Sistemul DAE(r) – prin care poti aborda orice sarcina iti iese in cale

24 ian.
Person with check symbolStateam de vorba cu un prieten care lucreaza in Germania (si studiaza acolo) pentru o perioada de timp. Lucreaza intr-o agentie de publicitate si se plangea de faptul ca pentru el este destul de provocator sa comunice cu nemtii care sunt foarte interiorizati.

Chiar a avut o replica la un moment dat care m-a distrat: “Sa lucrezi intr-un domeniu ce tine de comunicare si creativitate in Germania este ca si cum ai fi in fortele de mentinere a pacii in Irak.”

Nu stiu daca paralela nu este putin fortata, insa in orice “legenda” exista un sambure de adevar. Acelasi prieten imi spunea ca vede romanii, dupa experienta asta, intr-un mod usor idealist: flexibili, comunicativi, creativi.

Orice moneda are doua fatete – iar eu sunt de parere ca romanilor, asa creativi, flexibili si comunicativi cum sunt, le lipseste un pic de cultura a muncii.

“Crezi ca e mai simplu sa faci un om rutinat sa viseze? Sau sa faci un om visator si haotic sa munceasca?” – l-am intrebat pe prietenul meu.
“Nu imi vine sa iti dau un raspuns alb/negru. Cred ca e la fel de greu/usor.” – a raspuns el dupa o perioada de gandire.

Am lucrat cu ambele tipologii de oamenii – si cu cei care se afunda in munca si nu reusesc sa vada dincolo de patratelul in care singuri au intrat, si cu cei care se considera creativi si nu reusesc sa concretizeze ceea ce incep dintr-o oarecare lipsa de disciplina pe care o au.

Raspunsul este in cealalta fateta a monedei.

Cel care munceste cu manecile suflecate are nevoie de putina viziune in ce face.
Cel care viseaza cu ochii deschisi are nevoie de putina disciplina pe care sa o integreze la propria persoana.

Multe mesaje pe care le primesc, dar si multe subiecte abordate de clientii mei in sedinte de coaching suna cam in felul asta:

“Am o multime de idei, nu stiu de ce sa ma apuc.”
“Stiu unde vreau sa ajung, nu stiu de unde sa incep, imi lipseste motivatia.”
“Renunt repede. Intru cu entuziasm intr-un proiect si, pe parcurs, ma plictisesc.”

Suntem ce vrem sa fim si nimic mai mult. Cand eram copil, eram un visator, citeam mult si faceam numai prostii. Nu se lega nimic de mine, pentru ca ma plictiseam repede. Si cu toate astea acum sunt luat drept exemplu in ce inseamna “disciplina”, “organizare”, “cultul muncii”.

O buna prietena mi-a spus, intr-o sedinta de coaching:

“Daniel, stii ce se vede la tine din afara? Foarte multa munca pe foarte multe planuri. Ai copil, ai proiecte, ai intalniri – omul poate cu greu sa dea de tine.”

Celalalt prieten, cu “nemtii”:

“Am observat ca esti inclinat spre detalii, structurat si foarte bine ancorat in munca. Ai o cultura a muncii care nu e specifica natiei noastre, dar apropo… ai o foame foarte romaneasca in tine. Asta cred ca face diferenta.”

Spun lucrurile astea pentru ca si acum dupa atata timp, frate-miu cand aude ca eu as fi disciplinat si organizat, pufneste in ras.

Suntem cine vrem sa fim, nici mai mult nici mai putin 🙂

Eu l-am construit pe Daniel Zarnescu, cel disciplinat, de la zero. Si l-am pus in slujba lui Daniel Zarnescu, cel visator. Amandoi, la pachet, fac o treaba buna. Desi se mai cearta cateodata pana ies scantei, asta se intampla cand unul dintre ei se simte desconsiderat sau dat la o parte.

Cei mai multi dintre cei care se simt “blocati” – sunt cei care au castigat “lupta interioara dintre cele doua euri” si, in felul asta, se simt incompleti.

