9 motive pentru care este mai usor ca niciodata sa pornesti o afacere

21 iun.

9motive3 copyMai mult de jumatate dintre oamenii pe care ii intalnesc imi marturisesc ca vor sa porneasca o afacere, dar ca le este frica sa faca pasul asta. Citeam chiar zilele trecute un studiu initiat de GFK Romania – care spunea ca doar doi tineri intre 18 si 24 de ani din zece isi doresc asta.

Nu stiu unde a fost facut studiul asta, pentru ca intre tineri cu greu gasesc pe cineva care sa nu viseze la acest lucru. Cu greu gasesc in general oameni care, macar la nivel de dorinta ascunsa, sa nu isi fi zis “intr-o buna zi o sa fac pasul asta”.

Ca putini fac pasul asta, este o realitate – din pacate. Dar asta nu inseamna ca nu este in top dorinte ale romanilor, mai ales ca in ultima vreme vedem din ce in ce in ce mai multe exemple de succes in media.

In acelasi timp, un alt studiu facut de Fundatia Post Privatizare spune ca Romania este la coada clasamentului ca procent de antreprenori din UE. Avem in tara 21 de afaceri mici si mijlocii la 1000 de locuitori, spre deosebire de media Uniunii Europene de 43 de afaceri la 1000 de locuitori.

Asta arata ca, din pacate, in Romania inca nu exista o cultura antreprenoriala puternica, chiar si la 26 de ani de la revolutie. Avem o “gaura” in istoria noastra recenta – de peste 40 de ani de comunism, timp in care am fost dezvatati din a fi “pe cont propriu”. Dar si ca mai avem nevoie de o generatie, poate, ca sa stergem cu buretele carente de educatie vizibile in special la tarile aflate in “tranzitia” dintre dictatura si democratie.

Am devenit “liberi”, dar nu am invatat sa fim liberi. Iar asta ne mananca tot timpul.

Cu toate astea in anul de gratie 2016 – este mai usor ca oricand sa pornesti o afacere.

1. Este mult mai usor sa te promovezi si sa vinzi decat in urma cu 20 de ani

Principalul blocaj pe care il intampina start-up-urile este legat de procesul de vanzare. Atata tot ca internetul si, in special, canalele de social-media – au schimbat jocul marketing-ului. Acum ajungi mult mai usor la potentialii tai clienti, fara sa te deplasezi, fara sa investesti sume imense de bani, doar prin strategii de “content marketing” si de “relationare” cu cei din jurul brandului.

Pe vremuri nu puteai sa fii antreprenor fara o carte de vizita, in zilele noastre nu prea poti sa fii antreprenor fara sa ai prezenta online. Asta inseamna cel putin un site de content marketing si un canal de facebook + un proces de comunicare continua cu oamenii care intra in contact cu tine.

(lucru valabil, cu mici exceptii, indiferent de industria in care te situezi)

2. Companiile mici sunt mult mai flexibile acum

Acum 20 de ani daca erai o companie mica, erai pe cale de disparitie. Scopul tau era sa “cresti” in active cat de repede puteai. In zilele noastre cand esti mic, inseamna ca poti tine cheltuielile sub control, ca te poti adapta rapid pietei in continua miscare si, intr-un final, ca iti este mult mai usor sa devii profitabil.

Cu 5-10 angajati poti avea profit mai mare, de multe ori, decat o companie cu sute de angajati, dar tributara unui sistem rigid de management. Pe vremuri vindeai daca erai mare, daca aveai sedii de lucru intr-o zona cat mai centrala eventual, daca aveai angajati multi, masini inscriptionate etc.

Acum poti avea ca sediu un apartament intr-o periferie – de unde sa gestionezi partea de marketing, vanzari, relatii cu clientii sau distributie.

3. “Sunt mult mai multi oameni in viata decat au murit in toata istoria umanitatii” ?

Afirmatia asta am auzit-o prima oara la un eveniment de networking. Sincer, m-am mirat de validitatea ei – si destul de rapid mi-am dat seama ca este un mit. In istoria umanitatii au trait si murit mai bine de 100 miliarde de oameni. Raportat la cele aproximativ 7.5 miliarde care populeaza planeta in prezent, afirmatia isi pierde validitatea.

