Scrisoare catre fiul meu

12 apr.

T1Salutare, micutule,

Imi cer iertare ca iti vorbesc asa, pentru ca nu stiu cand vei citi aceasta scrisoare. Poate vei fi un om matur in toate sensurile posibile, poate vei avea si tu o familie, la randul tau, poate un copil, cum te am eu pe tine acum.

Pentru mine probabil ca vei ramane acelasi micut ca intotdeauna, care vine in momentele lui de tandrete si mi se suie in brate, ma ciufuleste, ma prinde de urechi si ma pupa direct pe buze, cu toata dragostea de care e capabil.

Si imi mai cer iertare pentru ceva. Imi cer iertare pentru toate greselile pe care o sa le fac cu tine de acum incolo. Pentru ca adevarul este ca nimeni nu m-a invatat sa fiu un tata. Se pare ca nimeni nu stie si va trebui sa ma descurc singur, sa descopar singur.

Cred ca fiecare parinte, in felul lui, este cel mai bun parinte pentru propriul lui copil. Asa ca asta iti pot promite – ca o sa fiu cel mai bun tata pentru tine. In felul meu.

T2Astazi faci doi ani. O cifra mare pentru mine, pentru ca nu stiu cand a trecut timpul. Probabil ca el va trece din ce in ce mai repede, asa ca am decis sa iti spun cateva ganduri de-ale mele. Poate imi voi aduce aminte de ele in momentele mele mai putin bune, poate le vei citi tu cand vei avea nevoie de inspiratie.

Poti insa oricand sa le stergi din minte si sa faci cum vrei tu, pentru ca doar tu vei decide ce e bine pentru tine.

Te iubesc! Nu am inteles cu adevarat ce inseamna iubirea de parinte pana cand nu te-am tinut in brate. Si probabil ca nici tu nu o vei intelege pana cand nu vei avea proprii tai copii. Momentul in care ai adormit prima oara in bratele mele – a fost un soc emotional, in sensul pozitiv. Pentru ca mi-am inteles proprii mei parinti intr-un mod mult mai profund ca niciodata. As vrea sa nu uiti asta niciodata si sa fie un fundament pentru toate experientele pe care le vei avea cu mine, mai bune sau mai putin bune.

Ramai fidel tie! In orice faci, cauta adanc in interiorul tau si vezi care e calea pe care vrei sa o urmezi. Toate greselile pe care le vei face (si vei face destule) vor fi sterse cu buretele daca vei vrea sa mergi mai departe, cautand sa te descoperi si sa intelegi cine esti si incotro mergi. Calatoria care a inceput pentru tine este mai degraba una interioara decat una exterioara. Tot ce vei avea si vei vedea in exteriorul tau – vor fi doar reprezentari ale propriilor tale calatorii.

T7Ramai rebel! Deja vad asemanari cu mine si vreau sa iti spun ca esti pe calea cea buna. Nu crede in conventii si nu crede cand cineva iti spune ca nu poti sa faci ceva. Impotriveste-te adversitatii vietii, cauta sa nu crezi in povestile pe care le spun altii despre neputintele tale sau despre cine esti tu. Doar tu decizi asta, asa ca fa-ti propria poveste despre tine in care sa crezi si ramai rebel pana la capat. Ai grija sa respingi ce auzi si sa traiesti pana la capat in propria ta poveste, cu propriile tale personaje si cu tine in cea mai buna versiune care exista.

Despre cine o sa fii! Asta tine in totalitate de tine. Tot ce pot face eu este sa te sustin, ca si parinte, in cautarile tale, si nimic mai mult. Pentru ca treaba mea ca si parinte este sa te pregatesc pentru viata pe care tu vrei sa o duci pentru tine. Probabil ca o sa imi greu sa te vad cum pleci, vad asta in dorul pe care il simt cand ziua de lucru se prelungeste si nu pot sa te vad treaz. Dar treaba ta este sa pleci de langa mine, iar a mea este sa te incurajez sa o faci. Asta este parteneriatul dintre noi. Insa asta nu inseamna ca nu te poti intoarce inapoi. Voi fi langa tine o viata intreaga si te voi primi cu bratele deschise, indiferent de circumstante.

Esecurile sunt semne ca evoluezi! As vrea sa iti spun ca vei avea parte doar de bucurii si realizari. Insa stiu prea bine ca viata nu este formata doar din rezultate pozitive. Atata timp cat intelegi ca evoluezi pe masura ce gresesti, atunci vei continua sa gresesti, deci sa evoluezi. Vreau doar sa simti aceeasi iubire fata de esecurile tale pe cat vei simti fata de reusitele tale. Pentru ca unele fara altele sunt imposibile. Singurul esec pe care il vad intr-o viata de om este atunci cand renunti sa mai esuezi. Ramai fidel incercarilor si esecurilor, iubeste-ti cicatricile si vei avea parte de o viata frumoasa.

