Ziua cand internetul a batut televiziunea in Romania!

17 nov.

romania-steag-fata-copil_micCine a fost la evenimente unde am vorbit despre marketing stie povestea, partial. In 2012 s-a intamplat, pentru prima oara, o miscare atipica la nivel de politica in Romania.

La alegerile pentru primaria capitalei s-a batut tot ce insemna vechiul – opulent, arogant, manipulator al maselor, sprijinit de partide, cu noul – activist, cu misiune personala, reprezentantul modernului.

S-au batut pe de-o parte Oprescu si Prigoana, care au bagat in publicitatea conventionala milioane de euro (televiziuni, panotaje etc) si Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, care si-a facut o campanie exclusiv prin facebook si care a costat undeva aproape de 60 000 de euro.

Milioane de euro versus zeci de mii de euro.

Si, pentru prima oara, internetul a reactionat. Satui de reprezentantii clasici ai partidelor, utilizatorii facebook au inceput sa vibreze la mesajele lui Nicusor Dan. Si Nicusor Dan a devenit o moda, o pavaza, un mod de a fi. Era imaginea celui care era refuzat de catre televiziuni, a celui care, in fata grobianismului candidatilor clasici, reprezentanti ai caracatitei politice, el raspundea cu expertiza, dar si timiditate si privire usor rusinata.

Lui Nicusor Dan i-a lipsit vivacitatea atunci, discursul. Dar internetul si-a facut treaba si a inclinat pentru prima oara, incet, balanta in favoarea noului.

Scorul a fost pe masura investitiilor:

  • Sorin Oprescu, exponentul PSD, autointitulat “intependent”, dar sustinut de USL la vremea respectiva – 56.25 %
  • Silviu Prigoana, un cunoscut al emisiunilor de tip can can, milionar din afaceri cu statul, exponentul afaceristului fara scrupule – 15.98 %
  • Nicusor Dan, adevaratul candidat independent, sustinut de utilizatorii Facebook – 9.44%

Am spus atunci – balanta o sa se tot incline in favoarea internetului. In momentul asta campaniile se fac in stilul clasic, cu milioane de euro bagate in televiziuni si outdoor in special, dar si pomeni electorale. Cand se intalnea un staff si isi puneau la cale strategia – intai calculau bugetele pentru televiziuni iar ramasitele le lasau pentru internet. O sa existe un moment in care, in campanie, internetul o sa devina prioritar… iar resturile le vor lasa televiziunilor.

“Revolutia oamenilor cinstiti”

La finalul lui 2014 scenariul s-a repetat, cu reflectoarele de data asta pe Monica Macovei. Internetul a vibrat inca o data si candidatul, respins si atacat de absolut toti ceilalti candidati (sprijiniti politic), a inceput sa adune simpatii.

Macovei a devenit exponentul celui care refuza, inca o data, grobianismul celor care se foloseau de publicitatea clasica pentru a manipula masele. Amuzant este ca, pe stil vechi, scopurile unui candidat erau simpliste:

  • captarea atentiei pe canale unidirectionale (televiziunea si panotajul nu ajuta la COMUNICARE cu electoratul, ci doar la transmitere a mesajului)
  • o imagine de intangibilitate prin care era descurajat votul persoanelor care nu erau de acord (senzatia de inutilitate a exprimarii votului)
  • SHOW grobian, in care excelau opulenta, agresivitatea, energia in discurs (si nimic constructiv)

Pe stil nou strategia devine complexa si un apanaj al comunicarii mesajului si al dialogului. Daca pana acum candidatii apareau la televizor si doar in context de multimi adunate (pentru discursuri populiste), in care distanta dintre electorat si candidat era marita prin diferenta sociala, in loc sa fie apropiata, acum candidatii incepeau sa isi faca analize strategice si sa miste un electorat letargic – prin dialog direct.

Pe stilul vechi – daca vorbeai cu Vasile, din colt, pierdeai timp. Pentru ca Vasile mai vorbea doar cu Gheorghe si Ion. Timp in care contracandidatul tau aduna mii de oameni intr-un singur loc si vorbea fara intrerupere doua ore, bagand audienta in transa. Pe stil nou, faptul ca vorbesti cu Vasile inseamna ca vorbesti cu toti oamenii care se regasesc in Vasile, care sunt ca Vasile. Pentru ca Vasile, acum, prin internet, poate deveni o portavoce.

Exista o regula in marketingul politic care spune ca electoratul nu voteaza cu cel cu care vrea sa voteze, neaparat, ci cu cel care are o sansa, ca sa nu isi risipeasca votul. De-asta si dorinta de a transmite o pozitie infailibila. Omul voteaza cu cine crede ca are o sansa, in esenta primele doua locuri. Nicidecum cu cel care pierde fara drept de apel.

In cazul asta Macovei, fostul ministru al justitiei, fara sustinere politica, fara un aparat de organizare, cu o campanie inceputa foarte tarziu – a scos niste rezultate, desi modeste la general, incredibile, pentru o batalie dusa majoritar in online:

  • in Bucuresti – 12%
  • in Cluj – 8%
  • in Timisoara – 6%
  • in Iasi – 6%
  • etc.

Monica Macovei a avut un electorat total diferit, atipic. Intelectualii, persoanele cu studii superioare, frustrate – care in mod normal NU AR FI VOTAT. A fost scanteia care, intr-un final, a contat foarte mult.

Iar mesajul ei a ajuns, subliminal, foarte departe: “Astazi a inceput revolutia oamenilor cinstiti.”

Si ajungem in punctul culminant, in care cei doi titani si-au dat batalia finala in fata unei natiuni mai divizata ca oricand – Victor Ponta si Klaus Iohannis.

“O sa castigam”

Inainte de turul I am avut o discutie cu un prieten foarte activ in campania PSD (am prieteni in politica in toate taberele si imi place sa vorbesc cu ei, ca sa imi dau seama cum sunt gandite campaniile – pur hobby).

Prietenul asta mi-a zis foarte transant si sigur pe el un scenariu care suna “bulletproof”:

“De data asta o sa castigam. Pentru prima oara dupa mult timp avem toate piesele jocului. Avem bani, si lansarea candidaturii lui Victor Ponta a fost o dovada. Suntem mai uniti ca oricand. Dreapta este dezbinata. Controlam si partea de internet, unde am fost mereu slabi.

Avem strategia de partea noastra. Avem scenarii de evolutie cu fiecare contracandidat in parte si gandite campanii de denigrare. Sincer – il vrem pe Iohannis in turul 2. O sa ne folosim faptul ca e neamt si ca nu e ortodox pe partea rurala. Nu avem cum sa pierdem.”

Si atunci am inteles sloganul ales de Victor Ponta – “Mandri ca suntem romani”. Vorbim de un slogan care fusese gandit IN AVANS pentru marea confruntare cu un neamt.

Strategia PSD – geniala!

Strategia PSD, desi dusa la extrem, a fost geniala. Nu am mai vazut de mult timp o atentie la detalii atat de mare. Pe masura ce lucrurile evoluau, piesele de puzzle imi apareau si mie in fata ochilor, din ce in ce mai evidente. Iar punctul culminant, pentru mine, ca factor declansator pe toata aceasta nebunie, a fost cand, in drum catre casuta pe care o construiesc intr-o zona aparent liberala, am vazut un banner imens cu un fost primar liberal, cot la cot cu Victor Ponta si cu mesajul “El il voteaza pe Ponta!”