Asta nu schimba insa faptul ca din punct de vedere demografic stam mai bine ca oricand, iar antreprenoriatul se bazeaza pe marimea pietei pe care o deserveste. Daca adaugi la acest numar si faptul ca suntem mai conectati ca oricand prin tehnologie, o sa intelegi ca exista un potential imens aproape in orice domeniu.

4. Este mult mai putina hartogarie si este nevoie de mai putine resurse umane!

Aceasta afirmatie este valida, tot prin prisma tehnologiei. Poti optimiza cam orice fel de activitate intr-o companie destul de lejer. Ai aplicatii sau site-uri care te ajuta in procesul de marketing si vanzare, in procesul de customer service sau distributie si chiar in cel de productie.

Poti oricand sa apelezi la colaboratori pentru diverse nevoi ale tale, pastrand in felul asta o fluiditate a veniturilor si cheltuielilor. Cea mai mare cheltuiala intr-o companie este pana la urma cea cu salariile; daca nu o controlezi, devii rapid neprofitabil.

9motive4

5. Antreprenorul este mult mai in control acum asupra vietii lui

Pe vremuri antreprenorul risca sa faca sacrificii mari in stilul de viata, atunci cand pornea o afacere. Avea nevoie sa se muleze pe tipul de afacere pe care il voia construit si, de multe ori, isi sacrifica viata personala pentru un vis.

“Era legat de glie”, cum spunea un prieten de-al meu, antreprenor din “primul val” de dupa revolutie.

Astazi antreprenorul isi poate construi propria afacere punand in prim plan stilul de viata pe care si-l doreste (si chiar este indicat sa faca asta).

6. Ai libertate de miscare

Este un mit care se perpetueaza – ca “ochiul stapanului ingrasa vaca”. In ziua de astazi poti controla o afacere cu minim de resurse virtual de oriunde.

Daca vrei sa pleci intr-o calatorie in jurul lumii, spre exemplu, poti coordona activitatea in continuare cu ajutorul internetului si a telefoniei mobile. Angajatii pot lucra dintr-un punct fix sau, in anumite modele de business, pot lucra inclusiv de acasa.

Poti inclusiv sa iti iei toti angajatii (sau o buna parte dintre ei) si sa pleci cu ei sa vizitezi cascada Niagara. In timpul asta poti in continuare coordona activitatile de baza fara nicio problema.

7. Ai acces la mentori mult mai repede

Poti cauta pe cei care au reusit in domeniul tau, ii poti urmari, ii poti contacta mult mai usor, poti sa inveti mult mai repede de la ei. Nu o data mi s-a intamplat sa nu inteleg cum sa abordez o situatie si pur si simplu sa caut pe cineva mai “destept” decat mine, sa ii trimit un mesaj pe Facebook sau sa ii dau un telefon chiar – si in cateva zile sa ies la o cafea cu el.

Antreprenorii cresc inspirandu-se unii de la altii si invatand de la cei cu rezultate pe domeniul tau (sau pe unul conex). Iar distanta si barierele care ne desparteau pe vremuri de modelele de succes dintr-o piata aproape ca s-au evaporat.

8. Sumele de pornire sunt mult mai mici decat in trecut.

Da, inainte aveai nevoie de investitii, altfel iti era aproape imposibil sa pornesti la drum. Aveai nevoie de sedii, de aparatura, de angajati, de investitii in marketing.

Astazi mai mult de jumatate dintre afaceri pot fi initiate cu o suma minima de investitie:

  • un SRL (200 euro maximal),
  • un contabil (pentru un micro sub 100 lei pe luna)
  • un laptop si un telefon (aici nu o sa pun o suma, pentru ca este contextual)
  • un abonament de internet (se poate chiar si fara, pentru ca in Romania internetul este peste tot),
  • un abonament de telefonie mobila (preturile au scazut drastic si aici)
  • un domeniu de internet (sub 50 de euro) cu hosting aferent (sub 30 de euro pe an unul ieftin),
  • un site facut de tine pe o platforma wordpress (iti ia cinci minute sa inveti cum sa il faci, daca dai cautare pe google),
  • un cont gratuit de facebook
  • si CREATIVITATE (care este esentiala, dar GRATUITA).

