Incepuse criza. Pe atunci locuiam undeva in Militari si aveam biroul in Berceni. Asta insemna ca strabateam zilnic orasul, timp in care vorbeam la telefon cu clientii, ascultam muzica, ma relaxam. Cam ce se intampla frecvent, cand tai capitala in doua si stai in trafic, bara la bara, aproape 2 ore pe zi.Nu stiu ce s-a intamplat la un moment dat, stiu ca am schimbat postul de radio de pe muzica pe un canal dedicat de stiri. Se vorbea de criza, de efectele crizei asupra populatiei, de politica si incompententa politicienilor, de coruptie si de ultimele investigatii ale DNA, de proteste, adevarate miscari de strada. Interviuri cu oameni furiosi, voci ridicate, acuze.
Intrasem in alt univers care m-a prins aproape instant. Si, pe nevazute, am devenit abonat fidel al postului respectiv de radio. Credeam ca sunt la curent cu ce se intampla in tara, ca ma informez.
Incet, dar sigur, am inceput sa ma schimb. Eram din ce in ce mai nervos, mai agitat, aveam stari depresive si vedeam viitorul din ce in ce mai sumbru.
Dupa aproape o luna mi-am dat seama ce s-a intamplat, am inchis radioul si am inceput sa ascult, din nou, muzica. Realitatea mea din nou s-a schimbat, am inceput sa ma relaxez, sa vad solutii, sa ma concentrez pe ce voiam sa fac si pe oportunitatile pe care mi le aducea viata si tot ce construisem pana atunci.
A fost un experiment foarte bun atunci, desi involuntar. 2 ore de negativism pe zi si manipulare mass media ma adusese pana in punctul in care imi schimbase perceptia, comportamentul si personalitatea (cu totul). Desi, prin prisma a ceea ce faceam, intalneam multe persoane capabile, pozitive, de succes, care credeau in viitorul lor si in ceea ce pot realiza, le intalneam din ce in ce mai rar. Le vedeam din ce in ce mai rar.
Cand mi-am dat seama ce se intamplase, am facut un pas catre toti prietenii mei capabili si dornici de schimbare… si pur si simplu am facut o cura, petrecand cu ei timp indelungat, doar ca sa ma “curat”.
Teoria cel mai probabil ca o stii. Exista o vorba care spune, in engleza:
“Where attention goes, energy flows.”
“Unde iti indrepti atentia, se intampla lucruri.” (traducere aproximativa)
Insa dincolo de citatul respectiv, implicatiile si sensul lui sunt cu mult mai complexe decat ne putem imagina. Daca te concentrezi pe pozitiv, se intampla lucruri pozitive. Daca te concentrezi pe negativ, se intampla lucruri negative.
Unde oferi atentie, primesti raspuns, energie si viata.
Unde ignori (sau nu bagi in seama), energia respectiva se stinge.
Insa pana unde merge aceasta lege? Pun intrebarea asta pentru ca cei mai multi dintre noi suntem agenti ai lucrurilor negative fara ca nici macar sa ne dam seama. Ne intrebam de ce nu avem rezultate, de ce nu suntem impliniti, de ce nu traim viata pe care o vrem… fara sa ne dam seama ca nu avem atentia indreptata catre asta.
1. Prietenii pe care ii ai alaturi
Fa o lista cu prietenii tai cu care petreci cel mai mult timp intr-o saptamana. Scrie in dreptul lor:
- daca sunt negativisti de fel
- daca sunt persoane critice (la adresa ideilor si a oamenilor – folosesc negatii des si vad defectele in ceilalti)
- daca se plang (de viata, familie, sistem, politica, tara)
- daca sunt inversunati si ii contrazic pe ceilalti, de multe ori pana in panzele albe
- daca sunt invidiosi (daca au explicatii pentru reusita altora)
Daca raspunzi cu “da” la 3 dintre cele 5 caracteristici, acei prieteni sunt un factor negativ in viata ta, te impiedica sa actionezi, sa ai rezultate. Mai mult – daca ii tii aproape, cel mai probabil si tu ai aceleasi caracteristici si impiedici pe altii sa aiba rezultate.