Pe scurt, cateva dintre “piese”, multe dintre ele la limita legalitatii:

  • au “furat” 400 primari prin ordonanta de urgenta prin care se dadea liber la “migratia” catre alte partide (genial)
  • s-au folosit excesiv de tema religiei si a nationalitatii – mai ales in zona rurala (incalca macar moral prevederile constitutiei – articolul 4)
  • s-au folosit de structura BOR pentru campanie (bisericile si popii au facut campanie activ) – sunt documentari si de promisiuni de bani / facilitati de la buget, dar si de amenintari pentru a se conforma (genial)
  • icoane cu Arsenie Boca si “Votati Victor Ponta” sfintite :)) – inca putin si se ridicau moastele sfintei paraschieva si tineau un discurs pentru ponta
  • au sustinut-o pe Udrea (este doar un caz) – doar ca sa fragmenteze dreapta; dovada – nu a aparut nimic negativ de la PSD cetire catre udrea, desi pe Iohannis erau tunurile puse. Iar Udrea, la final, a zis “eu nu va pot spune cu cine sa votati, ambii sunt la fel de rai” – incurajand astfel indecizia care este folositoare lui Ponta (genial – au sustinut factiuni de dreapta pentru fragmentare)
  • zeci de filmulete de denigrare a lui Iohannis sponsorizate pe Facebook (nu am vazut campanii sponsorizate de denigrare a lui Ponta, in schimb)
  • fluturasii cu “Iohannis va taie pensiile” atasati la fluturasii de pensii; au implicat si Posta Romana in campanie, pe langa BOR.
  • obsesia pe “aparatorul pensiilor” – activand un “trigger” puternic in randul populatiei pensionare – desi pensiile nu pot fi taiate de nimeni! – ca decizie a Curtii Constitutionale (nici Basescu nu a putut micsora pensiile)
  • au putut sa dea de mancare la peste 50-60 000 de oameni care au participat la lansarea oficiala a lui Ponta (vezi episodul cu stadionul national) – asta a fost un tur prin care si-au aratat muschii “financiari” si momentul in care liberalii au facut pasul inapoi
  • Basescu a facut blat cu ponta! – sustinand-o pe udrea; aduceti-va inclusiv aminte de episodul “ofiterul sub acoperire” care s-a incheiat brusc. Nu vreau sa intru aici in detalii – de ce a facut asta.

In conditiile astea reusita lui Iohannis nu numai ca este surprinzatoare, ci poate fi privita ca un miracol.

Un prieten din partea liberala mi-a spus ca pana si liberalii au facut blat cu PSD-ul, ca nu au incredere in Iohannis si ca nu il sustin in mod activ.

“Este singur. Nu are staff, nu are strategie, nu are nimic. A fost lasat in fata ca sa isi rupa gatul.”

Batalia parea pierduta. Ruralul era tot “rosu” iar urbanul – ori era fragmentat, ori indecis, ori pasiv – refuzand sa voteze.

Pana aici PSD s-a coordonat, din punct de vedere strategic, genial. Insa chiar in istoria recenta a Romaniei este demonstrat faptul ca intre turul I si turul II lucrurile evolueaza cateodata total surprinzator. Daca strategic totul a fost ca la carte, tactic au aparut greseli.

pensii
Greseala nr. 1 – Internetul nu a fost inteles pe deplin !
Campania pe internet a fost aproape exclusiv bazata pe negativ. Stiind ca nu este teritoriul lor, s-au limitat in aceleasi campanii de denigrare care, la televiziuni, ar fi functionat fara drept de apel.

Insa filmuletele sponsorizate cu gafele lui Iohannis, cu balbele lui, cu trecutul lui – au fost PREA evidente. Pur si simplu s-au bazat pe comunicarea mesajului, ignorand un fapt esential: electoratul pe internet comunica! Pe internet mesajele nu sunt unidirectionale, cum le-au folosit cei din staff-ul PSD.

Daca un panou cu “Ponta va apara pensiile” functioneaza in rural, internetul functioneaza precum un organism. Celulele comunica intre ele, vibreaza. Iar evidentul este penalizat.

Cand vezi un film denigrator sponsorizat, ca utilizator de internet, te revolti, pentru ca este un atac la propria ta inteligenta.

La televizor te uiti, la panou te uiti, la fluturas te uiti, la o revista pe suport hartie te uiti.
Pe internet nu doar te uiti, ci si INTERACTIONEZI.

Si utilizatorii de internet au inceput sa interactioneze, din ce in ce mai mult.
Era ca si cum Romania s-a divizat in doua parti: cei care doar se “uitau” si cei interactionau.
A fost pentru prima oara cand cei care interactionau au fost mai multi decat cei care se uitau la campanie ca la un show.

Pe internet au inceput sa circule filme cu popi care sustineau un presedinte roman si ortodox. Icoanele sfintite cu Arsenie Boca. Poze cu fluturasii “Iohannis va taie pensiile”. Si pe masura ce se dezvaluiau piesele de puzzle, energia crestea.

boca-ponta

Greseala nr. 2 – Diaspora s-a enervat

Daca dezbaterile dintre cei doi candidati au fost dezamagitoare, faptul ca responsabil pentru alegerile din diaspora era unul dintre candidati a cantarit foarte mult, mai ales pe fondul unei evidente iesite din comun.

Daca diaspora vota in conditii normale, energia nu crestea. Insa cozile din diaspora de kilometri intregi ale celor care voiau sa voteze, coroborate refuzul lui Ponta de a mari numarul sectiilor de votare au fost luate drept un afront personal de catre cei care traiesc dincolo de granitele tarii.

Cumva romanii din diaspora au inteles ca lucrurile nu se vor schimba in turul doi si au luat masuri. S-au inarmat cu periute de dinti, cani de cafea, covrigi – si s-au asezat in ceea ce a devenit un protest impresionant fata de guvern, in intreaga lume – aceleasi cozi kilometrice.

A fost un altfel de boicot.
diaspora paris
Si pe masura ce timpul trecea, acelasi internet transmitea mai departe poze cu cozile, cu oameni lesinand la cozi, mesajele oamenilor care stateau de zece ore la o coada ca sa puna o stampila.

Presiunea romanilor din diaspora a fost esentiala! Rudele lor, din Romania, au aflat si au inceput sa inteleaga. Si Romania era prinsa intre doua lumi: lumea televiziunilor, unde moderatorii sau purtatoarea de cuvant a PSD sustineau ca sectiile de votare din strainatate sunt goale, si acelasi internet, care transmitea realitatea sutelor de mii de romani care voiau sa voteze si nu puteau.

Spre seara, cand era deja evident ca nu vor putea sa voteze si ca sunt multe persoane care au stat o zi intreaga in picioare doar ca sa li se inchida portile in nas, a reactionat si Romania. A fost o lupta a dezinformarii (campaniile clasice, la televiziune) versus organismul actual sustinut de internet.

Strategia a fost geniala, am mai zis. Nu s-a luat in considerare tocmai interdependenta elementelor care sustineau strategia. Daca diaspora era lasata in pace, sa voteze, finalul putea fi altul.

Greseala nr. 3 – DEZBATEREA foarte dezechilibrata!!!

Imediat dupa primul tur primele declaratii ale lui Dragnea si Ponta, versus declaratia lui Iohannis – deja ne arata o viitoare lupta extrem de dezechilibrata.

Liviu Dragnea aparea extrem de arogant in fata camerelor, anuntand o diferenta zdrobitoare intre Victor Ponta si Klaus Iohannis.

“Este cea mai mare diferenta intre doi contracandidati din ultimii 20 de ani, o diferenta de peste 10 procente. Victor Ponta va fi presedinte pentru ca Iohannis nu este Basescu. Ba chiar este un contracandidat extrem de slab.”

“Macovei este dezamagitoare. Nu conteaza. A luat doar 5%.”

Atacul asupra electoratului lui Macovei arata aroganta cu privire la un electorat foarte puternic. Scanteia s-a transformat in flacara.

Declaratia lui Iohannis dupa primul tur, prima aparitie, a fost total rupta de context. Fara suflu, obosit, cu un mesaj usor incoerent. Un prieten imi spunea, amuzat, ca atunci cand il asculta pe Iohannis, nu poate sa il citeze cu nimic, pentru ca vorbeste foarte incalcit si de plastic.

Aici tin sa spun un aspect: cunosc foarte multi oameni care l-au votat pe Iohannis in primul tur si care l-au vazut dupa, pentru prima oara, in fata camerelor, cum vorbeste. Reactia a fost una de dezamagire – diferenta intre vivacitatea lui Ponta si lentoarea lui Iohannis fiind evidenta.

Am prevazut momentul dezbaterii dintre cei doi si atunci am sustinut apropiatilor: “Mi-e groaza de o dezbatere. Ponta o sa mature cu el pe jos.”

Repet insa ceva esential – multi oameni il votasera pe Iohannis fara sa il vada vreodata. Stiau de el doar ca e neamt si ca facuse minuni in Sibiu.

dezbatere

Iar prima dezbatere a fost un dezastru.
Iohannis a fost incoerent, fara mesaj, total nepregatit. Pe pupitru avea doar telefonul.
Ponta s-a inconjurat de cifre, documente, dosare, a venit cu Constitutia dupa el, dar si cu Biblia, pe care nu s-a sfiit sa jure in fata camerelor.

Electoratul Anti-Ponta (dar si cel Pro Iohannis) a primit un pumn in plex. Ponta nu a surprins cu nimic, a fost exact asa cum se asteptau cu totii – agresiv, incisiv, tot timpul a avut ultimul cuvant la el, culminand cu o lipsa evidenta de respect la adresa contracandidatului.