Mai mult, daca nu ai experienta si ai bani de investit, exista toate sansele ca sa ii pierzi. As indrazni chiar sa afirm ca vanatoarea de “investitori” (business angels) si sume de investitii sunt o reminiscenta a antreprenoriatului din secolul trecut.

Daca tu vrei sa iti deschizi un restaurant cu investitie de zeci de mii de euro (sau sute de mii) iar tu nu ai banii astia si nici experienta de a produce bani dintr-o afacere, inseamna ca pui “problema” gresit. Scopul nu este sa gasesti bani ca sa pornesti o afacere, ci sa devii omul care produce banii astia (caz in care apar si parteneri potenti sau chiar si investitori). “Lupta” care se da in cazul asta – nu este sa gasesti banii ca sa pornesti o afacere, ci sa devii omul care poate produce si gestiona banii astia.

Cand nu ai resurse si nici experienta – poti pleca la drum virtual cu zero investitii. Bineinteles ca esti limitat in domeniile in care poti porni la drum, dar asta face parte din frumusetea jocului.

Cele mai simple “zone” de a porni o afacere fara investitii tin de intermediere (cumperi mai ieftin si vinzi mai scump) sau servicii.

9. Romania este paradis fiscal pentru start-up-uri

Este o afirmatie usor controversata, dar din punctul meu de vedere reala. Cu un micro cu impozit pe venit si neplatitor de tva – platesti taxe intre 1 si 3 % pe venit, in functie de numarul de angajati, si 5% impozit pe dividende. Cifrele astea par derizorii aproape.

Daca ti-a trecut vreodata prin minte sa iti deschizi un offshore (ca tot este un subiect la moda), te costa mai mult sa administrezi unul, pana aduci banii in tara, decat sa administrezi un micro perfect legal. 🙂

Lucrurile se complica abia cand treci pe TVA si pe impozit pe profit, dar asta se intampla la o cifra de afaceri de 100 000 de euro. Sa ajungi acolo si vei gasi metode de optimizare fiscala, insa strict din punct de vedere al unui start-up-er, ai toate premisele reusesti.

Atentie! la punctul 9 – cifrele vehiculate sunt valabile acum; probabil ca la anul se vor modifica datele problemei. 🙂

(daca te-am pierdut la punctul 9, tot ce trebuie sa stii este ca in 30 de minute de research pe Google poti invata aspectele astea; sunt singurele lucruri aparent complicate pe care trebuie sa le stie un antreprenor la inceput de drum… si oricum de aceste date se ocupa contabilul tau, cel pe care il platesti la inceput cu mai putin de 100 lei pe luna.)

In final, desi pare desuet ce spun, vreau sa insist asupra unui amanunt:

Singura piedica in a porni ceva pe cont propriu si a deveni profitabil esti tu: daca poti opera cu resurse putine, daca te educi si iti dezvolti creativitatea – ca sa poti creste. Iar daca devii omul care “descifreaza” cum sa pornesti o afacere cu resurse minime – abilitatea asta nu ti-o poate lua nimeni.

Iar asta se traduce, in final, prin “libertate”, din punctul meu de vedere.

Cu drag,
Daniel Zarnescu

PS: de-a lungul timpului pe ConstruimImperii.Ro am scris mai multe articole despre start-up-uri. Daca vrei sa aprofundezi, apasa pe linkurile de mai jos.

Resurse:

  1. “Cele trei etape ale unei afaceri” 
  2. “De cati bani ai nevoie ca sa incepi o afacere”
  3. “10 principii financiare de baza pentru antreprenorii incepatori”
  4. “7 reguli pentru antreprenoriatul mic”
  5. “Cum vinzi mai bine produsele si serviciile tale”
  6. “5 principii esentiale pentru start-up-uri”

PPS: Sunt convins ca multe dintre noua motive de mai sus sunt usor controversate. Vreau sa imi lasi un comentariu mai jos si sa imi spui trei lucruri:

  1. Cu care dintre cele noua motive rezonezi cel mai mult? (si de ce)
  2. Cu care dintre cele noua motive nu esti de acord? (si de ce)
  3. Spune-mi un alt motiv pe care il vezi tu pentru care sa pornesti o afacere in zilele noastre este mult mai usor decat in trecut!

