesului tau, spun doar ca efectele psihologice odata ce incepi sa iti calculezi cheltuielile la linie nu duc catre bunastarea ta personala ci dimpotriva, e o sinucidere mentala lenta.
Exclud din acest articol cazurile patologice care cheltuie de doua ori salariul lor, bani pe care ii au, dar si pe cei care nu sunt ai lor. Acolo vorbim de o singura solutie, cabinetul unul psiholog.
Aici vorbesc de tine si de mine, de oameni normali care cautam o solutie spre implinirea propriului potential si atingerea unei abundente pe care o meritam din plin. Iar acea abundenta nu vine din privarea de lucruri marunte, care de cele mai multe ori pentru psihic inseamna combustibil.
Castigam cat meritam (sau vrem)
Romanul nu stie sa economiseasca, asta stim. Ca suntem la coada clasamentului pe economii personale, stim iar. De asemenea, puterea de cumparare a romanului este printre cele mai reduse, stim si acest lucru.
De aceea economisind din ce nu avem pur si simplu nu are logica pentru noi.
Adevarul este ca decat sa ne concentram pe cat cheltuim, mai bine ne concentram pe cat castigam. E mai productiv sa te uiti la venituri si sa te intrebi cum sa le maresti, decat sa te uiti la cheltuieli si sa te intrebi cum sa le micsorezi.
Poate ca expresia „castigam cat meritam” nu este in totalitate adevarata, dar nici nu trebuie sa fie. Simplul fapt ca renuntam sa mai dam vina pe factorul exterior (am salariul mic, mi-au micsorat astia pensia, salariul meu este indecent pentru cat muncesc) ne scoate din rolul de victima… si detinem controlul!
Au fost multi cei care m-au acuzat pentru cele spuse de mine, dar este adevarul pur. In momentul in care iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce ti se intampla, ai puterea sa schimbi ceva. In momentul in care dai vina pe „x”, esti la mana lui ca sa rezolve treaba.
Cand stii ca vrei mai mult, faci lucrurile sa se miste. Te educi, cauti o marire de salariu, schimbi locul de munca, lucrezi pe langa, iti deschizi o proprie afacere etc. Aceasta mentalitate este simpla: TOATE ACESTE LUCRURI TIN DE TINE, NU DE ALTCINEVA.
Asa ca e mult mai logic sa te uiti in oglinda si sa spui increzator referitor la banii pe care ii ai: ATAT MERIT!
Am facut trecerea de la pasiv la activ, de la victima la independenta propriului destin. In echipa mea cineva a inventat o replica geniala la un moment dat, cand ne chinuiam sa vedem ce naiba s-a intamplat cu o suma de bani de care stiam ca exista: „Bai frate, noi suntem milionari cu minte de miliardari.”
E o metafora buna.
Plecand de la cele spuse, dincolo de impartirea cheltuielilor pe 1000 de categorii, avem 3 directii in care banii ar trebui sa se duca:
– subzistenta (tot ce ai nevoie ca sa traiesti)
– educatie (bani investiti in ceea ce ar trebui sa aduca pe termen mediu/lung mai multi bani; investitia in educatia ta profesionala si in tine este cea mai importanta)
– economii (pe care poti sa le folosesti in 1000 de directii, la decizia ta – de la calatorii in alte tari, la o plasma sau o masina)
Regula adaptabilitatii financiare
Hai sa punem o intrebare esentiala: Cu cat poate sa traiasca un om?
Aici e un amanunt pe care putini il inteleg. Problema nu tine de cheltuielile pe care le faci. Este o directionare gresita a psihicului si am descris mai sus ce se intampla.
Omul se adapteaza si traieste cu o anumita suma de bani PE CARE O ARE. Daca ii dai 100% din toate incasarile, va avea acelasi trai perceput ca atunci cand ii dai 80% din venituri, ba chiar si daca ii dai 60% din venituri. Nu vorbim de cazuri extreme (simt nevoia sa ma repet).
Ba chiar, mental, va incerca sa mareasca marginea asta si sa castige mai mult.
Care e diferenta, ma intrebi, intre factorul cafelei si … ‘adaptabilitatea financiara’?