Dezbaterea a fost atat de dezechilibrata, incat electoratul nu a stiut cum sa reactioneze. Internetul a vuit din nou. Celulele au interactionat. Cei indecisi “s-au indecis” si mai tare, desi sperau intr-o solutie. Cei pro Iohannis au inceput sa isi puna intrebari, daca nu cumva cauza lor este nedreapta. Insa cei antiPonta au fost cei mai dezarmati, pentru ca si-au dat seama ca votul lor nu conteaza, ca jocurile sunt facute. Si au fost la un pas de a nu vota in continuare.

Punctul culminant in prim adezbatare a fost cand Iohannis l-a acuzat pe Ponta de campania cu mesajele anti Iohannis atasate fluturasilor cu pensiile… si acelasi Iohannis a ajuns sa isi ceara scuze pentru campania lui defaimatoare la adresa lui Ponta.

Au inceput sa apara postari dure la adresa lui Iohannis, un neamt care parea mai roman decat multi dintre cei care voiau sa il voteze.

A doua dezbatere a fost din nou slaba pentru Iohannis. Electoratul deja se invatase cu Iohannis, l-a acceptat cu greu. Si cumva tragea speranta sa vada o imbunatatire. Iar Iohannis a venit si el cu dosare, de data asta. Insa a fost la fel de slab in dezbatere, totul culminand cu o acuza la adresa lui Ponta de plagiat a lucrarii de doctorat, la care Ponta, arogant si agresiv, a cazut in picioare, mintind (pentru a cata oara) ca are o hotarare definitiva si irevocabila ca NU ESTE plagiat ce a facut el.

Lipsa de reactie a lui Iohannis devenise deja un laitmotiv al dezbaterii in sine. Insa a fost, de fapt, un punct cheie.

A treia dezbatere nu a mai existat. Ponta maturase cu Iohannis pe jos. Era ca si cum se infruntau intr-un ring un boxer profesionist si un urs panda, greoi si fara reflexe.

Iar pe internet au aparut ironiile.

Un mesaj foarte amuzant de altfel a fost o postare pe Facebook: “Il votez pe Iohannis. un om atat de fraier incat nu are cum sa fie necinstit.”

Si aici s-a intamplat minunea! A fost o dovada clara de “underdog“, un pariu pe care nu l-ai tine, un cal schilod care alearga la curse cu un campion multiplu, de rasa pura. Un Seabiscuite al politicii romanesti.

Iar oamenii, pentru prima oara, s-au regasit in ala fraier, care nu se poate exprima, incapabil sa spuna ceva coerent, incapabil sa faca fata. Batut fara drept de apel, pe o logica de bun simt, nu ar fi avut nicio sansa ca sa recupereze cele 10 puncte diferenta.

Insa tocmai inabilitatea lui Iohannis de a contracara pe Ponta i-a unit pe toti cei care erau indecisi, cu cei anti Ponta si pe cei pro Iohannis. Pentru prima oara s-au unit toti cei care s-au simtit fraieri, incapabili sa se exprime, care s-au saturat de smechereala.

Asa s-a jucat campania prezidentialelor din 2014. De data asta nu a invins contracandidatul Iohannis, ci a invins omul de rand, care s-a dus sa voteze tocmai pentru ca reprezentantul lui este incapabil sa faca diferenta.

Pentru prima oara votantii au simtit ca ei fac diferenta si nu si-au mai lasat soarta la mana a doi candidati cu lipsuri evidente.

Pentru prima oara a invins fraierul pe smecher. Metaforic a avut drept de castig liceanul cu pistrui si ochelari in fata celui care ii ia banii de mancare, in pauze.

Si pentru ca seara exit poll-urile aratau o relativa egalitate intre cei doi, centrul oraselor mari s-au umplut de protestatari. Amuzant este ca daca diferenta nu era atat de mica si Ponta era in frunte la distanta confortabila, nimeni nu ar mai fi iesit in strada, ci s-ar fi pus experienta in contextul dezamagirilor politice de dupa revolutie.

protest

A fost o lupta intre doua civilizatii: civilizatia celor care inca mai cred ca pensiile pot fi marite dintr-o semnatura vs. civilizatia celor cu facebook, care au invatat sa se informeze si dialogheze.

Este primul pas inspre un marketing politic corect, care sa ia in considerare electoratul, in toata complexitatea lui. Iar de acum incolo internetul nu va mai fi ignorat. Cum internetul inseamna interconectare, campaniile politice vor deveni mai sincere si mai bazate pe individ.

Sa speram doar ca data viitoare internetul va inclina balanta in favoarea unui candidat, nu neaparat impotriva altuia.

Insa asta ar fi urmatorul pas.

Daniel Zarnescu
_DSC0420

Later edit:

  • nu sunt nici basist nici psd-ist (dar faptul ca am fost acuzat din ambele parti ma face sa cred ca am expus impartial lucrurile)
  • ma consider liberal prin ce fac si cum gandesc, insa consider ca nu exista partid liberal in Romania la ora asta. Nu ma regasesc in niciun partid.
  • lumea m-a acuzat ca am spus ca strategia PSD a fost geniala; o recunosc ca fiind murdara, insa cred ca dreapta are serios de invatat la partea de organizare si unitate de la ei. Prin comparatie dreapta a fost sub orice critica si a fost o minune ca Iohannis a castigat.
  • am fost acuzat ca l-am facut fraier pe Iohannis; l-am facut fraier pe Iohannis in aceeasi masura in care m-am facut si pe mine fraier, pentru ca l-am votat duminica, la prima ora. Finalul este o stilizare plecata de la postul pe fb pe care l-am vazut si care in prima faza m-a deranjat. Apoi m-am regasit in ala fraierul, de care vorbea postul.
  • Noi nu votam oameni. Noi votam semnificatii si principii. Oamenii sunt mai lipsiti de putere decat credem noi.

    Este o viziune personala.
    Cred in continuare ca Iohannis contracandidatul este slab. In acelasi timp cred ca tocmai asta este puterea lui. Pentru ca presedintele Iohannis poate fi puternic. Ramane sa vedem asta pe viitor.

 

 

 

 



Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

82 thoughts on “Ziua cand internetul a batut televiziunea in Romania!

  1. Daniel.

    Imi plac analizele tale :). As mai adauga si un pic din perceptia mea. Dupa mine, la a doua dezbatere Johannis a avut ceva mai mult de oferit si a fost mult mai coerent.

    In plus daca te uiti la emisiunile in care apare singur, omul are ceva de spus si raspunde la intrebarile care i se pun.

    Pentru mine a contat ENORM ca nu denigra desi era trantit de pamant, ca pentru el principiile lui contau mai mult decat victoria. Asta m-a facut sa sper ca se poate sa avem sansa la o schimbare de mentalitate.

    Da, omul nu stie sa se vanda si imi era ciuda la un momentdat. Insa, m-am bucurat ulterior pentru ca nu cred ca toti e nevoie sa invatam marketing politic si ca poate e bine sa invatam sa vedem valoarea si dincolo de replici invatate si manipularea emotionala a celorlalti.

    El e bun pe rezolvare de probleme, intelege economia si investitiile si are,asa cum am spus anterior, un cod moral dupa care se ghideaza cand ia decizii.

    Nu va vorbi mult, insa va putea sa ne puna la lucru, sa fim ca un ceas nemtesc, daca chiar vrem sa facem ceva.

    P.S. stiu ca o sa aiba de furca cu reprezentantii sistemului si poate nu o sa reuseasca. Insa eu nu cred pana nu vad si nu renunt pana mai exista o sansa 🙂

    P.S. si daca ne asteptam ca el sa schimbe Romania fara ca noi sa ne facem treaba si sa ne schimbam mentalitatea de cersetori si de cei carora li se cuvine sa le dea statul fara sa inteleaga cum produce statul banii, ne inselam amarnic 🙂

  2. Eu nu pot sa inteleg pe astia de la PSD sub nici o forma!! E a treia oara cand ii bate Base de le suna apa in cap si am senzatia ca ei tot n-au inteles mare lucru. Problema nu este la acest Johannis despre care sincer cred ca e un om de bine. Lumea trebuie sa inteleaga faptul ca el a avut in spate un intreg “mecanism” . Un mecanism care a inteles ca lucrurile se schimba, un mecanism care si-a adaptat strategia la anul 2014. Ca sa intelegem lucrurile in esenta lor trebuie sa privim dincolo de aparente!!! Entuziasmul o sa treaca peste ceva timp. Din pacate problemele sunt tot acolo. Suntem inca codasii Europei! Eu nu inteleg de unde atata entuziasm, pentru un om care nu a prezentat nici o strategie, nimic (evident nici Ponta n-a facut-o).Eu cred sincer ca romanii au fost “mobilizati” pentru interesul lor, al celor care stau in spatele lui Johannis si acest lucru se va vedea incepand cu anul 2015. Sa ne vedem in continuare de treburile noastre, sa muncim, sa ne asiguram singuri viitorul, pentru ca daca noi nu o vom face nimeni nu va face acest lucru in locul nostru. Sunt o groaza de lucruri si interese pe care nu le stim (si nici nu le vom sti prea curand).