Nu lasa comentariul pe mai tarziu. Un antreprenor este in primul rand o persoana reactiva: la piata, la idei, la solutii.

Lasa un comentariu mai jos si hai sa facem un pic de “brainstorming” impreuna. Pot iesi lucruri fabuloase!

 



Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 thoughts on “9 motive pentru care este mai usor ca niciodata sa pornesti o afacere

  1. 10. – te costa sub 200 lei comisionul pentru ca ALTCINEVA, o firma specializata, sa depuna tot efortul de a infiinta o firma, indiferent de varianta de organizare aleasa.

    Asta inseamna ca tu poti plati sub 200 lei si doar sa alegi un nume de firma.

    Iar de cozile de la Registrul Comertului si alte aspecte legale de infiintare si functionare, sa se ocupe altcineva, acreditat, specializat si cu experienta.

    In timp ce tu cauti primii clienti ai prodului tau.

    • Insusi acest serviciu de deschidere de firme este o idee de start-up care nu necesita investitii 🙂

      Acum cateva luni a trebuit sa schimb actele de pe o masina (de pe persoana juridica pe persoana fizica). Cand am vazut cate drumuri sunt de facut, m-am luat cu mainile de cap. Dar apoi am gasit pe cineva care asta facea toata ziua. In schimbul unei sume de bani – inclusiv mi-a luat masina si a dus-o la RAR (pe langa drumurile cu anaf-ul, politia etc).

      Doar asta facea de dimineata pana seara si avea destul clienti.

  2. Salutare Daniel, sunt total de acord cu fraza in care spui ca, ” daca te pricepi la intermediere, restul va decurge de la sine intr-o activitate proprie” , chiar si o activitate proprie bazata pe intermediere este una deosebita, dar care din pacate, se bazeaza foarte mult pe resursele fizice proprii.
    Ceea ce am dedus eu pe parcursul discutiilor noastre si din toate email-urile primite de la tine, a fost faptul ca daca vrei sa ai intr-adevar o activitate de succes, trebuie sa iti formezi cativa oameni in jurul tau ( din ce in ce mai multi, preferabil) , impreuna cu care sa iti desfasori activitatea si sa le impartasesti exact ideile tale, clare, iar ei, fiecare in felul lui, vor actiona pentru realizarea acestora!

    Apropo de lucrul cu care nu sunt de acord momentan, este punctul 4! Cel putin pana nu vor implementa biroul unic…..e un adevarat calvar din punct de vedere al hartiilor si al documentelor. Dar asta sa fie cel mai greu lucru al unui start-up-er :))

    Iar ca si un al 10-lea motiv, eu ca fire, fiind un aspirant la lucruri marete, si posibilitatea extinderii la nivel European este mult mai facila si cu mult mai multe avantaje, fata de perioadele trecute!
    Aceasta este parerea mea! 🙂

    PS: Mi-au lipsit email-urile tale! 🙂

    • Este o perioada ceva mai aglomerata decat de obicei, de-aici si faptul ca am scris mai rar.

      Legat de punctul nr. 4, probabil ca voi mai primi comentarii legate de el. Doar nu m-am referit neaparat la birocratie in sensul plimbarii actelor intre institutiile statului. Ci la sensul larg al cuvantului: e nevoie de mai putina hartogarie ca alta data in cam toate domeniile. Un exemplu ar fi lejeritatea cu care putem deschide acum un cont la banca – si gestiona relatia cu banca in general (se poate face online destul de lejer).

      Bineinteles ca sunt si banci la care stai 3 ore la coada pentru un cont si iti blestemi zilele, dar exista banci din care pleci in mai putin de jumatate de ora si ai interactiune minima cu oamenii din spatele ghiseelor (multe dintre operatiuni fiind automatizate sau pot fi gestionate direct din online).

      In ziua de azi, daca esti putin inteligent, poti reduce la minim hartogaria si poti automatiza multe lucruri care mananca timp.

      Afirmatia de la punctul 4 suna in felul urmator: “este mult mai putina hartogarie si este nevoie de mai putine resurse umane”. Nu am zis ca nu mai este birocratie sau ca Romania nu ar fi stat birocratic. 🙂

      PS – good to be back. Mersi de mesaj.