(nu e nicio diferenta intre cele 2 ore de ascultat radioul cu stiri negative de prietenii tai cu care iti petreci timpul)
Solutii:
- fa o lista similara cu oamenii pozitivi, care au rezultate, pasionati de ceea ce fac, care se simt bine in pielea lor, cu rezultate si viziune
- evita-i pe cei vechi, cauta sa stai cat mai mult timp in preajma “noilor” prieteni
- la inceput ti se va parea greu, insa in timp vei observa ca lucrurile vin natural
- in foarte scurt timp perceptia si viata ta se va schimba, pentru ca vei copia trasaturi ale noilor tai prieteni
2. Familie si relatia de cuplu
Daca la prieteni este mai simplu de modificat si este un proces destul de simplist, in tot ce tine de familie lucrurile se complica un pic, mai ales daca imparti acelasi acoperis cu ea.
Fa o lista cu fiecare membru al familiei cu care intri in contact in mod regulat si raspunde la urmatoarele intrebari:
- ma critica in mod repetat?
- ma face sa ma simt mai prost/mai urat/mai putin capabil decat ma simt?
- imi spune des ce NU POT sa fac?
- simt dispret din partea lui?
- ma contrez des cu el?
Daca raspunzi afirmativ la majoritatea intrebarilor de mai sus, atunci relatia pe care o ai cu acel membru al familiei este toxica. Daca aceasta stare de fapt dureaza de mult timp, deja sansele ca persoana respectiva, pe viitor, sa te influenteze in mod pozitiv este aproape nula.
Este nevoie de delicatete, desi se spune ca sangele apa nu se face, cu toate astea poti sa alegi persoanele cu care iti petreci majoritatea timpului, inclusiv in cazul familiei.
Solutii:
- singura solutie este indepartarea “corpului strain” imediat, cinic si pe termen lung. Stiu ca pare insensibil si ca este mult mai greu in realitate, insa este o singura diferenta intre radioul cu stiri negative si acest membru al familiei: faptul ca un radio se inchide simplu, dintr-un buton.
3. Educatie
Aici vine din greaua mostenire de dinainte de anii ’90, cand toti trebuia sa fim egali in toate si mediocri pe linie.
Te poti referi la tine sau, daca ai un copil, inclusiv la modul cum te raportezi la el.
Intrebarea este metaforica:
- Daca al tau copil ia o nota de 4 la matematica si la restul materiilor are peste 9, le linie, care este prima ta reactie?
Daca raspunsul tau este: ne concentram impreuna pe matematica/ii fac meditatii la matematica, atunci esti o persoana care ofera energie pe negativ, care creste in mod constant. Din pacate in Romania exista foarte multi studenti la ASE si contabili practicanti care, undeva intr-o copilarie indepartata, erau buni de fapt pe alte directii.
Solutii:
- Exploreaza calitatile tale, ale copiilor tai si ale celor apropiati – nicidecum punctele lor slabe/defectele lor. De multe ori ignorand punctele slabe, ele se estompeaza, in umbra concentrarii pe calitati. In caz contrar se construieste o identitate bazata pe defecte si puncte slabe care va scoate la iveala, pe termen lung, un personaj timorat si mediocru.
4. Unde investesti atentie (si implicit energie)
Aici este cel mai greu de observat si de acceptat – pentru ca se refera la comportamentul nostru de zi cu zi si la anumite automatisme ale noastre. Ne putem considera persoane extrem de pozitive, care incurajeaza pe ceilalti sa se exprime, care iubesc oamenii de actiune, cu rezultate… si cu toate astea noi sa investim atentie catre negativ, scandal, contradictoriu.
Pentru ca citesti acest articol online, vreau sa te gandesti putin la comportamentul pe care il ai aici, in acest mediu. Gandeste-te la ultimele tale 5 actiuni in online, chit ca vorbim de bloguri, siteuri de stiri sau platforme Social Media (in esenta – Facebook).
Aceste actiuni au sprijinit negativul sau pozitivul?
- ai comentat la articole pozitive, constructive, sau la articole negative, care scoteau in evidenta scandalul sau parti urate ale altor persoane?
- ai felicitat pe cineva pentru un comentariu pozitiv, sau dimpotriva ai comentat la adresa cuiva care avea energie negativa?
Punctul asta este atat de discutabil tocmai pentru ca putem avea impresia ca noi sprijinim pe cei care ofera valoare, si in fapt sa fim agenti ai lucrurilor negative, care se perpetueaza traind din atentia noastra.
Exemplul cel mai simplu de inteles: daca citesti un articol de valoare, care ofera valoare, care propune solutii sau arata partile frumoase ale celorlalti (cai de actiune, ce se poate face, laude, aprecieri)…
…ce faci mai departe? Lasi o apreciere articolului respectiv? Sau mergi mai departe, desi ti-a placut, pana dai de un comentariu negativ, care ataca ceea ce iti place si vrei sa il pui la punct?