  3. Mie mi-a placut mult calmul cu care Iohannis a reactionat la discutii. Am vazut ca este un om care face fata cu succes presiunilor, manipularilor si stresului.

    Si-a prezentat cu demnitate experienta sa fara a pretinde a fi altcineva. A evitat pe cat posibil sa atace si s-a focalizat pe solutii, insa a aratat ca daca e nevoie are argumentele la el…Cred ca romanii defapt s-au regasit in demnitatea sa, in calmul si capacitatea sa de a raspunde constructiv.

    Am urmarit si eu doua confruntari intre cei doi si intradevar am ramas impresionata de ambii candidati. Cred ca ambii au potential politic si personal real mai ales daca se axeaza pe ceea ce pot sa creeze. Si ideal ar fi sa creeze o stare de echilibru de unde sa poata si sa putem evolua.

  4. Foarte buna analiza, felicitari Daniel! Campania PSD-ului a fost geniala, dar si sinistra – as adauga eu.

    In plus, eu cred ca in acest context al analizei de la final:

    “daca diferenta nu era [seara] atat de mica si Ponta era in frunte la distanta confortabila, nimeni nu ar mai fi iesit in strada, ci s-ar fi pus experienta in contextul dezamagirilor politice de dupa revolutie”

    oamenii ar fi iesit totusi in strada si cine stie ce ar mai fi urmat…

    Eu am vazut cum oamenii fierbeau de manie impotriva “ciumei rosii” si oricum ar fi fost demonstratii masive impotriva regimului nedemocratic.

  5. Pe langa cele zise de tine as mai adauga interventia lui Traian Basescu de vineri 14 Noiembrie cand a rugat insistent Diaspora sa vina la vot indiferent de costuri.
    De asemenea Ponta a vrut sa arate pe fatza ca-si permite sa-si bata joc de pupulatie.

  6. Minunat articolul tau! Am trait aceste ultime saptamani cu sufletul al gura, am adormit aseara visand sa ma trezesc intr-o alta tara dimineata. Si s-a intamplat!

    Analiza ta mi-a amintit de Caragiale, de o interpretare magistrala a Maestrului Birlic. Nu stiu cati din generatia noastra au avut timp sa urmareasca teatru de televiziune… fraierul cinstit… care incoltit si depasit de situatie, striga alegatorilor :NU MA VOTATI! pentru a sfarsi ales.. pt ca oamenii l-au perceput ca autentic onest…

    Antenele erau consternate aseara cum pot fi manipulati milioane de oameni tineri prin intermediul internetului, oameni cu educatie care se presupune ca au citit si ei o carte… Totusi lor le-a scapat Caragiale.. trebuiau sa mai insiste pe el si nu ar fi sfarsit in consternare…

  7. Frumos spus. Bravo.

    Ironia gandirii pozitive si a legii atractiei.
    Din greseala…ignoranta lui ponta chiar a unit romanii intr-un alt mod decat el isi dorea 🙂

    Ne-a unit pe toti cei ce gandim si vedem cum ne fura pe fata. A contribuit si munca ong-urilor ce au fost implicate ca observatori, au raportat si au indignat masiv prietenii.
    Asta ca rezonanta a miscarilor civice de anul trecut (alea cu petul uniti salvam)

    Si-a jucat prost cartea cand a dat in diaspora si in turul 2.

    Cum bine ai spus, ne-am identificat cu acest underdog care era mereu batut mar dar care a ramas ferm, cinsitit si umil.

  8. Excelent articolul tau , Daniel! Mi-a placut foarte mult analiza campaniilor electorale si
    mai ales descifrarea planurilor prestabilite.

    De cele mai multe ori , cind se ” vrea ” cu orice pret puterea , atunci sint sanse enorme
    sa fie pierduta.

    In ceea ce-l priveste pe Ponta -(“Titu Maiorescu renascut” -asa cum cu ceva ani isi magulea
    amorul propriu ) , nu l-am vazut niciodata in rolul de Presedinte al Romaniei, asa cum nu l-am
    vazut nici pe Geoana acum citiva ani -desi diferenta dintre cei doi este net favorabila lui Geoana) . De altfel, pe Ponta il vad in continuare intr-o lupta acerba cu sinele sau cred, de
    a-si demonstra ” valoarea”. Ma intreb ce se ascunde in spatele usilor inchise:-)

    Deci, continui sa sarbatoresc victoria lui Klaus Johannis – chiar daca nu si-a demonstrat talentul oratoric al lui Ponta alias Maiorescu.

    VIVAT VICTORIA!

    Cu drag,
    -Cristina

  9. Daniel, articolul tau m-a emotionat foarte mult…mai ales ca am fost rupt de campania electorala si de tot ce-a fost si ce s-a discutat. Am trait intens dezbaterile, prin acest articol, dezamagirile oamenilor precum si greutatile celor din diaspora (fiind si eu tot din diaspora..). Multumesc!

  10. Daniel, ”genialitatea” campaniei PSD e morbida si are in substraturile ei doar ideea de manipulare, asa ca ma indoiesc ca ea izvoraste din geniu, ci mai degraba din rautate viscerala.
    Nu a contat cine e Iohannis si nici prestatiile lui lamentabile din dezbateri, ci a contat ca oamenii au vazut ca intra comunistii ”la rece” si nu mai ies a doua zi. Asta e mecanismul intern al prezentei masive la vot. Votul a fost unul de taxare a PSD-ului si a reprezentantilor lor, asa ca oamenii au ales sa voteze pe ORICINE altcineva ( tocmai de aceea au votat Macovei ! ).
    Spui ca, daca diaspora era lasata in pace, scorul ar fi fost strans si sansele lui Iohannis diminuate. Rezultatele partiale care il dadeau castigator pe Iohannis cu 3-4 procente nu luau in considerare voturile din diaspora, unde au votat 85 % cu Iohannis, dar 85 % din 400.000. Per total, diferenta dintre cei doi este insa de peste 1 milion de oameni, asta insemnand ca oamenii din tara au decis si diaspora a intarit rezultatul. Tot diaspora este acel segment de oameni care a folosit puterea lui Facebook, nu puterea Internetului ( pentru ca Internetul era de fapt tot un instrument unidirectional de transmitere a mesajului ), ci Facebook este platforma de interactiune si de verificare a realitatii, culmea, in timp real.
    Ponta si echipa lui de ”genii” au ignorat un lucru: cand ii spui unui om fatis ca dreptul lui nu conteaza, il faci sa-ti arate ca e invers. Iata ca, macar de data asta, dupa 50 de ani de comunism, dreptul fiecarui cetatean ( si al celor alungati de propria tara sa dea valoare altor tari ) conteaza.
    Cu pensii sau fara pensii ( destinatarii pensiilor fiind cei care decid soarta noastra de vreo 25 ani ), tot ce ne intereseaza de la presedinte este politica externa si felul pozitionarii noastre in fata unor situatii nu tocmai bune din partea de Est. Ce facea Ponta la Summit, se certa ca la usa cortului cu Putin, asa cum a facut cu Base si vice-versa?

    • cei care nu au vazut comunism nu sunt oameni???
      cine pe cine a alungat din tara? mi se pare o viziune unipersonala!
      ….tot ce ne intereseaza….in numele cui vorbesti? sau ce grup reprezinti?
      pe mine ma intereseaza Altceva de la presedinte si de la guvern.

  11. Daniel, te salut.
    Cumva romanii (cred) ca au votat si au ales intre doua “rele” (alegand pe cel mai putin rau) si spera sa le fie mai bine? Ceva nu prea se leaga in relatia asta!
    Pe Victor l-am vazut cu capu’ plecat in fata Angelicai, pe Klaus nu! Oare era asa greu de “simtit” raspunsul intr-o tara in care tot romanul isi cumpara numai produse nemtesti?