La factorul cafelei faci economie constienta la lucrurile marunte, care iti plac si care iti creeaza cadrul in care faci performanta (actuala). Cu alte cuvinte aduci atingere identitatii tale. Plus ca te concentrezi pe o problema.
‘Adaptabilitatea financiara’ spune ca in momentul in care iti intra veniturile in cont, daca iei un procent din acele venituri si uiti de el, mintea va percepe ca are acelasi stil de viata, nu se va simti ‘haituit’ financiar si se va adapta la suma ramasa.
Calea spre spre abundenta
Este ciudat cum unii oameni se concentreaza pe a construi ziduri, pe a se proteja, pe a se infometa, pe a rezista, neincrezatori in capacitatea lor de a evolua.
Calea spre abundenta tine de cat de mult poti sa acumulezi, nu de cat de putin cheltui.
Repet, nu vorbesc de cazurile patologice. Creditele ies din discutii, de exemplu, pentru ca sunt o forma de recompensa imediata si nu face decat sa omoare potentialul dintr-un om. De asemenea, cand vorbesc de cheltuieli, ma refer la cat ai in buzunar sau cont, nu ma refer la capacitatea ta de a te imprumuta de la prieteni sau de a pune mana pe bani care nu sunt ai tai si de a-i cheltui (vorbim inclusiv de credite).
In momentul in care iti intra acei bani in cont, poti directiona in mod continuu:
– 10-30 % (sau alt procent) intr-un cont de economii – unde iti propui tu care e suma pe care vrei sa o atingi si, eventual, ce vrei sa achizitionezi. Pana nu atingi suma propusa, uiti de banii respectivi si sub nicio forma nu te atingi de ei.
– 10-30% (sau alt procent) in contul de educatie – unde investesti in tine sau in metoda ta care iti aduce bani (formare profesionala, investitii care iti maresc veniturile etc). De asemenea, este indicat sa iti propui de dinainte ce faci si cat iti trebuie.
– restul – ii bagi in buzunar si te gandesti: „Luna asta cu atat traiesc”. Asta daca incasezi salariul lunar. Ma rog, ai inteles ideea.
Daca nu iti convine suma de bani care intra pe cele 3 directii, ai decat o solutie: cauta metode prin care sa produci mai mult.
Un ultim amendament – l-am mai spus, dar sunt convins ca multi il trec cu vedere: procentele se impart in momentul in care au intrat banii, la inceputul lunii, nu la finalul lunii sau .. din ce iti ramane dupa ce ai facut x cheltuieli. Doar in felul asta iti provoci mintea sa produca mai mult, nu sa se scuze ca a avut nevoie.
Daniel Zarnescu
PS: Inca suntem la inceput de an. Daca vrei sa afli mai multe despre tine si vrei ca anul asta sa fie esential pentru tine, te sfatuiesc sa intri pe bannerul de mai jos. Poti obtine tot ceea ce iti propui!
Intr-o tara in care, comform lozincii, „nu producem cate se fura” e greu sa gasesti oameni care reusesc sa economiseasca. Sunt putine domenii in ziua de azi unde se castiga mult ca sa iti permiti sa acumulezi; majoritatea traim la limita si de cele mai multe ori cheltuielile depasesc veniturile, din pacate. Asta-i viata, nu-s facuti toti sa fie antreprenori, mai trebuie sa existe si soferi de taxi, profesori, chelneri, vanzatori, vulcanizatori, gunoieri si multe alte feluri de oameni cu profesii din astea de doi lei. Poate ca oricine isi doreste sa fie om de afaceri si cred ca oricine are sanse sa devina asta, dar e foarte greu sa faci asta cand incepi de la zero intr-un sistem care face tot posibilul sa te tina la limita saraciei si al indatoririi continue. Imi amintesc ce a spus Mugur Isarescu intr-un interviu : „Pentru a face foarte multi bani e bine sa lucrezi cat mai legal posibil, insa `legal` nu inseamna totodata si `moral`.” Asa ca, Daniel, pentru viitor sa te gandesti la cateva metode legale de a produce mai mult si sa ni le spui si noua… cer asta pentru ca stiu ca esti mai pregatit decat majoritatea cititorilor tai 🙂 . Foarte fain articolul si asteptam sa fie mai dese, eventual sa mai strecori si cateva tehnici NLP printre randuri. Cer cam multe, stiu; ce sa facem?! „Cui i se da mult, mult i se cere.” Succes! 🙂
Nu oricine poate fi om de afaceri. Din pacate nu multi sunt dispusi sa depuna munca necesara (care e enorma). Sunt multi oameni care au o idee si se apuca de afaceri fara sa aiba defapt capacitatea de implementare a acesteia. Daniel sau NLP-ul nu o sa iti ofere solutia. Nu este o reteta magica ci doar multa munca. Nu ma pot pronunta cu certitudine, dar cred ca Daniel se munceste din greu sa isi tina afacerile pe linia de plutire in momentul de fatza. Viata unui antreprenor nu e intotdeauna roz. Daca tu crezi ca sa fii sclavul sefului tau ca si angajat e nasol, imagineaza-ti cum e sa fii sclavul tuturor ca si antreprenor(salariati, furnizori, clienti, banci, stat, etc). Si,daca astepti sa vina cineva ca Daniel sa te ia de manutza si sa te duca la succesul pe care ti-l doresti, poti sa astepti mult si bine! Succesul tau nu depinde de ce iti zice Daniel, sau ce te sfatuieste, ci depinde de TINE! Pana in momentul in care nu o sa depinzi de altcineva pentru a-ti urmari visurile nu vei reusi sa ai succesul pe care ti-l doresti! Sa nu uit: foarte bun articol, Daniel!
George, ai surprins bine situatia. 🙂 Mersi pentru aprecieri.
„Daca nu iti convine suma de bani care intra pe cele 3 directii, ai DECAT o solutie: cauta metode prin care sa produci mai mult.” – Din aceasta cauza i-am solicitat lui Daniel sa ne prezinte si cateva solutii, chiar sa ne gandim impreuna la cateva astfel de metode. Mie imi plac oamenii care atunci cand prezinta o problema sa riste si sa propuna si cateva idei de rezolvare a acestei probleme. 😉
Sau ai putea sa iti folosesti capul si sa gasesti solutiile acelea singur. Ti-ar fi mult mai de folos decat daca ar veni Daniel si ti le-ar da. Probabil ca asta si e intentia lui Daniel: sa te provoace sa gandesti(plus ca ar putea scrie un articol intreg sau mai multe numai pe ce propui). Dar daca preferi sa primesti lucruri de-a gata, e ok… in cazul asta nu o sa reusesti oricum sa aplici ce ti-ar putea sugera Daniel. Sunt niste pasi spre propriul succes peste care nu poti sa sari.
Bine Gheorghe, daca zici tu inseamna ca asa e ! 😉
George! 😉
@Dan, orice meserie ai avea, poti sa o faci cu excelenta si sa ai parte de abundenta (sau libertate financiara). Da, nu oricine poate fi antreprenor, dar nici nu e nevoie.
Asa e, Daniel, poti sa faci cu excelenta orice meserie, insa pentru a face avere conteaza mult si domeniul in care lucrezi . Din statisticile pe care le stiu, cei care sunt cu adevarat bogati material au avut cariere in domenii precum economie, stiinte politice, finante sau contabilitate si mai greu gasesti milionari in randul bucatarilor sau a bibliotecarilor. Poate m-am exprimat eu ambiguu , dar am respect pentru orice meserie din lume. Ideea mea era o explicatie la intrebarea ” De ce nu economisesc oamenii bani?” , iar raspunsul era ” Pentru ca multi oameni obtin putini bani. ” .
Foarte instructiv articolul, felicitari !