Astazi Daniel, cel disciplinat, o sa iti povesteasca despre o abordare pragmatica asupra sarcinilor, un sistem pe care si l-a implementat singur inca de pe vremea cand lucra pe programe de finantare si era constant sub presiunea termenelor limita.

sysprefs

Sistemul DAE(r)

Sistemul in sine reprezinta o abordare pe pasi a oricarei sarcini, de la abstractul sarcinii efectiv, pana la momentul in care sarcina respectiva este bifata intr-o lista de sarcini.

Se bazeaza si pe psihologia emotionala a unui om care “executa” o sarcina, dar si pe evolutia naturala a unui proiect (la scara mare).

Ce rezolva sistemul:

 • este o harta (deci ofera claritate in actiune)
 • daca sunt respectate principiile, iti ofera si starea/emotia necesara ca sa duci la bun sfarsit “proiectul” (sa nu te blochezi pe parcurs)
 • este un sistem continuu de educatie(te ajuta sa tragi lectiile dupa fiecare actiune/ sarcina indeplinita)
 • ofera un punct de plecare celor care se bazeaza pe creativitate – dar si creativitate celor care se simt blocati pe parcurs
 • este si un sistem care iti ofera monitorizarepe “proiect”, pe masura ce avansezi (tot in ideea de a nu pierde timpi morti pe parcurs sau de a nu renunta la ce faci inainte de a finaliza)

De la ce vine acronimul DAE(r)

D – Documentare
A – Amprenta
E – Executie
(r) – Rezultat/Revizuire

Pe scurt

Pe scurt, sistemul este simplu de explicat, chiar usor banal si intuitiv in acelasi timp. Orice sarcina porneste de la abstract (in capul meu) la concret (rezultatul obtinut in urma actiunii).

Asa ca sarcina are cele patru stadii care iti ofera control asupra procesului:

 • Documentare – la inceput strangi date despre ceea ce vrei sa faci
 • Amprenta – dupa ce ai strans date, faci un plan de actiune (o harta pe care sa o urmezi)
 • Executie – actiunea in sine
 • Rezultat/Revizuire – orice actiune are un feedback (rezultat); optional, tragi concluzii in urma a ceea ce ai facut

Deja doar explicatia asta si iti ofera claritate. Daca ai o sarcina pe care nu stii de unde sa o apuci si care sta “pasiva” pe foaia de hartie (sau in agenda), atunci o desparti in cele 4 parti si pornesti cu documentare pe sarcina respectiva.

Exemplu pe o sarcina simpla:
“Scriu un articol pe management-ul timpului”

Multi oameni se plang de “blocaje” inca de dinainte de a scrie. Se uita la foaia goala si nu stiu cum sa porneasca la drum

D – scrii pe o foaie tot ce stii despre subiect (ideile de baza, nu articolul). Apoi incepi sa cauti ce spun si altii si pui in balanta.
A – pe o alta foaie aranjezi “ordinea” in care o sa scrii materialul
E – scrii materialul conform amprentei (fara sa intri dorinta de a respecta 100% amprenta, care poate duce la blocaje)
(r) – ai articolul si poti trage concluzii pentru urmatorul articol sau poti revizui ceea ce ai facut, pornind o noua bucla de DAE(r)

Vrei sa deschizi un SRL si nu ai banii ca sa angajezi un avocat?

D – te documentezi ce anume ai de facut si care sunt pasii (la nivel cantitativ, de informatii de baza de care ai nevoie)
A – pui pasii respectivi intr-o ordine logica si cronologica in acelasi timp, ca sa stii cum ii faci (si la ce pasi/informatie renunti sau nu e relevanta)
E – faci pasii respectivi (exista sansa ca pe fiecare pas sa intri intr-o bucla de DAE(r) separata, in functie de complexitatea lui)
(r) – ai firma deschisa la Registrul Comertului; iti poti stabili urmatoarele actiuni in functie de rezultatul tau

Sunt insa pe fiecare pas in parte destule blocaje pe care le poti intampina, dar si cateva principii si unelte care te pot ajuta sa inaintezi rapid.