  12. Din ce am citit(usor grabit) am dedus ca tu ai facut o mare greseala, pe unul l-ai facut smecher si pe celalalt fraier. M-ai surprins cum datorita faptului ca in conceptia ta unul care comunica foarte bine e cel mai bun, iar unul care se exprima mai greu e un fraier. Mai bine zis l-ai facut prost pe fata. Sincer sa fiu… nu am nici o pregatire in domeniu,dar e o greseala imensa ca sa cataloghezi un om, practic transandu-l ,pe baza faptului ca nu stie sa se exprime. Mai pe scurt toti cei mai putin comunicativi sunt niste fraieri, de fapt mai mult de atat,niste prosti.

    • 🙂

      Adi, finalul articolului este construit dupa acel post pe care l-am gasit pe facebook:
      “Il votez pe Iohannis. Un om atat de fraier incat nu are cum sa fie necinstit.”

      Si eu ma includ in aceasta categorie, pentru ca nu sunt combativ “pe scena”.

  13. Am citit articolul si comentariile si am stat in cumpana daca sa comentez sau nu.
    Dar nu am putut sa rezist…. Nu am fost pro Iohanis dar sigur am fost anti Ponta si gasca lui care s-au comportat execrabil. Lipsa lor de educatie si bun simt m-au facut ca, dupa ani buni de anulare a propriului vot, sa votez cu Iohanis.
    “…. oamenii, pentru prima oara, s-au regasit in ala fraier, care nu se poate exprima, incapabil sa spuna ceva coerent, incapabil sa faca fata…….” Am ajuns sa credem ca daca nu-ti pui poalele-n cap esti fraier!? Trist…………….

  14. Nu mi s-a parut ca a fost total nepregatit Iohannis la dezbateri. Dimpotriva, mi-a placut ca a punctat la momentul potrivit prin replici memorabile:”sunteti obisnuit cu fitzuici dle ponta, aluzie la plagiat”, ” oare i-a prostit basescu pe romani cand v-a pus presedinte, pe mine m-a refuzat”;”hai sa convocam parlamentul maine si sa picam legea amnistiei”; “eu nu negociez voturile romanilor”;dvs va certati la televizor cu presedintele, nu stiu cand mai guvernati; “ai ramas cu banii de investitii in buzunar ca fraieru”:))de partea cealalta, ponta putea sa vina cu toate cifrele din lume ca oricum faptele sunt evidente( inflatia de doar 1.5% s-a vazut la magazin in ultimii 2 ani, autostrazile au ramas doar la stadiul studiilor de fezabilitate de 50 mln euro facute de stimabilul Sova; a guvernat prin sute de ordonante de urgenta, iar pentru organizarea alegerilor in diaspora era ilegal sa dea o ordonanta de urgenta) in concluzie, ponta parea un catelul care incerca sa-l muste de picior pe iohannis

  15. sper sa nu fim dezamagiti de noul presedinte cu prezenta lui onesta asa cum au fost americani de obama….dar vba aia cine are asteptari are si dezamagiri…

  16. Da, e ca si diferenta dintre taciturni (interiorizati) si vorbareti (exteriorizati). Vorbaretii ii percep pe taciturni ca fiind cam… prosti. Dar, adevarul demonstrat de catre psihologi este ca taciturnii, in comparatie cu vorbaretii, au o capacitate foarte crescuta de creatie (da, sunt foarte creativi) si pot obtine succese in domenii in care vorbaretii nici nu pot visa sa obtina vreodata. Taciturnii au o viata interioara mult mai bogata decat vorbaretii, sunt chiar mai inteligenti si sesizeaza mult mai bine si mai clar esenta lucrurilor.

      • O, da, introvertitii sunt perceputi ca aroganti, de catre unii. Si sunt multi care ii percep si drept prosti. Sau amandoua “calitatile”, prosti si aroganti… Fondul e cam acelasi. Extravertitii NU percep adevarata valoare a introvertitilor.

  17. implicatiilew sunt mult mai profunde, la nivel religios, teritorial si chiar militar. dar cine are interes sa le arate? o singura intrebare am: tinand cont ca Putin e la 1000 km distanta, iar Obama la 10000, in caz ca primul va fi calcat pe coada, va veni diaspora ca si carne de tun, in linia I? locuiesc la 30 km de granita cu Ucraina.

  18. Candidati slabi. Unde esti tu, Nicolae Titulescu? Unde esti tu Romanie, cu valori una si una?

    Personal, n-am mai votat pe 16 noe. Nu mai cred in…

    Doar timpul va arata daca Iohannis este un bun presedinte ori o marioneta.
    Ar fi pacat sa nu fie de caracter, CAND ARE SANSA de a dovedi ca este un om de treaba, cand are sansa si sa faca ceva pentru tara lui de nastere, macar cat a facut in Sibiu.
    Daca se inconjoara de profesionisti si oameni harnici si deschisi la nou, curajosi si nefatarnici, cladind pe morala, demnitate, incredere, iubind libertatea, omenia, ma rog, PE VALORI-e o speranta. L-am vazut om credincios- ar fi tara lucrului bine facut…

    Pe bicicleta, dragi Romani, si la propriu si la figurat, meritam o viata sanatoasa alaturi de un presedine cu spirit tanar, care sper sa fie ceea ce pare…

    Cred in zisa lui Kennedy: “Nu va intrebati ce face tara pentru voi, ci ce faceti voi pentru tara.” Daca FIECARE si-ar face treaba pentru care a venit pe lume, n-ar mai fi atata suferinta.

  19. Stați și ”dezbateți” în continuare și ”bucurați-vă” de rezultat.

    Între timp, poporul român a devenit o populație ”interactivă pe… net” – vorba maestrului Octavian Paler, D-zeu să-l ierte! – iar România a devenit o colonie a nemților, sau mai corect a fostului imperiu austro-ungar.

    Din punct de vedere economic, suntem de foarte mult timp o colonie a nemților.
    Le mai trebuia un președinte… și-l au!

    ”Felicitări” generației ”pro” și… la câți mai mulți ”câini cu colaci în coadă”!

    PS. – La acest vot a învins lenea și lipsa adevăratei educații, în general, și a celei financiare, în mod special. Dacă nu știi să-ți gestionezi banii – așa puțini cum sunt în România – degeaba pleci în ”țările calde” unde poți avea mult mai mult, dar îi piezi a doua zi… tot slugă bătută de carabinieri rămâi.

    • asa e!
      au plecat liberi!
      se intorc liberi!
      intre timp pamantul tarii e vandut strainilor!
      a ramas din tara doar numele Romania.
      fizic, apartine germanilor, italienilor, spaniolilor, austriecilor, arabilor, olandezilor, islandezilor, grecilor. PACAT!

  20. Eu zic ca nu aveti dreptate, NU inabilitatea lui Iohannis de a-i face fata lui Ponta ne-a unit, ci Ponta insusi prin comportamentul lui de pana acum.. Si intr-un fel desi un personaj groaznic el poate fi creditat cu meritul re-trezirii societatii civile din Romania, probabil incepand cu protestele Rosia Montana.

    Iohannis pe mine personal m-a dezamagit la prima dezbatere, iar daca as fi avut de ales intre el si alt candidat probabil ca l-as fi ales pe celalalt, dar raportat la Ponta, chiar nu a contat defel ca Iohannis nu e iute de gura si nu stie sa-l faca de rahat pe celalalt. Desi asta e o abilitate utila pentru un presedinte, cred ca are multe altele (cum ar fi sinceritatea), care il avantajeaza cu mult mai mult decat il dezavantajeaza acest minus. Ceea ce vreau sa zic e ca adunand pur si simplu calitatile si defectele ambilor candidati, Iohannis iese intotdeauna deasupra lui Ponta.

  21. Dezamagitor faptul ca tu gasesti geniala strategia PSD. Foarte dezamagitor! Cum au spus si altii, este mare diferenta intre geniu si smecher. Mie Ponta imi aminteste de Ion, care la fel, nu era inteligent, era doar un parvenit viclean care nu stia sa respecte pe nimeni. Pe un blog care se vrea a fi despre dezvoltare personala a numi geniale actiunile josnice ale lui Ponta mi se pare cel putin revoltator. Daca era geniu se deosebea prin ceva pozitiv fata de Iohannis, el tot ce a facut a fost sa denigreze si sa raspunda la intrebari pe ocolite si prin minciuni. E suficient sa ne gandim ce fel de oameni sunt sustinatorii lui Ponta (majoritatea pensionari saraci, primari corupti ca el si tot felul de needucati) si realizam ca nu e nevoie de un geniu ca sa ii convinga.