Daca mergi mai departe, desi ti-a placut, si te opresti la primul om care scoate in evidenta ceva negativ – chit ca ataci acea persoana, NU INSEAMNA CA ESTI O PERSOANA POZITIVA. Inseamna ca dai atentie scandalului, chit ca, in aparenta, tu aperi un principiu sau o persoana de valoare.
Cand aperi un principiu sau o valoare – poti face referire la valoarea in sine sau la persoana care ataca (doua lucruri foarte diferite).
In prim caz – oferi atentie pozitivului, in al doilea caz, te hranesti cu negativ si hranesti negativul.
Cand te hranesti cu negativ, energia respectiva creste si va aparea din ce in ce mai des in viata ta.
Cand te hranesti cu pozitiv, energia respectiva creste si va aparea din ce in ce mai des in viata ta.
Cand cineva te apreciaza, ii multumesti ?
Cand cineva te critica, ii raspunzi inapoi ?
Cateodata nuantele sunt atat de fine, incat nici macar nu realizezi ca daca raspunzi celor care critica si ignori pe cei care te lauda, tu de fapt dai energie criticii sa se dezvolte in continuare.
Solutii:
- de fiecare data cand iti place ceva, ofera-i atentie, incredere si sprijin – chit ca vorbim de un comentariu, un zambet sau o incurajare. (cei mai multi dintre noi, desi ne place ceea ce vedem, uitam sa apreciem)
- de fiecare data cand cineva denigreaza ceva ce ne place noua, ignora persoana respectiva si acorda o apreciere, atentie, incredere si sprijin exact lucrului pe care il apreciem. (in felul asta cel care ataca isi va pierde din elan si va sucomba, iar acel ceva care iti place va continua sa evolueze, prinzand puteri)
Observatii aditionale:
Atentia pe care o acordam nu se refera doar la articole si social media. Vorbim si de politica (desi este greu de cuantificat aici, ataci raul sau sustii binele?), de sport (comentezi la infrangeri sau la victorii, ataci pe cei care critica sau sustii pe cel care ofera valoare), parenting si comunicare (critici ce nu face bine, sau apreciezi ce face bine si cine este persoana din fata ta)?
Principiul din spate este simplu: cand alegi ca valoare razboiul, nu vei gasi pace.
Nu are nicio legatura cu intentia, are doar cu directia atentiei.
Unde dai atentie, acel lucru caruia ii dai atentie primeste energie si creste.
Unde ignori, acel lucru se estompeaza si, intr-un final, dispare.
Bineinteles ca suntem oamenii cu totii si ca avem derapaje in functie de context (altfel am avea o cruce rosie in calendarul ortodox si o pozitie cu numele nostru). Insa cateodata ne este de folos sa ne repozitionam atentia si actiunile catre ceva care chiar merita.
Multumesc Daniel pentru articol. Am avut cateva revelatii!
DA si eu la fe,
Un articol foarte bun
buna daniel. stau bine la cele 4 intrebari. am raspuns nu. am primit in marea majoritate laude si aprecieri la adresa mea si e foarte important pentru mine. ma face sa am mai multa incredere in mine si sa reusesc sa fac mai multe lucruri.
Salut Daniel!
Apreciez foarte mult faptul ca abordezi niste subiecte foarte delicate si de asemenea importante. 🙂 Pot spune ca la punctul 1 si la punctul 4 stau mai slab. la punctul 1 am probleme, deoarece am colegi care ma critica si ma saboteaza oarecum, iar din aceasta cauza uneori ma concentrez si pe partile negative, din cauza criticii. Ma gandesc sa-mi schimb jobul, insa unde m-as putea angaja din nou? Este o alta intrebare. Plus ca jobul pe care il am momentan, nu imi ofera foarte multa satisfactie, nici salariu si nici colectivul. 🙂
In cele din urma, ideea e ca vreau sa fac ceva concret cu pasiunea mea si anume muzica pe care o am de ceva vreme. 🙂
Multumesc foarte mult pentru informatii si pentru articol! 🙂
Salut Daniel,
Ai dreptate si din pacate am raspuns si la intrebari si nici nu vreau sa ma gindesc…am parte de ceva persoane negative alaturi de mine si deci ma influenteaza spre negativ!!! Iti multumesc Robert
Daniel, observ ca articolele tale devin din ce in ce mai clare si nu obosesc. Ce ramane constant este nivelul de motivare.