research

Pasul 1 – DOCUMENTAREA

Principii

 • raspunde la intrebarea “ce sa fac?”sau “cum fac asta?”
 • merge pe premisa ca, in zilele moderne, “totul este pe internet” sau in oamenii din jurul tau
 • merge pe premisa ca “intelegerea urmeaza experientei”, motiv pentru care aceasta etapa exista doar pentru a intra in actiune
 • orice sarcina care este complexa (are pasi multipli, care si ei necesita documentare), va suporta pe fiecare pas in parte un DAE(r) propriu
 • obligatoriu pasul 1 are nevoie de un timp limita (pe care nu trebuie sa il depasesti), pentru ca risti sa intri in atac de incompetenta sau in dorinta de a face “perfect”, ceea ce poate duce la senzatia eterna ca “nu stiu destul”. Dand un termen limita si trecand in pasul urmator cand se termina iti asigura evolutia pe proiect.
 • secretul este ca documentarea sa se faca pana in punctul in care poti face actiunea (si nu mai mult); eu, personal, limitez documentarea la minimul necesar cat sa imi dea impulsul sa fac un plan de actiune (si de cele mai multe ori nu dureaza mai mult de o zi, indiferent de sarcina, dar poate dura si cateva minute)
 • documentarea de obicei te duce in doua tipuri de stari: entuziasm/creativitate/inspiratie (caz in care este absolut necesar sa actionezi) sau blocaj efectiv (atunci cand ai exagerat in documentare, caz in care este absolut necesar sa actionezi cu cat stii pana in punctul respectiv)

Unelte:

 • Google (orice intrebare are un raspuns pe Google sau pe motoarele de cautare de pe internet)
 • YouTube (anumite actiuni care se vor documentate au raspunsuri explicite in filme tutoriale pe YouTube)
 • Oameni (cateva telefoane, intalniri sau emailuri – iti pot aduce informatiile de care ai nevoie ca sa documentezi ce ai de facut)
 • Carti & articole (de specialitate care sa iti dea esenta a ceea ce vrei sa faci)

Intrebari care te pot ajuta:

 • Cat va dura documentarea (si nu mai mult) pana sa imi fac o idee?
 • Ce am nevoie sa stiu despre subiect, ca sa pot actiona?

amprenta

PASUL 2 – AMPRENTA

Principii:

 • vorbim de o “harta” a teritorului pe care urmeaza sa il strabati (metaforic); sau de un sir de pasi inlantuiti pe care o sa ii faci, pasi extrasi din documentare, cand aranjezi informatia acumulata la nivel cantitativ
 • dureaza mult mai putin decat primul pas (de cele mai multe ori mai putin de o ora)

Unelte:

 • Lista pe verticala a sarcinilor, in ordine cronologica(sau in ordinea importantei): este si cea mai simpla forma de a face o “amprenta”
 • Timeline (“linie a timpului”):cand ai nevoie de o insiruire a actiunilor pe o perioada mai lunga de timp. Un exemplu foarte simplist de timeline si actiuni pe o saptamana (cu scop strict didactic): >>apasa aici pentru exemplu de timeline<<
 • Harta mentala (sau mindmap):pentru proiecte complexe, cand ai nevoie de schematizare a proiectului, pentru claritate. Aici recomand doua unelte:
  • Mindjetmanager(cand lucrezi individual pentru un proiect); este o versiune de mindmapping care costa (desi are 30 de zile de “free trial”); poti cauta software de mind mapping gratuite pe google.
  • Mindmeister(cand lucrezi in echipa, toata harta putand fi accesata si modificata in timp real de catre toti membrii echipei); poti sa o folosesti si individual (in loc de mindjet manager, care e pe bani).