inactual
Am fost entiziasmata de articolul tau in care am gasit justificari pentru obiceiurile mele : de a-mi face „casa”, de a-mi tine evidenta economiilor si a revedea lista viselor. Dar m-am oprit din entuziasma, cand am citit intr-un comentariu „sa mai strecori si cateva tehnici NLP printre randuri”. M-a socat si faptul ca dupa ce a insirat mai multe profesii : soferi de taxi, profesori, chelneri, etc, a adaugat ” cu profesii din astea de doi lei”. Daca omul nu intelege , nu simte ca toate meseriile sunt onorabile, ca relatia lui cu lumea este guvernata de reguli si respect reciproc, nu va fi nici multumit, nici fericit, ori cati bani ar avea. Multumesc pentru materialele la care am avut acces. Cu stima, Margareta M
Draga margo40, nu stiu cu ce te-a deranjat afirmatia mea ” cu profesii din astea de doi lei” . Probabil ca tu nu traiesti in Romania, tara in care aceste meserii sunt platite cu 2 lei !! Tot respectul pentru aceste meserii, dar subiectul era despre bani si obtinerea abundentei… Imi pare rau ca doar atat intelegi la cei 40 de ani ai tai ! :))
Doamna Margareta, sesizati, va rog, sarcasmul omului cu comentariul … desi resemnat si acid, e inteligent si valid.
Multumesc pentru intelegere . – Stiu ca sunt sarcastic si acid, asa risti sa devii cand urmaresti multe filme eglezesti, sau pe Dr. House si-l asculti si pe Mircea Badea 🙂
Bun si bine scris! Sentimentul pe care mi-l da invatatul de la oameni mai tineri ca mine este extrem de confortabil: are cine sa-nceapa sa-nvete romanii sa umble cu banii. Felicitari! ( Personal, nu pot implementa nicio conduita noua legata de bani pana nu-mi platesc o datorie in intregime. Dar nu mai am mult! )
Multumesc pentru materiale BAFTA !!!
Foarte interesant articolul…
Consider că acele procente din venit trebuie să și le stabilească fiecare în funcție de nevoile și valorile sale.
De exemplu eu momentan, îmi împart veniturile procentual pe investiții și nevoi de zi cu zi.
În funcție de obiectivele pe care le ai, consider eu, că trebuie să aloci și resursele financiare.
Mulțumim de sfaturi Daniel, excelente ca de obicei
teoria e buna … din pacate nu putem planifica si cheltuielile neprevazute… aici e buba… majorari de taxe, scumpiri, cheltuieli de boala sau pur si simplu o carte interesanta pentru care nu ai banii necesari prevazuti la buget…
in orice buget pot fi prevazute „cheltuieli neprevazute”. Ca nu ni le permitem de multe ori, este alta ‘mancare de peste’ 🙂
Ideea celor 10-30% tinuti in contul de economii poate fi gandita si in ideea ca sa ai bani in caz de se intampla ceva .. Adica nu trebuie sa strangi doar sa cumperi obiecte sau vacante, limita e imaginatia ta. O suma de bani pe care sa o ai pentru ‘urgente’ este esentiala din punctul meu de vedere.
Posibil ca „urgenta” e un cuvant putin dur care aduce a „grav”. Fondul respectiv ar trebui sa ajute mai mult psihic decat practic, sa permita creierului sa creeze iluzii. De fapt in asta consta libertatea noastra, nu intr-o gramajoara de bani.
„It’s all in your head!” 🙂
E extrem de simplu cand vezi totul negru pe alb, cand pune cineva „punctul pe i”. Sunt folositoare sfaturile! Felicitari pentru idei si multumim pentru timpul dedicat.
Buna,Daniel !Multumesc frumos pentru material.Ma bucur pentru voi si imi place ceia ce faceti .Sunteti un grup de tineri cu mult entuziasm,care incercati sa transmite-ti un optimism acelor care vor sa inteleaga ca;fiecare dintre noi trebuie sa invete cum sa-si vanda cat mai eficient ,creatie ,inteligenta si timpul alocat acestor activitati.
Mie acest articol imi este de folos. Multumesc.
Este un articol interesant pentru orice român.
Și o observație specială pentru Dann: Dragă Dann, datorită unei profesii de doi lei tu ai învațat să scrii, să citești și să-i judeci pe alții pe gratis. Nu vreau să intru în polemici cu nimeni dar te-aș ruga să te uiti în gradina ta și să recunoști că cineva ți-a udat florile pe GRATIS și nici nu ți-a trecut prin cap să îl plătești.
P.S. Daniel, voi înțelege dacă nu îmi publici comentariul.
Da doamna profesoara, asa e, datorita unei profesii de doi lei am invatat sa spun ” pe gratis ” in loc de „gratis” , sau sa folosesc expresii precum „exista DECAT o solutie” in loc de „exista DOAR o solutie” .