Iti multumesc pentru articolul de azi si pentru intelepciunea oferita: ,,cand alegi ca valoare razboiul, nu vei gasi pace”
Numai bine, si sa iti dea Dumnezeu putere de munca in continuare!!!
Multumesc mult,
Multumesc pentru articol ,Daniel! Foarte bun articolul si avem foarte multe de invatat din el!
Ma regasesc in persoana care uneori apreciaza lucrurile pozitive, uneori le ignora. La fel si cu cele negative. Pot spune ca sunt undeva la mijloc, dar cu influente spre negativ. Datorita faptului ca unul dintre parintii mei este o persoana negativa si are un spirit critic extraordinar, fiind crescut de ambii parinti, involuntar “m-am molipsit”. Important e ca sunt constient de acest defect si de ceva timp am inceput sa il corectez. Cu ajutorul tau, Daniel, imi este mult mai usor sa-mi indrept atentia spre lucruile pozitive.
Un articol de exceptie. Multumesc, apreciez!
Per total pot spune ca-mi dau silinta sa vad unde merge energia mea si in acele momente in care este directionata catre negativ (critica, reprosuri) imi amintesc sa ma concentrez la ceea ce fac eu si ceea ce este important pentru mine.
Bun reminder 😉
Ciao Daniel,
Foarte interesant articolul.
Multumesc Daniel pentru acest articol minunat. Numai bine.
Super articol.
Multumesc Ca ne mai reamintesti aceste lucruri
Articolul tau a venit ca o completare a tot ce mi s-a intamplat in ultimele 2 sapt…Abia acum, in aceste 2 saptamani am realizat ca viata mea a deraiat foarte mult si atitudinea mea a devenit una extrem de negativista si ma intrebam de ce. Simplu..pentru ca imi indrepatm atentia asupra tot ce era negativ si ma deranja in viata mea, iar llucru acesta te poate aduce si la depresie daca nu realizezi la timp.
De 2 sapt am schimbat placa…ma concentrez(sau incerc sa o fac) doar pe aspectele negative.
Nu e usor, dar cu rabdare, vointa si perseverenta stiu ca voi reusi, chiar daca mai am momente in care tind sa / reviin la vechiul EU. Cum si tu bine ai spus, suntem oameni si e normal sa mai gresim.
Cititnd articolul asta, mi-ai dat o mana de ajutor cu exercitii cum sa ma concentrez mai mult pe pozitiv.
Multumesc pentru treaba excelenta pe care o faci. :):):)
Salut Daniel .
Foarte bun articolul
Salut Daniel, foarte bun articolul. Ultima parte cea cu aprecierea si critica ma pus pe ganduri si mi-am dat seama ca ai dreptate. O sa incerc sa am mai multa grija pe viitor.
Mersi
Multumesc pentru raspunsuri. Tocmai ma gandeam la solutii azi. Am in jurul meu numai rude care ma critica si care interpreteaza orice. Trebuie sa imi schimb locatia. E dificil, sotul spune ca e imposibil, dar ar dori si el acum. Caut exemple in oameni pozitivi si de actiune.
Multumesc Daniel, am experimentat pe propria piele tot ceea ce ai scris in articol si pot sa confirm ca ai perfecta dreptate. Asa cum spui, cu parintii e mai greu de rezolvat situatia, mai ales ca ei s-au obisnuit sa accepte tot ceea ce se “varsa” pe canalele de stiri ca si o axioma pe care simt nevoia sa le-o impartaseasca si celorlalti. Eu am reusit sa opresc fluxul de informatii negative dinspre ei cu intrebarea: “Ma ajuta cu ceva pe mine ceea ce vrei sa spui?” Evident ca raspunsul lor vine NU, iar eu spun: “Atunci nu ma intereseaza, te rog pastreaza pentru tine” .
Dupa 2-3 tentative de ale lor la care au primit aceasta intrebare urmata de acest raspuns, n-au mai incercat, deci… se poate.:) Eu am decis ca pot sa traiesc bine merci in propria mea realitate nepoluata de informatii negative. Iar pentru cei “inspaimantati” de ideea ca nu sunt la curent cu “mersul” lucrurilor din tara, relaxati-va, se gasesc binevoitori care sa va strecoare cele mai importante informatii. De exemplu eu am aflat ca Boc nu mai e prim ministru la 3 luni dupa “debarcare” , fiind informata de catre colegii de serviciu. Credeti ca viata mea a fost mai putin frumoasa pentru ca nu am stiut informatia asta la timp? Ei bine… nu. Am trait foarte bine asa, neinformata. 🙂
PS. Am dat share si pentru cei care nu te citesc (inca)
asta este si intrebarea mea “La ce ma ajuta sa stiu?”.