Intrebari care te pot ajuta:

 • Care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac ca sa duc la bun sfarsit sarcina?
 • Care este ordinea pasilor?
 • Care sunt etapele/bornele (in engleza “milestones”) pe care le am de strabatut pana la final, ca sa stiu ca sunt pe directie
 • Care este informatia relevanta din pasul 1 de care am nevoie (ce ramane si in ce ordine)?

maneci suflecate

PASUL 3 – EXECUTIA

Principii:

 • este de preferat o actiune imperfecta azi, decat una perfecta maine
 • “Esecul este cel mai bun lucru care mi se poate intampla. Imi arata unde se termina abilitatile mele si la ce am de lucrat.”
 • “Intelegerea urmeaza experientei.”
 • Pauzele pot omori initiativa (de aceea este de preferat o actiune rapida si violenta intr-un timp concentrat, decat o actiune intinsa pe o perioada lunga de timp).
 • “Când armata se va angaja în campanii îndelungate, resursele statului nu vor fi suficiente.”Sun Tzu
 • “Un atac poate fi lipsit de ingeniozitate, dar el trebuie neapărat să se desfășoare cu viteza fulgerului.”Sun Tzu

Unelte:

– actiunea insasi este singura care duce la finalitatea sarcinii si te poate ajuta sa “vezi” mai departe, indiferent de rezultatul pe care ti-l aduce.

revise

PASUL 4 – REZULTATUL/ REVIZUIREA

Principii:

 • revizuirea a ceea ce s-a intamplat este optionala (de multe ori nu e nevoie de ea, pentru ca oricum “rezultatul” iti intra in “muschi” si il vei duce mai departe cu tine in experientele viitoare)
 • daca te afli in blocaj, pornesti un nou DAE(r) pe blocajul respectiv, incercand sa simplifici actiunea si mai mult
 • daca executia este sub asteptari sau vrei sa proceduralizezi ce ai facut, atunci vrei sa iti pui intrebarile de mai jos, la finalul actiunii

Intrebari care te pot ajuta:

 • Uitandu-te in urma, la cum s-a intamplat “proiectul”, ce lectie poti trage care, daca o iei cu tine in viitor, te poate ajuta?
 • Uitandu-te la actiune exact asa cum s-a intamplat, daca ai putea sa schimbi ceva in tot ce ai facut, care ar fi acel lucru pe care l-ai schimba?
 • Daca vrei sa inveti pe cineva sa faca exact ce ai facut tu, care ar fi lectiile pe care i le-ai transmite (si in ce ordine)?

===

Sa traduci un gand in actiune realizabila poate fi un lucru al naibii de dificil pentru anumite persoane. De aceea, dincolo de toate detaliile pe care le-am dat pe fiecare pas in parte, sa stii ordinea fireasca a unui proiect dus de la abstract la concret poate fi revelatoare:

Pe scurt:

 • Intai te documentezi
 • Apoi alegi din tot ce ai documentat ce vei face si in ce ordine
 • Apoi faci ceea ce ai spus ca faci in pasul anterior.
 • Apoi tragi concluziile.

Cu cat aduci mai repede o sarcina din abstract in concret, cu atat evoluezi mai rapid.

Cu drag,
Daniel

3

PS: daca vrei te educi in organizare personala, time management si setare de obiective, cea mai buna unealta pentru tine este Jurnalul Generalului 2.0.

Scopul meu, cand am facut acest pachet, a fost sa definesc “abilitatea de a atinge orice obiectiv iti pui in minte” si cum sa o obtii si tu.

PPS: da-mi un raspuns mai jos, te rog, si spune-mi ce sistem folosesti tu, sistem care te ajuta sa iti mentii motivatia ridicata si directia totodata. In felul asta invatam cu totii din experienta celorlalti.Ti-a placut articolul asta?

Accesează GRATUIT două ghiduri care au dat naștere la sute de afaceri în România - studenți, angajați, freelanceri, experți de orice fel și antreprenori care și-au revoluționat modul în care își vând produsele și serviciile.

Introdu adresa de e-mail și primești GRATUIT cele două ghiduri ce te vor ajuta să câștigi bani din propria ta afacere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 thoughts on “Sistemul DAE(r) – prin care poti aborda orice sarcina iti iese in cale

 1. Ieri mi-am rugat “ingerul” sa ma ajute sa imi revin. Eu sunt visatoarea care dupa o perioada lunga de disciplina, a luat-o razna, in dorinta de a ma elibera de tot felul de limitari. Si cand arunci cu bratele, mai arunci si pietre pretioase de prin buzunare. Entuziasmul este mare, iar rezultatele se simt, este nevoie de perseverenta. Pentru a ne recrea.