Am o curiozitate: cum se aplica tehnica asta daca esti foarte bolnav si ai o indemnizatie de handicap de 234 lei? Concret!
Buna Mihaela, din pacate nu prea poti. Am spus ca nu se aplica exceptiilor. Imi pare rau daca te-ai simtit jignita sau ranita in vreun fel.
Totusi un principiu ramane valid: acela ca te poti uita inainte, nu inapoi; sa valorifici ce ti s-a dat, nu ce ti s-a luat, sa gandesti ca un stapan al propriului destin, nu ca o victima.
Imi cer scuze inca o data pentru neplacerile create.
Bun articolul. Fiecare comenteaza din prisma situatiei in care se afla, unii sunt la limita existentei poate…altii au abundenta financiara. Problema este ca n-am primit educatie financiara, majoritatea am fost programati social, sa fim „sclavi” pe-acest pamant pentru anumiti „stapani”. Trebuie sa ne schimbam gandirea…mentalitatea…sa o luam pe alt drum…sa ne dezvoltam personal fiecare dintre noi. Si eu de curand am inceput sa „vad” altfel lucrurile, sunt in cautarea scopului meu(misiunii mele) in viata aceasta pe pamant…prea nu are sens cum traiesc acum. Pace si iubire in suflet.
da, de la mentalitate pleaca totul. Mult succes in ‘misiunea’ ta.
Daniele, esti bun in ceea ce faci asta e clar…o singura sugestie insa: ramai la partea cu afacerile…ideea acestui articol se aplica unui segment redus ca numar de indivizi, circumstantele succesului financiar nu sunt favorabile tuturor si nici nu ar putea/trebui sa fie…nu tine totul numai de vointa si de perseverenta, nu incerca sa dai sfaturi acolo unde nu se pot aplica, unii nu pot sa nu isi faca datorii pentru ca de exemplu s-au nascut datori din mai multe puncte de vedere…
P.S. Nu vrea sa fiu obraznic, dar asa cum tu stii sa faci afaceri foarte bine si eu stiu sa le analizez la fel de bine si daca e cazul iti aduc argumente pentru sustinerea argumentului meu
Mi-a placut materialul . Ideea este ca fiecare dintre noi indiferent care este activitatea din care castigam bani putem sa ajungem sa castigam mai mult si sa ne permitem mai mult,dar sa vrem nu este de ajuns TREBUIE sa ne dezvoltam adaptabilitatea si competenta in ceea ce facem.
Unii oameni vor mult dar fara sa se implice. Un an are 8760 de ore acest timp fiecare il impartim in mai multe activitati care difera in functie de fiecare dintre noi ,cel mai important este sa invatam sa ne vindem timpul mai scump.
Eu am un obiectiv sa castig in fiecare zi 1 Euro si sa ajung la performanta sa castig in fiecare zi cate 10 Euro/zi inmultit cu numarul de ore dintr-un an.
Totul pe este posibil ,dar un singur lucru nu este ,sa aducem viata dintr-o persoana trecuta in nefiinta. Totul masuram in timp si bani.
Calitatea vietii noastre depinde doar de noi, Eu spun doar atat Romania este un IMPERIU ,nu credeti ca nu sunt bani sunt .
Eu de multe ori m-am gandit profund cum spun multi ”E CRIZA” BA NU E ,in Romania intr-o zi se vinde aproximativ 100 Tone de Benzina + Motorina ,calculati voi valoarea este atat de mare ca de mult se putea face Autostrada din Arad pana in Galati .
Eu am spus ce-am gandit liber, sper pentru multi sa fie de folos.
Daniel! Tu esti un imperiu pentru multi Romani ,mai mult decat suma celor 100 Tone de carburant vandut intr-o zi in Romania. Atat! Ma opresc.
Apreciez ca este suficient incat sa provoc multa lume si sa inteleaga ca totul depinde de fiecare in parte.
Suntem regizorul propriei noastre vieti.
Ai surprins esentialul articolului:
„Ideea este ca fiecare dintre noi indiferent care este activitatea din care castigam bani putem sa ajungem sa castigam mai mult si sa ne permitem mai mult,dar sa vrem nu este de ajuns TREBUIE sa ne dezvoltam adaptabilitatea si competenta in ceea ce facem.”