Sunt la curent cu stirile (pe anumite domenii), insa mi-am ales zonele “neutre” de livrare. INsa la inceput am taiat tot ce a fost tv/radio. Mai tarziu am fost capabil sa discern informatia.
Super articolul, daca ma uit in urma si analizez cei 17 ani de business imi dau seama cate lucruri frumoase si bune am realizat atunci cand eram focusat pe pozitiv. De negativ nu vreau sa vorbesc desi au fost momente…
Pentru noi toti “sunt momente”. Faptul ca eu scriu articole despre asta, nu ma face mai putin predispus catre greseli. 🙂
Imi place sa cred ca ma salveaza “viziunea” de fiecare data.
Foarte bun exercitiul, adica promitator, o sa il fac pentru ca fix de asta am nevoie in viata mea in acest moment, am inceput procesul deja si functioneaza – si am impresia ca asta va fi fix ajutorul potrivit pentru viitor… 🙂
Eu stau așa…de-o vreme, zic ca stau- insa-i o stare de miscare, mă antrenez zilnic, cu sustinere, de vreo 2 ani- si cat mai am…s-aleg lumina dintre umbre- pe care le imbratisez, ca-s ale mele -si ele… vad o transformare- si e si a ta. Vad că omul s-a preschimbat el insusi in ceea ce ii cântă sufletul. Ramas pe frecventa schimbării.
Mie imi plac cuvintele frumoase.
Imi plac gandurile clare. Ritmul personal- de schimbare si actiunile la care inspiri!
Multumiri:)!
Multumesc mult pentru ganduri.
Foarte bun articolul Daniel!
Îmi place foarte mult să mă concentrez pe punctele care mă motivează, care îmi plac și la care mă pricep. Însă cercul meu de prieteni, familie, educație îmi arată punctele negative care uneori mă descurajează și mă face să mă închid în mine … deși am conștientizat de aceste lipsuri nu am simțit nevoia să le rezolv… Daniel ceea ce ai scris în acest articol îmi confirmi încă o dată că atenția si energia mea să fie îndreptate pe calități, pe ceea ce îmi place să fac. Multumesc mult!
F Bun articolul. Am observat și eu influenta negativa a presei. Fără tv sunt mult happy
Cred despre mine că sunt o persoană puternică și importantă iar timpul meu este prețios și trebuie să fiu atentă cu cine și cum îl folosesc.
Nu mi-au plăcut niciodată oamenii care se văicăresc tot timpul, care critică, sau le place să se uite la tv și să dezbată fleacurile de acolo.
Am avut întodeauna în jurul meu persoane cu care am avut relatii toxice de aceea am ales solitudinea.Sunt căsătorită de 8 ani și nu m-am certat cu sotul niciodată, muncim foarte mult în fiecare zi, de aceea in familie dar și in afara ei avem nevoie de liniste.Eu si sotul meu suntem persoane pozitive si ne place in fiecare zi sa ne bucuram de clipele frumoase pe care le traim si de realizările noastre.
Bravo Daniel, este un articol super inspirațional! Până la urma noi înșine trebuie să alegem ce vrei să atragem în viața noastră…
Multumesc tuturor pentru pareri si ganduri. 🙂
Consistent si foarte util articol cu intrebari si actiuni care ar fi de dorit sa fie permanente ca sa ajungem buni veghetori in viata noastra, co-creatori al destinului dorit de noi.
Daniel, la o analiza mai profunda am ajuns sa ma intreb si cum ma relationez cu mine, cat de potrivit ma sustin, cum si cand o fac si cu cat respect, delicatete, recunostiinta si iubire ma infasor.
In ultima vreme imi bucur sufletul cu fiecare mesaj de pretuire trimis celor care ma inspira si nu las sa treaca ocazia.
Felicitari Daniel si pentru momentul ales de a ni-l aduce in atentie!
Iti multumesc,
Cu pretuire si drag -Rozalia
ca intotdeauna sfaturi de valoare! continua Daniel,evoluam ;)!
felicitari pentru material,e super….eu in schimb…pornesc la drum…general!