  Poate cea mai buna idee pe care am avut-o anul trecut, a fost cea de a ma inscrie la scoala de coaching. Si la MIB. Si sa am JG-ul cu mine. Asa cum cea mai buna idee de acum doi ani a fost sa ma inscriu la news-letter-urile tale.

  Schimbarile se simt, dar nu sunt spectaculoase, cel putin la acest moment. Totusi, daca intrebi pe cineva care ma cunoaste din ultimii 5 ani, iti va spune ca deja sunt schimbata mult, in bine. Pentru ca, pentru 3 ani din viata mea am fost “moarta”. Nu conteaza motivele. Si inaintea acestor ani, am fost “contra” , pentru alti 5 ani. Asa ca recuperarea se face repejor, iar toate fazele au fost folositoare, si iata ca la peste 45 de ani, am luat-o de la capat cu invatatul , iar acum pentru prima oara invat cum sa potentez tot ceea ce sunt si ceea ce pot deveni. Si invat de la cei mai buni!

  Eu va sunt recunoscatoare. Dumnezeu sa va binecuvanteze.

 2. Un articol, si atat. Vorbeam cu o persoana care si-a cumparat JURNALUL GENERALULUI. Nici macar nu l-a despachetat. Si asta de LUNI de zile!

  Teoriile sunt teorii, dar praFtica ne omoara.

  Fara un COACH, in carne si oase, nici macar 0,1% din cititori nu vor fi capabili sa APLICE un material lecturat. Ma intreb de ce se mai straduiesc unii sa il scrie…

  In ce ma priveste, daca as crede ca scrisul salveaza pe cineva, as scrie chiar acum cartile:
  1.CUM SA INVETI SA CONDUCI IN 3 ORE, FARA SA MAI CONSUMI BENZINA,
  2.Cum sa invewti sa inoti fara sa intri in apa,
  si cea mai tare,
  3.Cum sa renunti la alcool si la tigari in cateva minute. In ultima carte, continutul ar avea doar doua propozitii scurte: NU MAI BEA. NICI NU MAI FUMA!

  • Ai dreptate, Daniel Mois, dar numai in cazul celor cu o astfel de mentalitate.

   Din fericire, nu suntem toti la fel. Pentru unii dintre noi un articol ca acesta inseamna mai mult decat un simplu text.

   Eu nu am avut un coach asa cum il descrii tu, dar am citit articole si carti, am participat la cursuri online si la webinarii. Toate acestea au produs o chimbare majora in viata mea, asa ca se poate.

 3. Orice facem si orice am facut pana acum se desfasoara dupa acest “sistem”, nu e nici o noutate, continutul articolului imi apare doar o teorie a chibritului sau despre cum “sa mananci cu furculita”… Imi cer scuze daca deranjeaza comentariul meu, insa e parerea mea sincera. Timp irosit…

 4. Daniel Mois..imi permit sa te contrazic…eu am inceput sa ma dezvolt doar citind…am citit mult si apoi am simtit ca stau pe loc..trebuia sa aplic ce citesc..doar asa am inceput sa ma simt implinita..am citit dezv personala haotic..pina am inteles ca am probleme emotionale..am facut ecursuri cu un coach..primeam zilnic e mail timp de trei luni..citeam…si citeam..dar fara sa aplic am vazut ca doar am memorat…daca am sedinte de coaching pe skype e ca vreau sa accelerez evolutia mea..pt ca am virsta care o am si nu mai imi permit sa pierd timpul..incerc la maxim in timpul liber sa citesc ce ma intereseaza si sa aplic cum pot..cea mai grea lupta e cu noi insine si dureaza timp pina reusesti sa te invingi…foarte mult m-a ajutat ceea ce am citit de la Pera m-a impulsionat mi-a dat energie..am vazut ca nu stiu marketing nu stiu vinzari citesc..imi fac o educatie care imi va ajuta in viitor..nu stiu strategii, nu stiu sa imi fac pasi de actiune vin aici la Daniel si invat..citind..un coach te face sa nu pierzi timp iti da exact ce ai de facut.iti da pasii te asculta te ghideaza .dar nu toti au bani de coach..si atunci unica solutie ramine cititul..eu daca nu citesc 3/4ore zklnic stau rau..imi lipseste ceva..deci eu personal nu sint de acord cu perceptia ta..