Multumesc 🙂
In loc sa bei mai multe sticle cu prietenii la bar , poti da cate un pahar la fiecare cat va uitati la meci … -_0
Felicitari pentru articol, am inteles acest lucru inca in cu peste 40 ani in urma, o parte din idee se afla si in site si in acest moment lucrez la un material in aceasta directie. Inca nu m-am hotarat in ce forma sa-l fac public.
Mult spor si succes.
Depinde de ficare cum „isi gestioneaza Finantele(viata)”
Cu stima
Ioan Mudura
Un articol foarte bun si logic, felicitari!!!
Trebuie sa imi clarific prioritatile, rapid!
Multumesc!
Felicitari Daniel.
E un articol foarte bun.
Regula bogatiei e 70/30 , adica
cu 70 % din venit traiesti,iar
30% ii economisesti astfel :
10% in Dontatii (surprinzator pentru unii, dar pentru a debloca energia banilor trebuie sa daruim),
10% in Economii (depozite,diverse…),
10% in Investitii (singura invetitie care merita a fi facuta este cea pe care o faci in tine pentru a deveni un om mai bun, pentru a iti dezvolta anumita abilitati, aptitudini)
Am citit Tata Bogat Tata Sarac si Copil bogat, copil istet cred ca tipul,Kiyosaki are dreptate.
Citeam zilele trecute un lucru interesant despre economii pe care incep sa il aplic si eu. Autorul recomanda ca pentru siguranta ta si pentru un confort psihic, sa ai un fond de urgenta care sa acopere minim 6 luni de cheltuieli (cazare, mancare, transport).
Iti calculezi media cheltuielilor pe 3 luni, inmultesti cu 6 si aia e suma (minima) pe care trebuie sa o ai in fondul de urgenta.
Personal mi se pare f utila redirectionarea de procente din venit anumitor scopuri (fond de urgenta, fond pt autoeducare, fond pt vacante, etc.).
T. Harv Eker vorbeste despre subiectul asta in „Secretele mintii de milionar”.
Multumesc pentru articol!
Stii ca ai foarte mare dreptate in ceea ce spui tu aici, in acest articol?Ti s-a revelat acest subiect sau ai observat asta in experientele tale cu viata?Pentru ca si eu de cate ori am vrut sa strang niste bani, sa tin de ei, parca fugeau mai tare de mine.Ba i-am pierdut, fara sa mai am sansa sa ii recapat.Ba aveam nevoie de urgent de alte lucruri, incat eram impinsa sa scot si mai multi bani din buzunar decat economiseam.Si tot asa.E o capcana asta cu stransul curelei.Banii sunt facuti sa circule.
Toata lumea se blocheaza din lipsa banilor dar as dori sa citesc si eu o propunere-solutie de la cei ce cred ca fac o munca de doi bani, prin care sa -si uneasca fortele si sa construiasca o afacere mai mare, in care sa-si puna sufletul si inima pe termrn lung ( presupunand ca asta e vocatia lor) si sa atinga succesul si finantele dupa 5 -10 ani de munca., timp in care sa se autoeduce pentru a-si putea atinge telul .
Problema actuala e ca oamenii nu mai au incredere unii in altii sa se asocieze, nu mai stiu sa fie sinceri si sa comunice pentru a trece impreuna peste greutati, nu se sustin ca niste organisme interdependente capabile sa genereze solutii de a supravietui si evolua.bu mai vor sa se autoeduce Daca esti de unul singur , dezorganizat si doar tipi ca te doare, esti doar o voce pierduta in multime.
Credeti ca a sustine un website e doar parerea si munca unui singur om? Credeti ca oameni ca Pera si Daniel Zarnescu reusesc de unii singuri? Ei sunt uniti de o ideologie, si chiar daca au si pareri diferite, ei au gasit suficienta incredere si umanism pentru a putea evolua impreuna, nu au cautat solutii individualiste si egoiste, iar profilul faptelor lor sunt si in scopul de a ajuta lumea sa evolueze, sa le trezeasca umanitatea din ei, sa le puna mintea si creierul la lucru. Au vocatie si ideal, ceea ce diferentiaza un om de succes de unul ce isi pierde timpul vaitandu-se si lamentandu-se in fata televizorului si a unul pahar de sprit regulat..