Cel mai pretios dar al vietii este alegerea asumata. Cred ca aceasta este prima invatatura pe care ar trebui sa ne-o insusim, cu toate nuantele sale .
Atunci abia vom intelege ce inseamna libertatea si respectul , fata de propria persoana si fata de celalalt.
Exista atatea vorbe de duh, din batrani, mai trebuie si suflete si minti deschise sa le primeasca si sa le foloseasca.
In ignoranta, fiind o natura pozitiva, ma manifestam pozitiv.
Cand am inceput sa “vad”, am inceput cu ceea ce ma deranja si era negativ . Avand langa mine o persoana critica , am inceput sa critic si sa caut toate defectele in mine si in mediul dimprejur, pana a ma fi intoxicat cu ura .
Asa am inteles ca aceea nu este calea mea, pentru ca mi-am accentuat suferinta si am inceput sa caut surse de pozitivitate . Cine cauta , gaseste .
Recunosc ca nu sunt un bun cetatean al Republicii Romania . Nu cunosc partide , VIP-urina la moda, can-can-uri si nici ultimele barfe de la locul de fumat sau ale strazii pe care locuiesc. Dar sunt un om fericit si am simtit gustul librtatii atunci cand mi-am asumat roluri prin care m-am simtit utila in societate si mi-am permis sa ma exprim , oferind ceea ce aveam, celor din jur .
Salut Daniel. Vreau sa spun ca citesc cu interes articolele tale .De regula nu prea comentez dar tind da cred ca reusesti sa pui in mişcare rotite blocate cu articole de genul asta Succes in continuare .
Articol foarte bun, care vine cu o doza de energie pozitiva la inceput de saptamana.
Cu totii ne dorim sa fim optimisti si pozitivi in gandire. Nu cred sa existe om care sa-si propuna deliberat sa fie negativist.
Mi-a placut foarte mult observatia ta referitoare la capcana negativa in care putem intra.
Capcana in care putem cadea, si care ne trage inapoi, este ca lucrurile pozitive din jurul nostru le consideram normale, de la sine intelese si uitam sa le apreciem, sa le evidentiem, sa le incurajam.
In schimb, aspectele negative ne sar in ochi si din dorinta de a indrepta intr-un fel aceste lucruri validam practic negativismul, scandalul, non-valoarea.
Gasesc excelenta aceasta remarca.
O saptamana minunata tuturor !
Buna, Daniel!
Ma bucur ca ai revenit si chiar cu un articol motivational excelent.
Eu sunt o mixtura de pozitiv-negativ. Pe plan personal, 90% reprezinta pozitivul. Avem putini prieteni dar cand ne intalnim, suntem veseli si ne simtim ff bine impreuna. In casa noastra e armonie si avem doi copii minunati. TV-ul il ignoram cat se poate de mult iar cand ne uitam, alegem documentare, comedii, ceva ce ne incarca pozitiv.
Am insa la serviciu parte de negativism cam mult…….. Ma cam irita “expertii” care au impresia ca sunt mai sus chiar si decat Dumnezeu.
Dar energia pozitiva e mai mare decat cea negativa, deci sunt pe plus.
Cu admiratie,
Iulia
PS: Bratara verde o port mai tot timpul ( fetita mea a fost surprinsa de mesaj dar i-am spus ca intotdeauna exista oameni mai destepti).
Daniel iti multumesc mult. Faci o treaba extraordinara cu aceste articole, si nu numai. M-as bucura sa ma pot “revansa”, intr-o mica masura, fata de tine si atunci cand ajungi la Cluj sa te invit la o mancare chinezeasca. Succes in continuare!
Da! Un articol foarte interesant! Si adevarat! Dar Doamne cat efort e necesar sa poti face asta 🙂 succes!
Mulțumesc mult pentru acest articol. Se pare că „nimic din ceea ce se întâmplă nu este întâmplător”…
Ești o adevărată sursă de inspirație și cu toate că nu îmi vine prea comod să recunosc, realitatea e că mă încadrez cu ușurință în categoria oamenilor care împrăștie energie negativă în jurul lor…
Sper să am puterea să trec peste această etapă și să redevin ceea ce eram acum ceva timp…
Mult succes în continuare .