  3. Un al 10-lea motiv ar fi ca anumite produse se pot face mai repede: carti electronice, rapoarte pe anumite teme, materiale audio si video. In plus, este si piata pentru asa ceva 🙂

  4. Noi rezonam cel mai mult cu punctul 2, fiind la inceput (1 an de la infiintare) suntem cei mai flexibili, ne adaptam foarte usor si reusim sa indeplinim dorinte instant 🙂 Ca sa nu mai vorbesc de cheltuieli, atunci cand sunt pe “aratura” putem cauta noi solutii si cu 5 lei in buzunar; ce-i drept, vanzarile nu se fac pe “burta goala” dar nu te omoara nimic atat timp cat nu renunti 🙂

    In momentul de fata as putea spune ca nu sunt de acord integral cu motivul nr. 8, desi am pornit cu investitie minima (SRL-D) si cu aproximativ 230 euro/luna pentru un spatiu, acum avem mare nevoie de niste bani cu ajutorul carora sa ne putem continua sanatos activitatea. In domeniul nostru (mobilier la comanda) este vitala o investitie de cel putin 4000 euro pentru o autoutilitara (second-hand) plus scule de mana (dar daca nu intri nou in domeniul asta, le acumulezi in timp – nu prea ai cum sa te devii tamplar peste noapte – dar poti sa intermediezi :). Desi, pare un domeniu in care se fac multi bani, la inceput platesti mai mult cheltuielile, asa ca in acest an de activitate legala nu am reusit sa punem deoparte mai nimic. Dar cand primesti in “dar” o autoutilitara de care te folosesti timp de 2 ani si iti duci la bun sfarsit toate comenzile esti recunoscator si multumit pana in momentul in care a cedat (mecanic si “psihic” 🙂

    Un al 10-lea motiv ar putea fi faptul ca sunt suficiente persoane care au inteles importanta “lucrului bine facut” si cauta servicii si produse de maxima calitate. Nu ma pot pronunta in raport cu trecutul dar observ ca persoanele platesc chiar mai mult atunci cand aleg un produs exceptional (chiar si la noi – ca oameni – ca suntem invadati de o multitudine de produse “proaste” si preferam sa platim mai mult pentru un produs bun)
    Asadar, este mai usor sa pornesti o afacere in zilele noastre cand esti foarte bun la ceva, cand oferi maxima calitate si reusesti sa identifici nevoia clientului. Poti pleca la drum cu investitie destul de minima iar daca esti corect iti este aproape imposibil sa nu urci. Piata pare sa se aseze cumva si oamenii nu mai cauta cel mai ieftin produs ci cauta sa mearga unde sunt tratati cel mai bine si frumos ca sa obtina calitatea si produsele dorite (poate este din cauza ca am renuntat sa ne mai pierdem timpul cu cei care cumpara numai ieftin si intalnim alte gandiri, mai productive :).
    Daca esti foarte bun la ceva inseamna ca iti si place, asadar piedicile care pot aparea pe parcurs iti vor parea usoare si le rezolvi rapid.

    Ehh, cred ca m-am intins cam mult 🙂
    Faci o treaba buna!
    Tine-o tot asa! si
    Multumim pentru informatii

    • 🙂 felicitari !

      la partea cu 4000 euro investitie, eu as pune intrebarea in felul urmator:

      – de cate comenzi (si pe ce produse) am nevoie ca sa produc 4000 de euro – necesari pentru investitie?
      – unde gasesc clientii astia? (ce trebuie sa fac ca sa vand de valoarea asta)
      – in cat timp?

      Cresterea “organica”, bazata pe vanzari, este cea mai sanatoasa. 🙂

  5. 1. Rezonez cu nr. 1 ( e mai usor sa te promovezi), cu nr. 5 (antreprenorul este mai in control al proprii lui vieti) si nr. 7 (acces mai usor la mentori) pentru ca mi-e foarte usor sa le pun in aplicare

    2. nu rezonez cu nr. 9 ( Romania paradis fiscal pentru start up) Poate pentru start up, ca apoi, cred, cei cu controalele mananca de vii pe micii producatori, pe cand cei mari trag sforile

    3. Astazi si cei foarte tineri si cei fara multe diplome sau scoli pot avea activitati aducatoare de profit daca au o pasiune, se documenteaza si impartasesc informatia publicului tinta via internet

  6. Man, tu in ce tara traiesti?

    Am experienta de noua ami ca antreprenor si daca as fi stiut ce stiu acum NU as fi pornit un business in Romania.