Am inteles toate astea intr-un tarziu, dupa ce am incercat toate posibilitatile de a reusi, (angajat in Romania, angajat in strainatate la multinationala, propria firma in tara si in strainatate, totul pentru bani si nimic din pura vocatie si placere, o mentalitate depasita de roman comun in varsta de 40 de ani..
Abia cand veti simti lupta in van cu morile de vant numite si „bani facuti fara satisfactie interioara,” veti intelege valoare banilor facuti din pasiune, pentru ca oferiti, ceva extraordinar.Veti intelege sensul banilor si veti putea face foarte multi in fuctie de interesul acordat, de pasiunea interioara si valoarea produsului creat.
Hotaraste- te ce pasiune ai, educa-te si monetizeaza ceea ce stii tu sa faci cel mai bine. E greu singur? Atunci cauta-i pe cei cu pasiuni asemnatoare si asociaza-te, nu te vei mai simti singur impotriva tuturor, te vei simti inteles si cu o energie pozitiva crescuta, dar fiti sincer unii cu ceilalti pentru ca adevarul iese la iveala mai devreme sau mai tarziu iar toata munca voastra se va duce in van. Fiti oameni in primul rand !
F. bun articolul! cu riscul de a plagia ..:-))
Da pur si simplu ni se dezvaluie misterul , cel putin mié: De ce cheltuiesc mai mult decit ar fi cazul..si culmea in aparenta. Adica mereu ideea de a arata bine .;-) Si ideea este ca la un moment dat te intrebi dece..merita ?.Nici nu ai unde sa le mai depozitezi.Iti vine sa te descotorosesti de toate si sa traiesti cumva in stil minimalist si aici ma refer la minimum de obiecte necesare. Nu stiu cum m-as descurca atita timp cit eu oriunde calatoresc si chiar si pentru o zi..car dupa mine mai mult decit e necesar.
Da, aici am mult de lucru, la mentalitatea in privinta banilor si a chivernisirii lor:)
Multumesc , Daniel!
ai dreptate in acest articol dar problema celor mai multi oameni este ca nu stiu in ce sa investeasca bani .Si mai este si o problema cu educatia nu stii ce carti ar trebui sa cumperi ,ar trebui sa faceti un articol despre cele mai importante carti de educatie financiara, antreprenoriala, bunele maniere si altele pt ca tineretul multa lume nu stie sa se comporte in societate
in 2009 parca am dat toti banii mei imprumut unui prieten pentru a-si deschide o afacere, erau cateva mii de euro, pe vremea aceea habar nu aveam ce-s alea investitii, omului nu i-a iesit treaba si nici in ziua de astazi nu am mai recuperat imprumutul, dar ca prin minune mi-a aterizat in cale undeva la 2 saptamani de la incident un client pe care l-am convins in secunda 2 sa imi dea 5000 de lei cash, in viata mea de si pana atunci nu am o btinut o asemenea suma in 10-20 de minute. O alta chestiune obisnuieam sa tin intr-o cutie in casa banii economisiti, la un moment dat sa adunat o suma foarte mare si nu i-am mai putut tine asa si a trebuit sa ii scot din casa, acum am o cutiuta mult mai mica, in care pun incasarile zilnice, nu sunt adeptul luxului, dar cutia aia pare ca un sac fara fund, nu sunt sume mari in ea, dar oricat as lua in cateva zile totul se regleaza de la sine
Vrei sa faci bani simplu,usor si fara prea mult efort? http://www.maildirect.ro/inregistrare/8873f69c0863daeb60c0177658e4f465
Inregistreaza-te si activeaza-ti contul (ai 6 euro) la inscriere, Cand ai 100 ii poti retrage in contul tau bancar, Trebuie doar sa citesti niste emailuri:) O modalitate foarte simpla de a face banii de acasa.
Lucrurile marunte sunt adevarati combustibili pentru viata de zi cu zi, lucrurile marunte pot fi recompense care sa te motiveze sa castigi chiar mai mult decat ti’ai propus sa castigi in ziua respectiva.