Inteligent articol.M-am regasit in unele situatii pe care le-ai expus,ceea ce m-a pus putin pe ganduri
Felicitari!! Perfect adevarat tot ce ai postat, pentru ca am trait pe propria-mi piele. Efectele sunt dezastruoase pe toate planurile. Am fost un munte de negativism, dar nu costientizam. Relele nu incetau sa apara si eu tot nu intelegeam. Dar viata nu uita sa-ti dea corectia necesara…care doare. Trezirea la realitate DOARE. Parintii m-au iubit cat au stiut ei de bine, dar tata imi spunea ca sunt nepriceputa ca mama, iar mama ma compara cu prietenele mele cu mult mai destepte, genul de elevi care au 10 la toate materiile, in timp ce eu aveam, clar, inclinatii spre filologie.Cu ideea inoculata ca nu valorez mare lucru, am inceput sa invidiez si acesta a fost inceputul dezastrului. Atentie, nu faceti ca mine! Pretul este imens!
Usor de zis ce ai mentionat in articol, dar mai greu de implementat. Asta pentru ca inevitabil sunt unele evenimente si oameni care au un puternic impact emotional asupra noastra si chiar daca incerci din rasputeri sa-ti muti atentia pe alte lucruri pozitive, tot ramai influentat chiar uneori la modul inconstient de lucruri negative si iti sar in minte.
Nepoftita voce a ratiunii incerci s-o pui in valoare si sa te concentrezi pe lucruri pozitive, insa inevitabil unele evenimente negative cu impact emotional te vor afecta. Asta este parerea mea si din practica lucrurilor pe care le-am trait pana acum.
Aditional, referitor la ce ai zis, cred ca oricum vine un moment cand fiecare dintre noi se cam satura de tot si devine usor depresiv. Succes!
Buna Daniel,
Vreau sa te felicit pentru articolul tau, este foarte bun. Este o abordare interesanta care m-a pus pe ganduri si voi incerca sa tin seama de ea pe viitor. Ma bucur ca sunt printre cititorii articolelor tare si iti urez succes in continuare.
Imi fac mie o bucurie sa apreciez ceva care imi place. Prieteni am doar persoane pozitive sau persoane cu care ma inteleg si numai din priviri, cu care comunic oricand si ma intalnesc, uneori si peste ani, ca si cum ne-am despartit ieri.
Buna Daniel,
In cazul meu este fiica mea..o perfectionista,ce are intentii bune cu mine,insa mereu ,,ma critica constructiv,, si asta imi creeaza o stare de disconfort,discutii contradictorii.Nu am cum sa renunt la ea,iar a sta departe una de alta nu este indicat acum.Cunosc acest impact ,tot ce pot face este sa am o atitudine neutra fata de orice comentariu al ei.Multumesc pentru fiecare articol pe care mi-l trimiti si felicitari pentru munca ta ce ajuta multi oameni.
foarte interesant articolul asta … tocmai m-ai convins sa las un comentariu cu o apreciere si sa apreciez mai des … pentru ca o fac rar …. nici nu critic deobicei, dar nici nu apreciam. Treceam mai departe pur si simplu.
Sa ai o viata frumoasa Daniel !
Mulțumesc pentru articol. Mă regăsesc în el. Eu personal încerc sa mă feresc de oamenii negativi și de tot ce este negativ la modul general, însă nu tot timpul îmi reușește. 🙂
foarte interesanta perspectiva ta!
Salut. Articolul este foarte bun si ma face sa ma gandesc ce trebe sa schimb sa fie mai bine. Ce ii drept nu dau apa la moara dar nici nu prea spun sau apreciez articole cum ar fi ale tale sau a lui Marius sau Pera desi sunt foarte bune si acestea. O sa incep sa fac asta cat mai des. Multumesc.
Multumesc pentru articol. Ma ajutat foarte mult sa imi dau seama de anumite lucruri din viata mea.
Buna! Multumesc Daniel pentru munca ta de trezire…
Stiu ca am fost un munte de negativism, dar, incet am inceput sa-l distrug. Prieteni nu am prea multi, insa cei care au ramas sunt, in majoritate, pozitivisti. La serviciu am renuntat sa mai discut cu mare parte dintre colegi – sunt negativisti sau lipsiti de viziune… In familie e mai greu, insa am inceput sa constientizez factorii negativi si sa-i neutralizez putin cate putin… Iar cu privire la persoana mea – autosupravegherea e cea mai buna solutie…
Ceau Daniel,
Multumesc frumos pentru articol, ma simt mult imbogatita. Atat de mult mi-a placut incat am distribuit mai multe citate de-ale tale pe pagina mea de facebook, la care am atasat linkul catre articolul tau sau catre pagina ta de facebook.