    Romania este o tara in care afacerile sunt dificil de pus pe picioare, dificil de mentinut, birocratia este excesiva iar consumul de energie ca antreprenor e imens. Sansele sa reusesti sunt scazute, finantarea nu exista, concurenta este ridicata. Oamenii citesc ce scrii iar experienta de antreprenoriat nu e roz si nici usoara. Nu e corect sa scrii articole cu iz capitalist intr-o tara in are angajatii in sectorul de stat sunt la peste un sfert din cel privat.

    Dintre cei care citesc se poate sa fie multi carora le-ar fi foarte bine angajati sau antreprenori in alte tari.

    Si in final – paradis fiscal? Are you f**king kidding?

    • Cred ca in aceeasi tara ca si tine 🙂

      Nu am spus niciodata ca viata ca antreprenor este roz / usoara. DImpotriva, daca citesti alte articole ale mele, o sa vezi parerea mea.

      Un exemplu este aici:
      https://construimimperii.ro/blog/povestea-cu-papagalul-broasca-si-mistretul-curs-de-negare-de-sine/

      Citez din articolul de mai sus:
      “De fiecare dată când aud pe cineva care îmi spune că vrea să pornească o afacere şi acel cineva este fără experienţă, involuntar oftez; apoi încerc să îl fac să înţeleagă că o să fie greu.

      Suntem pe un site de business, dar trebuie să îţi atrag atenţia totuşi, că nu toţi suntem destinaţi schimbării.”

      Nu am nimic impotriva statutului de angajat. Am fost angajat si in pozitii in care nu am avut rezultate, si in pozitii in care am avut rezultate foarte mari. Nu mi-a placut rutina si mereu am vrut mai mult. Asta mi-a adus si destule neplaceri si, vorba ta, o energie consumata imensa.

      Parerea mea insa ramane – daca vrei sa pornesti o afacere, astazi, spre deosebire de acum 9 ani, este MULT MAI USOR. Vorbesc strict de partea de inceput.

      Cat despre “paradis fiscal” – am spus clar in ce context consider ca este. Sa infiintezi o afacere si sa platesti 1-3 % din venituri + 5% impozit pe dividende – este cel mai aproape de paradis fiscal. Un cunoscut, roman, care avea afacere in Canada mi-a spus prima oara lucrul asta: “Nici nu stii cat de norocosi sunt romanii. La noi primul lucru pe care il faci este fisa fiscala. Platesc aproape jumatate din tot ce produc intr-un an, asta la prima mana.”

      Repet – nu vorbesc la modul general, ci strict in contextul indicat – pe start-up (eventual pe servicii), daca ti-l faci micro, cu impozit pe venit, neplatitor de tva. Si eventual si sediul sa il ai cu “activitate la terti”. Contabilitatea este simplificata, sansa de control este mai mica etc etc etc.

      Nu neg, repet, ca pe urma este mult mai greu. Sa o cresti, sa o stabilizezi – sa poti face previziuni etc.

      Dar “mana” ti-o poti face relativ ieftin, momentan.

  7. Totul este mai simplu decat pare. Iti trebuie pasiune,claritate,decizie si rabdare. Internetul este o sursa inepuizabila de informatie iar cu acest “mic” ajutor poti deveni expert in aproape orice iar apoi poti vinde infotmatia mai departe construind o adevarata afacere .
    Iti gasesti pasiunea, studiezi piata, te informezi din cele mai bune surse apoi pornesti afacerea…..

  8. Super dragut, dar totusi asta cu Romania paradis fiscal, e cam la plesneala. 🙂

    Asa cum ai spus, aia 1-3% sunt impozit pe venit, nu pe profit. Asadar daca ai cheltuieli cu productia, cu vanzarea, cu orice, pe alea nu poti sa le deduci. Si in fapt, impozitul pe care o sa-l platesti, raportat la profit, e mai mare de 1-3%. Totodata dai ca exemplul serviciile, dar sa nu uitam ca pe activitati de consultanta, nu platesti impozit 1–3% din cifra de afaceri ci 16% din profit.