T1Nu ramane prea mult pe varf! Daca vei esua de destul de multe ori in viata, vei avea parte de momente de reusite incredibile. Cand victoria va fi de partea ta, tot ce pot sa iti spun este sa cauti momente de introspectie, in care sa te uiti cu adevarat la tine. Sa ramai smerit, sa oferi respect celorlalti, intelegere si iubire. Pentru ca victoria este doar cu tine insuti, nu cu ceilalti. Iar momentele de varf nu sunt nicidecum finale. Intotdeauna vor exista si alti munti de explorat; doar pentru ca ramai pe loc nu inseamna ca esti puternic. Inseamna doar ca ai uitat – ca viata este de fapt o calatorie si nimic mai mult. Nu ramane prea mult pe varf, ramai fidel tie in continuare si cauta mai departe. Mereu exista un alt varf, un alt munte, un alt “eu”. Omul nu este, ci devine. Iar rolul tau este sa devii continuu.

Banii sunt importanti, atata timp cat se traduc in libertate! Nu exista nimic nobil in saracie, nu crede pe cei care urasc banii. Ei ii urasc, doar pentru ca nu ii au. Am muncit din greu pentru fiecare leu pe care l-am avut si tot ce pot sa iti spun despre asta este ca a meritat. Nu in sensul in care o sa fiu ingropat in averi, ci in sensul in care mi-au dat libertate ca sa ma descopar pe mine. Cand ai destui bani cat sa nu mai simti foame fizica si nesiguranta, atunci vei cauta mai mult decat doar niste bani in cont. Daca o sa fii bolnav, vei vrea sa ai bani ca sa te tratezi. Cand cineva apropiat are probleme, vei vrea sa il ajuti. Cand vei vrea sa schimbi lumea, vei avea nevoie de resurse. Banii iti dau linistea ca sa te cauti pe tine, nu doar pe ei.

Indiferent unde ajungi, bucura-te de ce ai! Pentru ca daca nu esti fericit cu putin, nu o sa fii nici cu mult. Si nu uita sa dai si inapoi oricat de putin ai acumulat intr-o viata de om, pentru ca noi, ca societate, crestem in masura in care oamenii din interiorul ei ofera. Cand spun sa dai, nu ma refer la bani. Ma refer la preaplinul a ce ai, esti sau stii – ajuta pe altii sa isi atinga visurile si vei trai si tu propriul tau vis, impreuna cu ei.

Te iubesc,
Tata.

T9

 

 

 

 

 

 



Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

25 thoughts on “Scrisoare catre fiul meu

  1. Superb! Norocos copilul tau ca te are ca tata!
    Le spun si eu parintilor mei: ”Va iubesc dragi parinti! Multumesc pentru tot ce ati facut pentru mine!”

  2. Impresionant cu adevarat. Iubire mai mare decat cea pentru copilul tau nu poate exista. Traiesc acest sentiment si este cel mai frumos pe care l-am trait vreodata.
    Consider ca cel mai important lucru pentru copil este dragostea si sustinerea neconditionata a parintilor. Avand aceste lucruri el poate evolua in directia corecta.

  3. La multi ani! Când mă uit la voi mă văd pe mine cu fiul meu. Când o să înțeleagă, o să îi spun ceva de genul ăsta. Si o sa ii povestesc despre voi 🙂

  4. Minunata scrisoare, minunata! Citind-o, a fost ca si cum as fi rasfoit o carte a sufletului meu. Si eu daca as fi avut copii, scrisoarea ta as fi scris-o. In cuvintele mele dar atat de asemenatoare cu ale tale. Iti multumesc Daniel. Pentru emotie, pentru esenta, pentru impartasire!

    • Un articol excepțional – ca de obicei 🙂 FELICITARI pentru sensibilitatea cu care atingi fiecare subiect!
      Mulțumesc tare mult! Sunt intru totul de acord cu Claudiu Corobai: este pt. noi toți…
      Foarte tare m-a impactat afirmatia legata de bani, in care spui “mi-au dat libertate ca sa ma descopăr pe mine”. Îmi confirma alegerea de a participa la un seminar in valoare de 1800€ (da,aici in Romania! 🙂 ) in condițiile in care nu am acum banii necesari, insa universul ma susține 🙂 .
      Si sunt pe deplin convinsa ca este cea mai potrivita si importanta investiție pe care o pot face …

  5. Felicitari pentru baietel ! M-au emotionat profund gandurile tale asociate cu fotografiile copilasului tau . Iti citesc cu mare interes articolele si sper sa ma disciplinez , in asa fel incat, sa iti las comentariu la fiecare nou articol . Si eu sunt tata de fetita si nu imi vine sa cred ca au trecut 7 ani de cand a aparut in viata mea . O seara frumoasa alaturi de familia ta si La Multi Ani, micutului tau !

  6. Frumos! Eu nu le-am scris copiilor mei ( nu stau prea bine la capitolul compuneri..), dar le-am spus tot din ceea ce ai scris tu si ceva in plus (stii, voinicii mei au 15 ani si 9 ani). Cred ca nimic nu conteaza mai mult decat iubirea parinteasca, dealtfel singura care functioneaza fara interesuri.

  7. Emotionat…sensibil si profund.
    M-as fi bucurat sa citesc aceste randuri cu mult timp in urma, cand copiii erau mici.Dar niciodata nu este prea tarziu.
    Multumesc pentru tot ce faci!

    Toate gandurile mele bune pentru tine si familia ta!

    Magda

  8. Mi-a placut mult ce ai spus despre bani, ca sunt necesari pentru a-ti conferi libertate necesara la randul ei pentru a putea gandi limpede si a te dezvolta.