 5. Un coach in carne si oase sau un coach pe skype 🙂 Ai dreptate Daniele, putini aplica ceea ce citesc si te-as completa cu inca un motiv. Multi nici macar nu au capacitatea de a intelege cum sa puna in practica. Ei inteleg in mare ce li se spune, dar nu stiu sa puna in practica dintr-o serie de motive. Raman ori la pasul 1. Documentarea ori la pasul 2. Planul. Dar nu pot sa duca mai departe proiectul, motivele fiind multiple si nu le pot expune aici. Multa bafta tuturor!

 6. @ Daniel Mois — Un coach in carne si oase sau un coach pe skype :). Ai dreptate Daniele, putini aplica ceea ce citesc si te-as completa cu inca un motiv. Multi nici macar nu au capacitatea de a intelege cum sa puna in practica. Ei inteleg in mare ce li se spune, dar nu stiu sa puna in practica dintr-o serie de motive. Raman ori la pasul 1. Documentarea ori la pasul 2. Planul. Dar nu pot sa duca mai departe proiectul, motivele fiind multiple si nu le pot expune aici. Multa bafta tuturor!

 7. Buna,
  Citez “Cu cat aduci mai repede o sarcina din abstract in concret, cu atat evoluezi mai rapid.”
  Despre asta este vorba, despre capacitatea noastra de a ne dezvolta, de a ne organiza, de a mentine prezente visele noastre pana in momentul in care le realizam.
  Facand o analiza a propriei vieti, poti gasi motivatie in lucrurile care nu iti plac dar sunt prezente,in actiunile ce le deprinzi si se dovedesc a fi fara rezultatul dorit, in cercul vicios din care trebuie sa iesi pentru a avea rezultate.
  Dar pentru asta trebuie sa muncesti constant si in tot ce faci sa-ti urmaresti visul.
  Tot ce poate fi imaginat poate fi conceput, nu?
  Si, pozitivitate absoluta, pentru ca nu vrem sa atragem energii negative care sa ne abata de la ceea ce avem de facut!
  Mai departe, documentatie, dorinta si actiune!
  O seara buna!

  • :). poti incepe o afacere si cu 0 euro sau cu -1000 euro, totul depinde cit de motivat esti, daca nu ai tupeu si multa motivatie atunci nici 100 000 Euro nu te ajuta sa ai succes in afacere.

 8. Foarte ingenios si util acest sistem DAE. Sunt convinsa ca e si eficient. Eu am sa-l incerc. Mi-ai lamurit aici f. multi termeni din engleza pe care i-am auzit deja, dar nu prea ii intelegeam.

 9. Interesanta “jucarie”. Usor de aplicat si aparent simplu. Totusi, ceva imi spune ca are efecte extraordinare. Voi aplica ce am gasit aici, Daniel. Multumim!

 10. Acest articol este gratis,dar este atât de bine structurat încât ti se spun pur si simplu
  pasii cum sa obții rezultate. Daniel ! îmi voi printa acest articol si il voi tine in agenda mea si când voi avea rezultate in vânzări cu acest articol,iti voi scrie un e-mail si vei fi uimit ai sa afli la momentul potrivit.Eu zic ca ar fi o idee sa iti deschizi o instituție care sa dea diploma de studii in business byDaniel Zarnescu Romania care sa fie recunoscută de Ministerul invatamantului

 11. wow
  “stiu unde vreau sa ajung dar nu am motivatie”

  Eu nu stiu exact unde vreau sa ajung si totusi actionez in fiecare zi si lupt pt a gasii calea.
  Nu stie cat de norocos este ca stie unde vrea sa ajunga. De fiecare data cand am stiut ce vreau sa fac/ajung am facut/am ajuns,fara nicio exceptie! Cand stii ce vrei, e GAME OVER e simplu.