    In rest, da cred si eu ca e mai simplu azi sa pornesti un business pentru ca nevoile consumatorilor sunt in crestere, comportamentul (impulsul) de cumparare este mai activat decat in trecut, mindsetul de business este mai prezent decat in trecut.

    • Irina, eu am facut un exercitiu creativ in articolul asta. Daca veneam cu un articol “9 motive pentru care nu ai nicio sansa ca antreprenor in Romania” – era de ajuns sa pun o intrebare pe facebook – si cred ca primeam sute/mii de raspunsuri.

      Scopul meu este sa provoc oamenii sa gaseasca si partea frumoasa, facila – a lucrurilor.
      Da, daca e sa caut contexte in care demontez fiecare afirmatie dintre cele enumerate de mine, sunt convins ca le gasesc. Pentru ca suntem antrenati sa ne plangem si sa aratam cu degetul – cand nu functioneaza ceva.

      Personal, insa, cred ca lucrurile se vor mai imbunatati in mediul antreprenorial in Romania. Este de imbunatatit destul. Dar asta nu inseamna ca nu este mai usor ca niciodata sa pornesti o afacere in Romania.

      Depinde incotro te uiti, pentru ca dai energie acelui lucru.
      Eu prefer sa ma uit catre lucruri care sa ma ajute in activitatea mea.

      Sa cauti motive pentru care nu o sa reusesti
      sau
      Sa cauti motive pentru care o sa reusesti

      Intre cele doua “filozofii” sta doar un “nu” 🙂

  9. Da prin mijloacele actuale ,este ușor să îți faci afacerea cunoscută . Cu atâtea mijloace ,nici nu știi de unde să începi.

    Dar ,lumea stă bine demografic dar în România situația nu este chiar așa ,cu o populație în scădere și îmbătrânită potențialii clienți sunt mai reduși . Asta în cazul în care ai o afacere doar pentru România

    Motivul meu pentru care e ușor să deschizi o afacere :

    În ziua de azi sunt mult mai multe domenii în care poți activa și se caută substituții și soluții noi , pe care tu le poți crea .

    „Ex nihilo nihil”

    • odata cu barierele geografice inlaturate, decizia iar este personala – carei piete te adresezi. Poti sa ai clienti vorbitori de limba engleza, rusa sau, de ce nu, chineza – daca vrei sa ajungi la mai multi oameni.

      Vara-mea vinde rochii pe tot globul,
      Un prieten face aplicatii pentru piata chineza!
      Iar pe piata vorbitoare de engleza – cunosc zeci, poate sute de antreprenori romani.

  10. Rezonez cu toate cele 9 puncte,un motiv sa faci o afacere in ziua de azi este ca pe langa afacerea pe acre o faci poti vinde insasi dezv.personala pe care ai deprins o ca sa ajungi la acea afacere,poti fi sursa de inspiratie pt multi,si nu in ultimul rand iti cresti increderea in tine care e buna si pt sanatate dapai pt orice alt aspect al vietii!!!Multumesc Daniel pt inspiratie!!

  11. Daca vrei , se poate ! Posibil totul este mult mai usor acum , decat in trecut . Daca iti doresti ceva cu adevarat , cu siguranta o sa reusesti . Anul trecut pe vremea asta lucram la proiectul meu , nu aveam banii necesari dar stiam ca o sa reusesc . Am aplicat la un program de finantare , cumva am reusit desi tuturor le era foarte simplu sa imi spuna ca nu am nici o sansa , dar daca iti doresti sufiecient de tare o sa reusesti . Intr-un final am reusit prin multa multa munca si rabdare . Acum am propriul meu restaurant cu mancare sanatoasa si lucrurile nu se opresc aici . Multumesc pentru toate sfaturile utile , m-au ajutat incredibil de tare . O

    • Si eu iti multumesc. Nici nu stii cat conteaza in oceanul de negativism in care ne scaldam, sa mai auzim din cand in cand si o poveste a cuiva care spune “eu am actionat, am reusit si se poate”. 🙂

      Felicitari!
      (si nu uita ca aceasta calatorie nu se incheie niciodata)

  12. Eu nu o sa scriu aici al 10-lea motiv pentru care e o idee buna sa deschid o afacere. Cele 9 motive expuse sint bune si ar mai fi sii altele care ma indeamna sa pornesc un “biznis”.