    • cum ai reusit sa ii cunosti pe majoritatea sustinatorilor lui ponta???
      de pe facebook?
      retele de socializare?
      un om se cunoaste (in mare parte) prin dialog si observare!!!
      iulia, tu ai putea fii viitorul presedinte al romaniei! cunosti atatia oameni! incredibil!!!

    • Interesant articolul,la prima lectura.Senzatia de la final a fost ca lipseste ceva.Dupa ce am citit si comentariile,mi-am dat seama ca a fost scris cam degeaba.Mesajul tau subliminal s-a lovit de peretii balonului in care se afla inca cei care au impresia ca au descoperit democratia,ca au dovedit inteligenta,ca sunt intelectuali,ca pot,ca stiu,ca exista…si lista poate continua.In excitatia de dinainte de alegeri si in euforia de la final nu stiu cati au realizat ca de fapt a fost vorba doar de o alta strategie de marketing politic.Campania electorala a PSD a fost grobiana(stati linistiti cititori ai articolului,nu-i lauda Daniel ca au fost geniali),invechita,fortata,marsava.Atitudinea candidatului lor a fost nepotrivita.Insa,de cealalta parte,campania lor electorala a fost diabolica.De o manipulare a maselor fara precedent.Cu atat mai inspaimantatoare,cu cat iti dai seama ca milioane de oameni nici macar nu-si dau seama ce i-a lovit.Citeam comentariul Andreei,care a adormit visand.,si care ,din pacate,va visa in continuare.Ma intreb ce va face cand,intr-un final se va trezi din vis.Daca ai vrut sa faci o analiza obiectiva,ar fi trebuit sa faci o paralela intre cele doua strategii.Din punctul meu de vedere,asta a lipsit.Dar interesul tau nu a fost acesta.Sunt curioasa cu cati cititori ti-ai atins scopul.Manipularea si persuasiunea sunt benefice doar cand mergi pe ideea de castig-castig.Cand sunt pe o singura directie,”scartie”.Mai citeste-l pe Marius Simion.Dar tu stai linistit,multi citesc,putini pricep…

  22. Concluzia trasa a fost una gresita. Oamenii nu s-au regasit intr-un fraier. Nu l-am perceput niciodata pe Johannis ca pe un fraier ci ca pe unul care a fost nepregatit. Dar ce a contat cel mai mult in decizia oamenilor a fost asocierea stupida a lui Ponta cu unul ca Vadim, blatul lui Melescanu si al lui Tariceanu. Eu consider ca strategia lor nu a fost geniala ci jenanta. Tot arsenalul folosit in mod atat de evident s-a bazat pe subestimarea romanilor. Atac dupa atac, campanii din ce in ce mai murdare, filmari in care vedeai din interior cum se comporta sefii de filiale, toate ne-au aratat ce ni se pregateste. Da nu este un vot pro Johannis ci un vot antijeg!

  23. Nu am gasit deloc buna campania si strategia PSD, dar este strict parerea mea. Pe mine ca si cetatean m-a dezgustat, fiind atat de aresiva si deloc orientata catre nevoiele romanilor. Cei care au gandit aceasta strategie trebuiau sa vanda imaginea lui Ponta intregii tarii, pentru ei Ponta era produsul, iar cetatenii erau “clientii/cumparatorii/consumatorii”. Nu au fost deloc orientati catre nevoile noastre, incercand sa apeleze la diferite moduri de manipulare in masa si au lasat sa se vada ca fac orice si cumpara pe orice pentru a castiga notorietate. Ceea ce m-a facut sa-mi fie teama ca pot fi furata atat la vot, dar mai ales odata cu alegerea lui. Au reusit sa-mi transmita ca aceasta campanie este doar despre castigarea nr maxim de voturi si in nici un caz de a alege presedintele care merita aceasta titulatura. As fi votat cu orice, dar nu cu Ponta. Si ma bucur ca nu sunt singura care a privit din perspectiva asta.

  24. Nu cred ca e corect spus “a facut o natiune sa se razgandeasca” pentru ca marea majoritate care au votat cu Macovei, Udrea etc. in primul tur, acum au votat cu Klaus; din doi “candidati rai” l-au ales pe cel mai putin rau 🙂 , sper sa aiba alta conceptie neamtul despre politica.. sper sa si reuseasca pentru ca o sa fie multi care o sa incerce sa-l sape pe la spate!! ..ma bucur ca Iohannis este presedinte din multe motive dar cel mai important e ca nu a avut o campanie mizerabila ca cei de la PSD! si mai vb poAnta de respect

    • atat de jos am ajuns!
      am avut domnitori, soldati, oameni simpli care au murit pentru unitate, autonomie, conducere romaneasca a statului si acum ne bucuram cand ne conduce un strain!
      sangele apa nu se face spune un proverb!!!
      divide et impera e strategia perfecta!

  25. Eu am fost dezamagita de modul in care s-au comportat ambii candidați in ultima dezbatere. Foarte multe atacuri la persoana din partea amândurora. Așa “dezbat” doi oameni care se vor liderii unei natiuni întregi? Dacă nu au fost in stare sa respecte simplele reguli ale unei dezbateri, credeți ca vor fi in stare sa respecte legea sau poporul? Din păcate eu nu am văzut in niciunul un lider adevărat…

    • era bun un independent!
      dar si unul ca acesta e coruptibil!
      toti cei sustinuti de partide sunt corupti sau foarte usor coruptibili!
      puterea corupe!

  26. Cand o sa ajungi sa faci ce a facut Sf. Parascheva sa mai indraznesti apoi a mai vorbi asa.
    Ce sa mai, doar oamenii slabi fac misto de cei nevinovati… Cu toata credinta si necredinta mea la faza asta ai cazut mult…

  27. Salut, Daniel!
    foarte rar comentez articole pe net!
    de cand iti citesc articolele, am invatat foarte multe lucruri utile pentru viata mea!
    am crezut ca analiza pe care o prezinti este total obiectiva, in cunostinta de cauza, nepartinitoare!
    dar…
    in acest articol
    exagerezi,
    generalizezi, (toti popii)
    concluzionezi pripit.
    ba chiar jignesti(popii, bor).
    nu am nicio treaba cu biserica ortodoxa, catolica, luterana, musulmana etc
    te rog mult, in analizele tale, prezinta ceva echidistant din care sa am ce invata.
    nu esti comediant ci coach sau trainer.
    apropo de analiza…
    nu a furat cineva vreo primarie sau primar ci ei au ales partea in care sa fie(in functie de interesele personale ale fiecaruia)
    toate acele ,,piese” despre care scrii in analiza de mai sus sunt GENERALIZARI.
    Te rog, specifica unde si cand s-au intamplat altfel nu mai e analiza ci manipulare.

    iohannis nu a facut minuni la sibiu.
    niciun om nu poate face ceva, asa de capul lui.
    oamenii care au dorit sa faca ceva au facut si nu doar in sibiu.
    de ce, Daniel, intotdeauna trebuie creditat un SINGURom pentru munca intregii comunitati?
    este iohannis dumnezeu?
    sau orice manager din lumea asta este dumnezeu?
    faptul ca cineva are oportunitatea si posibilitatea financiara sa ajunga undeva nu il face SUPRAOM.
    e doar un om dator cu o moarte.

    de unde stii tu cum este hotararea curtii in privinta plagiatului lui ponta? sunt curios!!!
    cu exceptia descoperirilor arheologice care sunt unice, noi, originale si a descoperirilor tehnologice si informationale, toate celelalte domenii sunt pline de plagiatori!!!
    faptul ca suntem fiinte unice, persoanale, distincte, inteligente, constiente nu ne face si originale. originalitatea e in potential.
    orice specie e plagiatoare si spera sa devina originala.

    • La rindul meu , rar comentez la un comentariu.
      Insa al Dvs este de exceptie si cred ca ar fi extraordinar
      daca v-ati dedica scrisului.Sinteti creativ si original.
      Multumesc !
      Urari de bine si de mai bine!:-)

      Cristina

    • Se vede, simte, foarte clar – din comentariile postate – ca alesul tau a fost altul! Postezi foarte rar?!!! DEmocratia inseamna sa te supui majoritatii sau “sa lutpi din toate puterile pentru dreptul meu de a avea o alta parere decat tine.” Asta trebuie sa invete toti oamenii!