Ma simt interesant, ma simt implinita acum ca ti-am citit articolul. Cred ca m-am incarcat pozitiv si imi doresc sa ma simt asa mereu, plina de iubire si bucurie.
Multumesc Daniel
bună daniel, mi-a plăcut tot ce am citit (de vreo oră) de și despre tine. este util și interesant!
îți doresc mult succes
Salut Daniel!
Iti mutumesc pentru articolul pe care tocmai l-am citit.
Pur si simplu nu am cum sa citesc un articol ca acesta si sa nu invat nimic.
Succes in continuare cu toata munca pe care o depui!
Bloggul tau devine cat mai interesant, chiar ma faci curios sa citesc cat mai multe articole
Multumesc Daniel!
Am avut cateva revelati, eu stian ca daca alimentezi raul creste, insa faceam asta inconstient si rareori alimentam binele… am invatat multe din acest articol minunat, iti multumesc, tino tot asa!
Foarte bun articolul! Eu lucrez pe Climate Change, si incerc de vreo 5 ani sa distribui articole cu cat de urgent este nevoie sa intelegem si sa actionam, dar am constatat in ultimii 2 ani ca am ajuns intr-o stare de burn-out, realizand cat de putin le pasa oamenilor si cat de putin mai putem face. Cat de multa energie trebuie sa consumi ca sa schimbi niste pareri (desi grupul meu de prieteni este de partea mea in asta, nu resusesc, spre exemplu, sa-mi conving parintii ca schimbarile climatice sunt reale si ca pot renunta la carne, la condus, la cumparat chestii inutile). In ultima vreme incerc ori sa ignor complet subiectul, ori sa ma focusez pe “success stories”, pe masuri pe care oamenii au inceput sa le adopte, cu pasi mici, etc.
Oricum, articolul tau imi pune in perspectiva gandirea. Multumesc!
Mi a placut foarte mult articolul tau Daniel. Citindu l mi am dat seama ca am facut si eu parte din acel segment despre care vorbesti, si ca imi epuizam energia pe lucruri negative, neramanandu mi sufucienta pentru lucrurile cu adevarat importante.
Felicitari pentru articol! Te descurci extraordinar in scris, foarte clar si concis.
Multumesc mult 🙂
Buna, Daniel. Regasesc multe subiecte,actiuni , atitudini si comportamente proprii descrise in cuvinte in nenumarate articole postate de tine. Alteori imi sunt de mare folos pt a detecta chestiuni care trebuiesc corectate,sunt de acord in ceea ce priveste concentrarea pe pozitiv si pe obtinerea de performante pe calitatile pe care le am si incurajez si pe cei din jurul meu in acelasi fel. Am realizat multe de cand ma ghidez de lucrurile bune cu care sunt inzestrata si mi.am propus lucruri la care nu “cutezam” sa ma gandesc in urma cu jumatate de an. Mai am mult de invatat si de lucrat la ceea ce mi.am propus, fiecare “succes” ma duce catre urmatorul. Multumesc pt tot ceea ce scrieti din experientele voastre! Site.ul vostru a devenit pt mine ca si cafeaua 🙂
Super articolul. Îmi dau seama că deși citesc foarte multe articole pozitive, răspund des la cele negative. Întotdeauna văd partea bună ale lucrurilor dar tot înconjurat de negativism sunt. Asta este tot vina mea. Deja am început să fac schimbări și oamenii sunt atât de deranjați încât m-au cam îndepărtat ei pe mine. Mi-au făcut o favoare. Mulțumesc și mult succes.
Perfect adevarat ! Pentru ca mi-a placut articolul nu trec mai departe fara sa-l apreciez. Mult succes in continuare !
Pingback: Celor care vor sa stie „CUM”! – Construim Imperii
E genial articolul! Exact ce aveam nevoie! Niciodata nu m-am gandit ca atatea subtilitati imi pot influenta viata atat de mult! Iti multumesc ca m-ai ajutat sa constientizez aceste fapte marunte dar atat de importante!
Multumesc mult si eu 🙂 Apreciez!
A fost o data o tipa care ma complimentat pentru ca am abordat o dragut insa totusi ma refuzat din cauza varstei( eu am aproape 16 ) .
Acum realizez ca trebuia sa i multumesc , am facut si schimb de instagram deci aveam cum 🙂
Merci ca mi ai deschis ochii.