    Exista insa un singurmotiv (care are insa citeva sub-motive sa zicem) care me impiedica sa demarez:
    Am ideea, am mijloacele, dar nu am cum sa vind (si aici o sa insir motivul cu “sub-motivele” de care spuneam:
    -nu stiu sa vind
    -si daca as sti, nu pot fi la client cautind contracte, la client implementind solutii, la client depanind si stind on call pt eventualii clienti care ar suna). Sa fiu la un client implementind o solutie, sa zicem, se poate impaca cu partea de on call si cu celelalte fiindca oriunde ar trebui sa ajung discut si programez la tel in timp ce imi fac treaba. Dar sa alerg dupa contracte nu am cum, mai ales imediat dupa ce am primul contract de care trebuie sa ma ocup.
    nu imi permit sa platesc salariu; unui “vinzator” care imi va aduce primul contract poate dupa 3-4 luni.
    Daca exista o solutie pe care nu am “vazut’o” as fi bucuros sa o aud.

    O zi faina

  13. Frumos articolul tau , Daniel. Ai dreptate cand spui ca este usor sa incepi o afacere. Dar, pentru a deveni propriul tau stapan, ar trebui sa ai posibilitatea si de a continua sa dezvolti afacerea pe care ai initiato. Ce te faci cu avalansa de “controlori” si indivizi care vor da buzna in biroul tau aproape tot timpul?
    Stii care era intrebarea celor de la Garda Financiara cand intrau in birou la mine? “Pe cine ai in spate si cine te recomanda?”
    Stii ce-mi spuneau 5 minute mai tarziu? “O mie de caciula si iti dau amenda minima de 8000” (si de obicei erau trei)
    Eu nu vreau sa descurajez tinerii sa-si deschida afaceri, dar Romania este inca un sat fara caini, invadata de o haita bine organizata de caini fara sat. Pana cand nu se va lucra la eliminarea coruptiei, Romania va continua sa ramana “saraca tara bogata”.
    Multumesc!

    • Si este o lupta care va dura mult timp de acum incolo. Ce sa facem, sa nu mai venim cu o noua generatie de antreprenori din urma pana nu dispare coruptia? 🙂

      imi pare rau sa aud prin ce ai trecut,
      Din punctul meu de vedere efortul oamenilor ca tine nu este in van. Fac parte dintr-un proces mult mai amplu decat percepem noi.

      Apropo de controale, am vorbit cu cineva de la Garda Financiara si imi spunea ca de cand cu mania Social Media, colegii lui sunt ceva mai “rezervati” in abordare.

      “E de ajuns un nebun sa puna pe cineva pe Facebook si se creeaza o nebunie mai mare decat noi”

      internetul are si partile lui rele (o sa scriu un articol despre cum pot face rau miscarile pe facebook, desi intentia e buna),
      dar in anumite situatii “frica de fb” duce la “bune practici” 🙂

      Foarte ciudat

  14. De unde ati scos tariful unui contabil la sub 100 lei pe luna? Probabil unul care lucreaza la negru si nici nu e bine pregatit. Numai o persoana nesigura de propriile abilitati profesionale lucreaza gratis. Eventual o sa invete pe amenzile platite de firma care l-a angajat. In rest iti dau dreptate.Trebuie doar sa iesi din zona de confort si sa fii dispus sa muncesti.

  15. Este usor pentru ca poti deschide un business in domeniul training-ului sau coach-ingului online, iar acolo nici macar nu ai nevoie de toate resursele enuntate mai sus. Poti incepe doar un un site pe .eu (cel mai ieftin caz) care cu tot cu gazduire costa pana in 50 lei. Apoi publici articole si informatii de valoare, te faci cunoscut pe retelele de socializare si in diverse medii online. Cresti incet si sigur, mai ales ca acum multa lume are nevoie de educatie, li s-au deschis la multi ochii in ultimul timp. Mai ales au nevoie de educatie in domeniul banilor, ma intreaba multi cum de reusesc sa castig destul de bine lunar in conditiile in care aparent “nu fac mai nimic”.