  28. Se vede clar ca te doare ca a iesit Iohannis. Cu toata analiza ta ridici in slavi o campanie ‘geniala’ care pentru oameni cu bun simt a fost defapt o marlanie. Unul dintre prietenii cu care vorbesti tu despre campania PSD cred ca e chiar persoana ta. Nu vrei sa recunosti ca esti un PSD-ist obosit si ranit in orgoliu de faptul ca nu ati reusit sa convingeti destula prostime. Eu si multi altii l-am vazut pe Iohannis ca pe un om cu bun simt si “common sense” (pentru ca nu gasesc traducerea potrivita). Eu cred ca tu esti adevaratul fraier in toata povestea asta.

  29. ponta e mai tanar, mai agresiv e adevarat, are mai multi hormoni si cel mai important, prin discursurile sale, stia ce vrea si unde vrea sa ajunga. pare un lider veritabil.
    Dar NU a stiut CUM sa ajunga.
    Iohannis, din tot ce s-a vazut si auzit, nu a reiesit ca vrea sa fie presedinte. a fost fara vlaga!
    m-a convins ca e doar o marioneta aruncata inaintea privirilor votantilor astfel incat acestia sa nu mai poata observa si alte detalii!
    poate ca asa a functionat!
    tot ce am scris mai sus reprezinta pareri strict personale!
    sunt deschis la comentarii, critici si mai ales explicatii alternative!
    multumesc!

    • Pe Ponta l-au incurcat 3 elemente:
      1. Cine a luat decizia sa se joace cu diaspora in turul 1, daca o facea in turul 2 acum aveam alta discutie.
      2. Firea
      3. Melescanu
      Cat de gandite au fost miscarile astea nu stiu dar nu ii banui de prea multa inteligenta si mai ales de lipsa de aroganta, credeau ca sunt prin 92 si nu se pot verifica informatii.

      Toate astea au dus la un vot anti-Ponta major ca a dat, real sau fals, o gustare de cum ar putea fi daca iese si unei parti a populatiei nu i-a placut ce a fost in farfurie.

      Iohannis nu e fenomenal, la prima vedere, nu e mirobolant, e decent si in clasa politica de azi, e indeajuns. O sa vedem ce iese pana la urma, macar putem fi curiosi decat sa mergem pe drumul deja batatorit.

  30. Fiind plecat din tara am zis sa citesc blogurile si reactile despre victoria lui Iohannis…surpriza mea a fost ca peste tot scria acelasi lucru..nu a castigat Iohannis ci a pierdut Ponta….ceea ce e foarte simplu de argumentat daca te uiti in spate in ultimile doua saptamani mai ales cand nu poti explica despre ce a fost vorba in turul doi cu prezenta asta masiva la vot.Intradevar nici la cupa mondiala nu a castigat Germania…ci a pierdut Brazilia(avea toate avantajele posibile si imposibile…exact ca si Ponta).Probabil nici in 1989 romanii nu si-au castigat libertatea ci Ceausescu a pierdut tara din mana….discutia poate continua la nesfarsit….dar in orice competitie…castigatorul e castigator.Iti respect parerea si multe chestii care le-ai spus aici sunt exact asa cum au fost.
    Parerea mea e ca Iohannis a avut o tactica impecabila,diferita de tot ce s-a intamplat pana acuma la noi…bine pentru multa lume omul a parut un fatalau(asta din cauza ca la noi s-a intiparit in minte faptul ca orice comfruntare =smardoiala iar invingator=ala care vorbeste mai mult si mai tare).Si cel mai important s-a folosit la maxim de toate defectele lui Ponta(dar nu in sensul cum s-a folosit Ponta…ca e neamt,ca nu e ortodox …etc).Omul a jucat toate saptmanile astea doua sa castige turneul…Ponta a vrut victorile de etapa,victorii care l-au facut sa nu mai vada realitatea.Si realitatea de multe ori e mai mult decat niste procente.

    Ce a facut ziua de azi?….a venit sa arate romanilor,ce unii dintre noi stim deja,se inseamna civilizatia si normalitatea….ai vazut-o pe prima doamna la Sibiu ce face la prima ora si maia les cum o face…..ce ar fi facut Daciana astazi daca era in locul ei?….dar poate cel mai bun exemplu a fost ieri la ora 21.Un candidat a vorbit si al doilea a trimis mana lui dreapta!.
    Intradevar sunt care au votat si Iohannis ca sa-i sparga nasu lui Ponta….dar crede-ma ca sunt si foarte multi care au votat Iohannis pentru ca stiu ca doar muncind te poti ridica traininc si nu stand si asteptand sa pice din cer….Oricum sa fi primar 14 ani la rand intr-un oras ca Sibiu nu e de ici de colo!…numa bine
    P.S. nu sunt membru de partid sau mai cine stie ce….sunt doar unu care prefera spor la lucru in loc de serviciu usor!

  31. Imi pare rau sa vad o astfel de gandire, de interpretare a lucrurilor…ponta a pierdut pe mana lui, pentru ca a fost incapabil sa organizeze corect alegerile, pentru ca a fost prea meltean, prea manipulator, iar romanii in mare parte in sfarsit au realizat ca nu mai vor astfel de conducatori, “abili” si priceputi, acizi, cu vorbele la ei pe orice subiect, doar doar sa convinga poporul. Si asta nu face decat sa ma bucure. Dar de aici sa se ajunga la exagerarea ca Iohannis ar fi un om fraier doar pentru ca are mult mai mult bun simt decat ponta, e cale lunga. E o exagerare fortata. Poate ca Iohannis intradevar, nu a fost prea bine pregatit la dezbateri, dar eu unul imi doresc ca presedinte un om care este cat mai natural, nu unul care vine cu textele si cu vorbele facute de acasa ca sa ne prosteasca. Si era de asteptat ca ponta sa fie candidatul mai acid in dezbateri, doar este scolit in spiritul comunist psd si pe deasupra a mai fost si procuror in caz ca ati uitat. Asadar, fara interpretari malitioase si nefondate pentru ca altfel ma faceti sa cred ca unii dintre voi regreta faptul ca nu a iesit ponta presedinte

  32. Locuiesc in SUA de cativa ani, dar am locuit inainte in Sibiu si am fost mandra ca am avut un primar neamt. De fapt nu e neamt, ca daca era, ar fi emigrat in Germania. A ales sa fie roman si sa faca ceva pentru Romania. Oricine merge in Sibiu azi poate vedea ce inseamna ca un primar sa fie bun gospodar. Iohhanis, daca a stiut sa conduca cu success un oras, va putea conduce cu success o tara. Asta e parerea mea. In plus faptele conteaza nu vorbele. Istoria ne dovedeste asta. Iohannis poate nu e cel mai bun politician insa el tace si face, nu ca altii ca stiu sa manuiasca cuvintele dar ne vand tara pe nimic.
    Am incredere, ca in sfarsit, Romania are un presedinte care ne reprezinta cu onoare. Pentru mine nu conteaza ca are origini nemtesti atata timp cat face treaba buna. Pe de alta parte, de-a lungul istoriei, romanilor le-a placut sa fie condusi de alte nationalitati pentru ca am fost crescuti cu mentalitatea de ‘iobag la portile Europei”.
    Haide-ti sa-i dam credit lui Iohannis si sa sa ne schimbam mentalitatea de victima. Tara noastra isi va gasi curand un loc respectat in lume. Nu suntem mai prejos fata de alte neamuri. Doar trebuie sa credem ca si noi meritam o viata mai buna!

    • Asta este si speranta mea.
      Se prea poate ca perceptia romanului de rand sa se schimbe, odata cu un presedinte introvertit si atipic.
      Si oamenii sa se aplece mai mult asupra muncii decat asupra scandalului.

      Vom trai si vom vedea.

  33. Eu zic ca a fost pana la urma solutia ideala. Rezultatele alegerii au dat o situatie win-win. Ambii candidati au ramas in pozitii de conducere (nici macar nu vreau sa ma pronunt care dintre cele doua este cea mai puternica), iar romanii sunt in general multumiti ca au primit “schimbarea” pe care o asteptau.
    Mai strecor o teorie- cred ca daca langa cei doi mai era inca o optiune pe buletinul de vot cu “Regele Mihai”, astazi tara noastra ar fi fost monarhie, dar din nou este doar o teorie 😉

  34. Am inteles ideea generala pe care o transmiti, dar sa stii ca nu imi place deloc articolul asta. L-ai jignit prea mult pe Iohanis. Daca esti impartial, de ce nu ai jignit si echipa PSD la fel de mult? Strategia lor de marketing a fost geniala si atat. A fost lipsita total de etica. In fine, asta e marketingul. Si repet, sa nu uiti : l-ai jignit prea mult pe presedintele Romaniei. Si mai ales in prima lui zi. Nu-i frumos. Parca nu ai scris tu articolul !!!

    • l-am jignit pe atat de mult pe cat m-am jignit pe mine. 🙂 pentru ca l-am votat.
      cand am spus “smecher” si “fraier”, am spus viziunea sudista. M-am considerat fraier cand am vazut cum se comporta Ponta.

      ca si contracandidat consider ca este slab, a dezamagit.
      dar ca si presedinte poate fi bun.

      este o parere personala.

      poate ca este exact ce are nevoie tara in momentul asta.
      Vom trai si vom vedea.

  35. Strategiile astea de marketing, cum sunt geniale, daca mai mult de jumatate din popor si-a dat seama de manipularea din ele ? Chiar atat de destepti suntem? Sa ne dam seama ca suntem manipulati? Sau chiar atat de prosti au fost cei care au facut campania? Sau au facut-o prost intentionat, ca sa dezbine poporul ? Cum explici asta ??

    • pentru ca nu au luat in considerare ce inseamna internetul in zilele noastre. Daca diaspora nu avea cum sa trimita mesajele in tara si la televizor se spunea ca sectiile sunt goale, nu crestea energia.

      Momentan televiziunile reprezinta interese. Internetul inseamna interactiune.

      Cand a fost dezbaterea, oamenii care au acces la internet, pot instant sa deschida un google si sa caute daca x sau y minte. La TV manipularea este la cote inalte, pe internet este o vibratie care este mai greu de demontat.

  36. Intr-adevar mi se confirma ca MARKETINGUL E REGE, si ca PRODUSUL in sine e lipsit de importanta. Poti lua doua CUTII CU BALEGAR, si DACA le promovezi corect, le creezi o imagine corespunzatoare, si mesajul tau ajunge la cat mai multa lume (legea numerelor mari), atunci succesul e garantat. (Nu e nici o legatura intre comentariul meu si campania electorala sau nici un apropos la vreunul sau mai degraba la amandoi candidatii, iar daca cineva crede altceva, e treaba lui, eu ma dezic de orice referire la politica. Vorbeam/scriam doar de marketingul pe Facebook, si eficienta lui incontestabila).

    • Aici, strict ca si convingere, nu sunt de acord.
      Eu cred ca produsul este parte din marketing. Cand ai un produs prost, oricat de bun este marketing-ul per total, tot are o za slaba.

      Produsul, modul cum este perceput, dar si valoarea lui intrinseca, este parte din marketing. Pana si productia produsului se subordoneaza marketing-ului.

  37. De fapt, prin tot ce s-a intamplat, s-a facut voia lui Dumnezeu care, spune Biblia ca “sta impotriva celor trufasi (aroganti)”. Si tot Biblia spune ca “mandria merge inaintea caderii”. O sa urmeze o perioada extraordinara pt. Romania!

  38. Ai făcut o analiza completă si OBIECTIVA, super, dar nu cred încă într-o generație nouă.

    Numărul oamenilor care pun preț pe politicile unui partid, pe idei ,pe concepte a crescut foarte putin.

    Părea mea este că românii votează preponderent emoțional, dintr-o puternică nevoie de contribuție. suntem țara cu cei mai mulți cerșetori (dăm puternic la export) și cu cele mai multe biserici, construite în majoritate din donații.

    Românii nu renunță ușor la un loc în rai, ca român, ai nevoie să-l ajuți pe cel mai slab și să te amuzi și tu un pic acționând altfel decât se așteaptă ceilalți, în rest …românii învață încet dar sigur că au nevoie să se ajute singuri în primul rând.

  39. Bună Daniel,
    Te felicit pentru opiniile exprimate și, mai ales, pentru această platformă de dezbateri. Mă bucur foarte mult că generațiile mai tinere au acest instrument minunat la îndemână pentru a fi conectați cu lumea. În urmă cu 30 de ani, când am terminat eu liceul, ne consideram fericiți aceia care aveam un telefon un fix. E contaminant entuziasmul și erudiția cu care tratezi un subiect atât de delicat precum politica. Însă dinspre Ardeal, un spațiu multietnic, multilingvistic, multiconfesional, lucrurile nu se văd chiar așa cum le expui tu, în alb și negru. Poate la viitoarele alegeri să vedem o campanie electorală care să se bazeze realmente pe principiile marketingului, căci defăimarea concurenței nu cred că se poate chema marketing. Iar faptul că ardelenii au un alt fel de temperament și un alt tipar mental, nu poate fi taxat ca fiind un punct slab, dimpotrivă. Aici un specialist în psihologie ar putea discerne mai multe subtilități. Strict din punctul de vedere al marketingului, ceea ce m-a deranjat la campania PSD-ului a fost faptul că și-au focalizat toată energia pe manipularea fără scrupule și cu aroganță nedisimulată a cetățeanului cu drept de vot. Ideal ar fi fost, cred eu, să arate ce anume a realizat de când este la putere, mai ales că PSD-ul a beneficiat de șansa extraordinară de a avea drept candidat la prezidențiale un prim-ministru. S-ar putea ca situația să fi evoluat altfel dacă altcineva ar fi gestionat guvernul în timp ce candidații la prezidențiale ar fi fost doar simpli reprezentanți ai unor partide politice din România. Cred că,dincolo de rasă, etnie, confesiune, aparteneță politică, cetățeanul secolului al XXI-lea are nevoie de oameni ai faptelor și nu ai vorbelor. Clasa politică, așa cum se prezintă ea azi, este anacronică. Totuși, s-ar putea întâmpla ca Iohannis să reprezinte acea unitate în diversitate de care are nevoie țara acum. Deși, ca intelectual, am aderat inițial la ideile Monicăi Macovei, l-am votat pe Iohannis fără a cunoaște altceva despre el decât toate lucrurile minunate pe care le-a înfăptuit ca primar la Sibiu. Pentru mine a fost de ajuns.

  40. Marturisesc ca si eu am facut o analiza asemanatoare, Si merg mai departe cand afirm ca PNL se va departa de PDL. Mai devreme sau mai tarziu. Din punctul meu de vedere. daca vreau si pot sa fac un lucru,mi-e foarte greu sa conving pe cineva ca acel lucru este corect si util. Asa este si Iohanis, el poate convinge mai greu prin vorbe. Acum ma astept la fapte mari din partea lui. Si mai sincer, nu am fost la vot in turul 2, nu ma reprezenta niciunul.

  41. Sa fie marketing-ul politic un viitor pas?
    Celor multi ce ingroasa randurile unor partide le-ar prinde bine putina consiliere 🙂

    Sa nu zici ca te prinde campania 2019 pe metereze.. :-))
    Poate pentru primul partid liberal, care va exista in Romania..la acel moment.

    Liberal chiar ca esti. Ramane definitorie pentru ideea de liberalism..”politica portilor deschise”..devenita mai degraba a mintilor deschise..iar asta vad ca ai tot facut mereu.

    Stii ca si I.C. Bratianu si I.I.C Bratianu(da, tata si fiu, ambii liberali si lideri politici in Romania dinaintea primului razboi mondial) s-au orientat spre neamul germanic pentru a alege un conducator tarii noastre?

    Deci, cinste votului tau 🙂
    Pe viitor, sa vedem ce va face presedintele. Sau, ce va putea face,

  42. Felicitari pentru articol !
    Senzatia mea a fost ca unul este versat si alunecos. Celalalt temator, bagat la inaintare fara voia lui, cu o privire care cauta sprijin, sustinere. Nu cred ca s-a asteptat sa ajunga la acest final.

  43. Mdaaaaa… uneori e bine sa ramanem pe un teritoriu pe care-l cunoastem si sa nu ne avantam sa ne dam doar cu “parerea mea” dar sa incercam sa influentam, mai ales cand analiza nu pare sa fi fost atat de curat facuta si cu siguranta mai erau unghiuri din care mai putea fi privita confruntarea celor 2.

  44. A castigat
    speranta impotriva evidentei
    cel “slab” impotriva celui puternic
    cel diferit impotriva celui obisnuit
    cel ciudat si intrigant impotriva celui comun si previzibil
    Tinand cont si de prezenta “suplimentara” la vot as spune ca si frustrarea de toate felurile a avut un rol important.